Ροή

Οι τροφές με λίγες θερμίδες ενισχύουν την υγιεινή απώλεια βάρους

Nana

Member
Joined
4 July 2010
Μηνύματα
166
Βαθμολογία
0
Points
16
Location
Germany
Νέα Υόρκη: Ενώ οι περισσότερες δίαιτες επικεντρώνονται στις τροφές που δεν πρέπει να τρώμε, αυτές που δίνουν έμφαση στην προσθήκη τροφών με λίγες θερμίδες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, προάγουν την υγιεινή απώλεια βάρους, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Ορισμένα διατροφικά προγράμματα συστήνουν την αποφυγή των υδατανθράκων ενώ άλλα απαγορεύουν το λίπος, ωστόσο η παρούσα μελέτη δείχνει ότι τα υπέρβαρα άτομα που επικεντρώνονται σε τροφές με λίγες θερμίδες χάνουν περισσότερο βάρος από τα άτομα που απλώς μειώνουν τον συνολικό αριθμό των θερμίδων τους.

Το κλειδί στην υπόθεση είναι οι τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα. Επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, έχουν μεγάλο βάρος αλλά λίγες θερμίδες, προκαλούν ευκολότερα κορεσμό χωρίς όμως να προσθέτουν πολλές θερμίδες στη διατροφή.

Η Δρ Τζένη Λεντικβε και οι συνεργάτες της στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ζήτησαν από 658 άνδρες και γυναίκες, γενικά σε καλή φυσική κατάσταση με οριακά υψηλή αρτηριακή πίεση να χωριστούν σε τρεις ομάδες, για να μελετηθεί η επίδραση επί της αρτηριακής πίεσης.

Στη μια ομάδα, οι συμμετέχοντες είχαν μια μόνο συμβουλευτική συνεδρία όπου πήραν το διατροφικό πρόγραμμα και συμβουλές για τον τρόπο διαβίωσης με στόχο τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι άλλες δυο ομάδες έκαναν 18 συνεδρίες και έθεσαν ως στόχο την αλλαγή της διαβίωσης και την απώλεια βάρους.

Η διαφορά ήταν ότι η μια ομάδα ακολούθησε τη δίαιτα DASH που δίνει έμφαση στην λήψη εννέα με 12 μερίδες καθημερινά φρούτων και λαχανικών και δύο με τρεις μερίδες χαμηλών θερμίδων γαλακτοκομικά. Η άλλη ομάδα έπρεπε να μειώσει την πρόσληψη των θερμίδων, χωρίς οδηγίες για την πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών.

Η ομάδα που ακολούθησε τη δίαιτα DASH μείωσε περισσότερο την θερμιδική πυκνότητα, αν και στην πραγματικότητα άρχισε να τρώει περισσότερη τροφικά κατά βάρος, μια συνέπεια της κατανάλωσης περισσότερων φρούτων και λαχανικών. Αυτοί που περιόρισαν την θερμιδική πυκνότητα περισσότερο, επίσης έχασαν περισσότερο βάρος.

Οι δίαιτες που δίνουν έμφαση στις τροφές με λίγες θερμίδες ίσως είναι ευκολότερες να γίνουν από τις δίαιτες που επικεντρώνονται σε τροφές που πρέπει να αποφεύγονται. Στην παρούσα μελέτη τα άτομα που μείωσαν το θερμιδικό περιεχόμενο γενικά αύξησαν την πρόσληψη φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Έτσι έχασαν κατά μέσο όρο 368 γραμμάρια σε έξι μήνες συγκριτικά με τα 141 γραμμάρια που έχασε η ομάδα που έκανε μικρές μειώσεις στην ενεργειακή πυκνότητα.
 
Top Bottom