Έναν ακόμα λόγο για να μην συμπαθούμε τις ρυτίδες ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γέιλ.
Σε μελέτη με 40άρες και 50άρες γυναίκες διαπίστωσαν πως όσο πιο βαθιές είναι, τόσο χαμηλότερη είναι η οστική πυκνότητα ? και τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος κατάγματος αργότερα στη ζωή.
Τα ευρήματα αυτά, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, στη Βοστώνη, παρατηρούνται για πρώτη φορά, σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια δρα Λούμπνα Παλ.
«Στις γυναίκες που βρίσκονται λίγο πριν ή στην αρχή της εμμηνόπαυσης, η εμφάνιση του δέρματος μπορεί να δώσει μια αδρή εικόνα για την σκελετική υγεία ? μια σχέση που έως τώρα δεν είχε περιγραφεί», είπε.
«Η πληροφορία αυτή παρέχει τη δυνατότητα να διακρίνουμε με μια ματιά εάν μια γυναίκα διατρέχει αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, επειδή έχει μειωμένη οστική πυκνότητα».
Οι εθελόντριες της μελέτης βαθμολογήθηκαν με βάση τις ρυτίδες στο πρόσωπο και στον λαιμό τους, με το βάθος και τον αριθμό των ρυτίδων τους να λαμβάνονται υπ? όψιν. Μετρήθηκε επίσης η σφριγηλότητα του δέρματος στο μέτωπο και στα μάγουλα, ενώ όλες υποβλήθηκαν και σε μέτρηση οστικής μάζας (είναι η κλασική εξέταση για την διάγνωση της οστεοπόρωσης).
Καμία από τις εθελόντριες δεν είχε υποβληθεί σε πλαστική αισθητική επέμβαση κατά το παρελθόν.
Η ανάλυση όλων των στοιχείων έδειξε πως υπάρχει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην βαθμολογία των ρυτίδων και την οστική πυκνότητα: όσο υψηλότερη η βαθμολογία των ρυτίδων, τόσο χαμηλότερη η οστική μάζα.
Επιπλέον, η συσχέτιση ήταν ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, ενώ όσο πιο σφριγηλό ήταν το δέρμα τόσο μεγαλύτερη ήταν η οστική μάζα των εθελοντριών.
Η δρ Παλ παραδέχτηκε πως η βιολογική αιτία της συσχέτισης δεν είναι σαφής, αλλά εξήγησε πως δέρμα και οστά έχουν κοινά δομικά συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες. Καθώς μεγαλώνουμε, τα συστατικά αυτά αλλάζουν, με αποτέλεσμα να αλλάζει η υφή του δέρματος αλλά και η σύσταση των οστών.