Ο θυμός και η επιθετική συμπεριφορά αποδεικνύονται επικίνδυνοι όχι μόνο για τον εγκέφαλο αλλά και για την καρδία.
Η χοληστερόλη και ιδιαίτερα η "κακή" χοληστερόλη LDL, φαίνεται να αυξάνονται σε άτομα που θυμώνουν εύκολα.
Η κακή χοληστερόλη σε συνδυασμό με τις ορμόνες όπως η αδρεναλίνη, που εκκρίνονται όταν ένα άτομο βρίσκεται σε κατάσταση θυμού, μπορούν να προκαλούν βλάβη στην καρδία.
Η τακτική σωματική εξάσκηση και οι τεχνικές ελέγχου των ψυχικών καταστάσεων που οδηγούν στο θυμό, αποτελούν αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης των κινδύνων που προκύπτουν σε άτομα που έχουν ιδιοσυγκρασία με χαρακτηριστικά επιθετικότητας και θυμού.
Τα πιο πάνω αξιόλογα συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης σε 103 μεσήλικες γυναίκες, που δεν είχαν άλλο πρόβλημα υγείας.
Οι γυναίκες που είχαν τάση να θυμώνουν εύκολα και να έχουν τακτικά ξεσπάσματα θυμού είχαν ψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και "κακής χοληστερόλης" LDL ενώ η "καλή χοληστερόλη" HDL ήταν χαμηλότερη.
Μεταξύ των γυναικών με συμπεριφορά που χαρακτηριζόταν από θυμό, αυτές οι οποίες έκαναν τακτική σωματική εξάσκηση, δεν είχαν τις πιο πάνω ανωμαλίες της χοληστερόλης. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η εξάσκηση είναι αποτρεπτικός παράγοντας για την αύξηση της χοληστερόλης.
Επιπρόσθετα βρέθηκε ότι οι γυναίκες με νευρωτικού τύπου θυμό δεν είχαν ψηλή χοληστερόλη. Ο νευρωτικού τύπου θυμός είναι αυτός που εκδηλώνεται όταν το άτομο αντιδρά επιθετικά όταν δέχεται κριτική ή όταν έχει την εντύπωση ότι προσβάλλεται.
Οι γυναίκες με παρορμητικού τύπου θυμό, παρουσίαζαν τις ψηλές τιμές χοληστερόλης που είναι νοσηρές για την καρδία και το κυκλοφορικό σύστημα. Τα άτομα με παρορμητικού τύπου θυμό, αντιδρούν ενστικτωδώς και αυθόρμητα με ξεσπάσματα θυμού και επιθετικότητας σχετικά εύκολα, όταν βρίσκονται αντιμέτωπα με διαφόρων ειδών δυσκολίες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που έρευνες έδειξαν τις νοσηρές επιδράσεις του θυμού και της επιθετικότητας στην καρδία και στον εγκέφαλο. Ανάλογες έρευνες που σας παρουσιάζουμε πιο πάνω, έγιναν και σε άνδρες και έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα.
Επίσης μεγάλες έρευνες που έγιναν από το Centers for Disease Control and Prevention των Ηνωμένων Πολιτειών, έδειξαν ότι ο θυμός, η οργή και η επιθετικότητα μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια ακόμη και σε άτομα που έχουν χαμηλή χοληστερόλη.
Οι ιδιαιτερότητες ή οι ανωμαλίες της συμπεριφοράς συνοδεύονται συχνά από χαρακτηριστικές βιοχημικές και ορμονικές μεταβολές που ανιχνεύονται στο αίμα των ασθενών.
Οι μεταβολές αυτές εξηγούν τουλάχιστον κατά μεγάλο μέρος, τις παθολογικές καταστάσεις που δημιουργούνται σε διάφορα όργανα. Η αύξηση της χοληστερόλης, η έκκριση της αδρεναλίνης και άλλων βιοχημικών παραγόντων που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια του στρες συμβάλλουν στη δημιουργία παθήσεων.
Εμείς θα συγκρατήσουμε ότι η τακτική εξάσκηση, οι τεχνικές αυτοελέγχου που δίνουν ψυχική ηρεμία και ο ορθός χειρισμός του στρες μπορούν να μας βοηθούν και να μας προστατεύουν από τις νοσηρές επιπτώσεις για την καρδία και τον εγκέφαλο, οι οποίες προκαλούνται από τις εκρήξεις θυμού, οργής και επιθετικότητας.