Ροή

Ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος στο Διάστημα

gavraki

Active member
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
2,820
Βαθμολογία
0
Points
36
Location
Rhodos
Ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος στο Διάστημα


Ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος είναι γεγονός. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 14 Μαΐου.
Ο πύραυλος-φορέας Atlas 5 -κατασκευής Lockheed Martin- που μετέφερε τον Hellas Sat στο Διάστημα ήταν ελληνικής σχεδίασης και εκτοξεύτηκε τελικά μετά από δύο χρονικές αναβολές από την εξέδρα του συγκροτήματος C-41 του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ. Εννέα ώρες και τριάντα λεπτά πριν την εκτόξευση, ο επιβλητικός πύραυλος Atlas 5 σύρθηκε από το υπόστεγο συναρμολόγησης προς το σημείο της εκτόξευσης. Το γεγονός της μεταφοράς και εκτόξευσης στη διάρκεια της ίδιας ημέρας, είναι ένα μοναδικό κατόρθωμα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ μέχρι τώρα σε αμερικανικό έδαφος.

Μετά την ολιγόλεπτη καθυστέρηση, εξαιτίας εισόδου ενός πλοιαρίου στον απαγορευμένο θαλάσσιο χώρο, ο πύραυλος βάρους 334,5 τόνων και ύψους 58 μέτρων πυροδοτήθηκε και μέσα σε ένα σύννεφο καπνού άφησε τη Γη με προορισμό της 39 μοίρες ανατολικά (γεωγραφικό μήκος). Τριανταένα λεπτά αργότερα, ο Ελληνό-Κυπριακός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Hellas Sat τοποθετήθηκε σε υπερσύγχρονη μεταβατική τροχιά. Ο όρος ?μεταβατική? σημαίνει ότι η κοντινότερη του απόσταση από την επιφάνεια της Γης θα είναι 322 χλμ και πιο απόμακρη 85.300 χλμ, τροχιά την οποία θα ακολουθήσει για τουλάχιστον έναν μήνα μέχρι ωσότου σταθεροποιηθεί σε κυκλική τροχιά.

?Πρόκειται για μία μοναδική στιγμή για την Ελλάδα και την Κύπρο και αποτελεί την ολοκλήρωση των επίπονων προσπαθειών 10 ολόκληρων ετών,? δήλωσε ενθουσιασμένος ο Μανώλης Στρατάκης, υφυπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος. ?Η τεχνολογία αυτή θα βοηθήσει στην τηλεϊατρική, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στο δορυφορικό ιντερνέτ, στη ψηφιακή τηλεόραση και στην κάλυψη τηλεπικοινωνιακών αναγκών αποκρυσμένων και δύσβατων ελληνικών περιοχών.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 155 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου τον δορυφόρο, τον Atlas 5 και την ασφάλεια εκτόξευσης και λειτουργίας. Κατασκευασμένος στην Ευρώπη από την Γάλλο-Βρετανική εταιρεία Astrium, ο γεωστατικός δορυφόρος Hellas Sat βάρους 11,5 τόνων, μεταφέρει 30 αναμεταδότες Ku-Band με δύο σταθερές κεραίες για την Ευρώπη και δύο κινητές για Αφρική και Μέση Ανατολή.

?Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερες δορυφόρους της Ευρώπης,? ανέφερε ο κος Πρωτόπαπας, της Hellas Sat Consortium Κύπρου. ?Όταν λεω ισχυρότερος εννοώ από ισχύ αναμετάδοσης, διότι -για παράδειγμα- το σήμα θα μπορεί να λαμβάνεται από δορυφορικές κεραίες 60 εκατοστών σε όλη την Ευρώπη.?

?Το πρόγραμμα αυτό σηματοδοτεί μία νέα εποχή στην τεχνολογική ευημερία της Ελλάδος,? ανέφερε ο Λευτέρης Αντωνακόπουλος, πρόεδρος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος. ?Ο ελληνικός δορυφόρος θα χρησιμοποιηθεί ευρύτατα για την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έχει διάρκεια ζωής 15 χρόνων και θα παρέχει ένα αποκλειστικό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ της Ελλάδας και Κύπρου.?

Υπεύθυνος της Astrium δήλωσε ότι απαιτούνται τουλάχιστον 10 ημέρες από την ημέρα της εκτόξευσης ώστε ο δορυφόρος να ?παρκάρει? σε γεωσύγχρονη τροχιά (γεωστατική τροχιά, δηλαδή παραμένει σταθερός πάνω από το ίδιο σημείο της Γης) και τρεις ολόκληρες εβδομάδες για την προετοιμασία και τον έλεγχο λειτουργίας πριν την επίσημη έναρξη παροχής υπηρεσιών.

Η διοίκηση του νέου υπερσύγχρονου δορυφόρου Hellas Sat ανήκει στην Hellas Sat Consortium με συνεργάτες τους Ο.Τ.Ε, Ελληνική Αεροναυτική Βιομηχανία, Τράπεζα Κύπρου, Avacom Net και Telesat του Καναδά.


hellassat.jpg
 
Top Bottom