Ροή

Οι 3 πιο συνηθισμένοι τρόποι για να μολυνθεί κάποιος με ιό από ένα Email

RC_Andreas

Administrator
Joined
3 June 2010
Μηνύματα
4,599
Βαθμολογία
10
Points
38
Location
Ελλάδα
Website
www.eltube.gr
email.jpg

Οι ηλεκτρονικοί ιοί υπάρχουν από τότε που ξεκίνησε η ιστορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Είναι μικρά προγράμματα, των οποίων ο σκοπός είναι να πολλαπλασιαστούν και να εξαπλωθούν σε όσους περισσότερους υπολογιστές μπορούν. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να μολυνθεί κάποιος με ένα ιό είναι τα emails. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τους 3 πιο συνηθισμένους τρόπους, με τους οποίους ένας ιός εξαπλώνεται μέσω email και πώς μπορείτε να τον καταπολεμήσετε.

1. Email απάτες

Όπως αναφέραμε στην εισαγωγή του άρθρου, συνήθως οι ιοί είναι μικρά προγράμματα. Αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις αφού ορισμένοι ιοί έχουν σαν σκοπό να χρησιμοποιήσουν την αφέλεια των χρηστών για να εξαπλωθούν. Οι περισσότεροι σίγουρα θα έχετε προωθήσει ένα email του τύπου "Στείλτε το σε 20 φίλους σας αλλιώς θα έχετε κακοτυχία για 12 χρόνια". Βέβαια, ένα τέτοιο email δεν μολύνει τον υπολογιστή μας, αλλά παραμένει ένας ιός αφού έχει σαν σκοπό να γεμίσει τους mailservers, να σπαταλήσει πόρους και ενέργεια.

spam-emails.jpg

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα λάβετε ένα Email απάτη, μην το προωθήσετε εκτός και αν είστε σίγουροι ότι προέρχεται από έγκυρη πηγή. Στη σελίδα About.com θα βρείτε τη λίστα με τα δέκα πιο συνηθισμένα Email απάτες (Hoaxes Emails).

2. Ιός σε συνημμένο αρχείο

Συγκριτικά με την πρώτη μορφή ιών από emails, οι οποίοι δεν μολύνουν το σύστημά σας, οι ιοί που βρίσκονται στα συνημμένα αρχεία ενός email μπορούν να κάνουν πραγματική ζημιά. Η μία περίπτωση είναι να προωθηθούν αυτόματα σε όλες τις επαφές σας (αλλά δεν θα μολύνουν τον υπολογιστή σας ή τον υπολογιστή των επαφών σας) και η άλλη περίπτωση είναι να μολύνουν τον υπολογιστή σας με αποτέλεσμα να βλάψουν αρχεία συστήματος κτλ.

Συνήθως τα συνημμένα αρχεία που είναι και ιοί είναι εκτελέσιμα προγράμματα και συνήθως έχουν κατάληξη : .com, .exe, .vbs, .zip, .scr, .dll, .pif και .js ή είναι ιοί μακροεντολών με κατάληξη .doc, .dot, .xls και .xlt. Ο ασφαλέστερος τρόπος να προφυλαχθείτε από αυτούς τους ιούς είναι να μην ανοίγετε τα συνημμένα.

Σημειώστε ότι μπορείτε να ανοίξετε τα αχεία Word, με κάποια εφαρμογή η οποία δεν υποστηρίζει μακροεντολές, χωρίς να μολυνθείτε. Τέτοιες εφαρμογές είναι το Open Office ή το Wordpad. Επίσης μερικοί ιοί προσπαθούν να κρύψουν την κατάληξή τους βάζοντας δύο καταλήξεις. Εάν θυμάστε τον ιό ILOVEYOU, η πραγματική ονομασία του αρχείου ήταν "LOVE-LETTER-FOR-YOU.TXT.vbs".

email-attachment.jpeg

Τα καλά νέα στην περίπτωση που ένα e-mail έχει συνημμένο ιό, είναι ότι εάν τα διαβάσετε χωρίς να ανοίξετε το συνημμένο δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Εάν δεν γνωρίζετε τον αποστολέα ή εάν ο τίτλος ή το όνομα του αρχείου σας φανούν ύποπτα, απλά διαγράψτε το email μαζί με το συνημμένο.

Τέλος, οι περισσότεροι παροχείς υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ελέγχουν τα συνημμένα σας για ιούς και σας προειδοποιούν πριν τα ανοίξετε. Εάν όμως χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή γραφείου για την ανάγνωση των email σας όπως είναι το Outlook ή το Thundirbird, και δεν έχετε antivirus το οποίο ελέγχει την αλληλογραφία σας, τότε αποθηκεύστε το συνημμένο αρχείο (μην το ανοίξετε!) στον σκληρό δίσκο σας και εξετάστε το εκεί για ιούς.

3. Ιός στο σώμα του Email

Στην τελευταία κατηγορία θα δούμε ότι ιοί μπορεί να βρίσκονται και στο σώμα του email. Τα emails σε μορφή HTML χρησιμοποιούνται για να ενσωματώνουν εικόνες και links. Η HTML όμως, μπορεί να περιέχει μικρά κομμάτια κώδικα τα οποία μπορεί να εκτελεστούν στο παρασκήνιο και να μολύνουν τον υπολογιστή με ιό. Γι'αυτό θα έχετε παρατηρήσει ότι οι περισσότερες εφαρμογές ανάγνωσης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (online ή εφαρμμογές γραφείου) μπλοκάρουν αυτά τα emails και σας προειδοποιούν για τις πιθανές συνέπειες. Αυτά τα emails, μπορείτε να τα διαβάζετε μόνο εάν προέρχονται από αξιόπιστες πηγές.

Προσοχή χρειάζεται επίσης και στους συνδέσμους που υπάρχουν σε τέτοι emails. Μπορεί να φαίνονται σαν απλοί σύνδεσμοι οι οποίοι ανοίγουν μια γνωστή σελίδα, αλλά στην πραγματικότητα μόλις τους πατήσετε θα εκτελεστεί ο ιός.

email_marketing_leftImg.jpeg

Και σε αυτή την κατηγορία ισχύουν οι ίδοι κανόνες με την κατηγοράι των συνημμένων ιών. Ποτέ μην ανοίγετε ή μην πατάτε σε συνδέσμους εάν δεν γνωρίζετε τον αποστολέα.

Έχετε αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις; Εάν ναι γράψτε μας στα σχόλια πως τις καταπολεμήσατε ή εάν γνωρίζεται άλλους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να μολυνθεί με ιό από ένα email.
 
Top Bottom