Ο πατέρας - πρότυπο!
Το 90% των αρσενικών θηλαστικών δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα παιδιά του και αφήνει μόνα τους τα θηλυκά να τα μεγαλώσουν. Υπάρχει όμως κι ένα 10%, που ανήκει στα πρωτεύοντα θηλαστικά, το οποίο αποτελεί πρότυπο για κάθε πατέρα, καθώς παίζει ενεργό ρόλο στην ανατροφή των μικρών του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πίθηκος μακάκι, που αποτέλεσε το αντικείμενο της έρευνας του Κέντρου Πρωτευόντων Θηλαστικών στο Γκότιγκεν της Γερμανίας. Η Τζούλια Φίσερ και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι οι αρσενικοί πίθηκοι χρησιμοποιούν τα βρέφη ως μέσον κοινωνικής αποδοχής και σύσφιγξης των σχέσεών τους με τα υπόλοιπα αρσενικά της κοινότητας.
Κάποτε, οι πίθηκοι Μπάρμπαρι μακάκι ζούσαν σε όλη τη Βόρεια Αφρική, αλλά τώρα έχουν περιοριστεί σε λίγα μέρη της Αλγερίας και του Μαρόκου. Ζουν σε ομάδες των 30, αρσενικά και θηλυκά μαζί. Τα θηλυκά γεννούν την άνοιξη και τότε είναι η εποχή του «εμπορίου βρεφών».
Αρπάζουν τα μωρά. «Μέρες μετά τη γέννα, κάθε βρέφος τραβά το ενδιαφέρον του αρσενικού. Θα πλησιάσει σιγά σιγά τη μητέρα και θα αρπάξει το μωρό. Θα το κουβαλήσει κάτω από την κοιλιά του, πάνω στην πλάτη του ή στην αγκαλιά του, και θα πλησιάσει τα υπόλοιπα αρσενικά για να γίνουν φίλοι», λέει η Φίσερ.
«Ενα αρσενικό μπορεί να κρατήσει για ώρες ένα μωρό και να το γυρίσει στη μητέρα του μόνο αν αρχίσει να κλαίει για να το θηλάσει. Αλλά ακόμα και τότε, θα το κρατά από τον αστράγαλο», συμπληρώνει η επιστήμονας.
Αρχικά, οι ερευνητές νόμιζαν ότι το μωρό ηρεμεί το αρσενικό αλλά διαπίστωσαν το αντίθετο όταν μέτρησαν τα επίπεδα των ορμονών τους. Οταν το αρσενικό κουβαλά ένα μωρό, οι ορμόνες του στρες χτυπάνε «κόκκινο». Γι΄ αυτό τώρα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα αρσενικά χρησιμοποιούν τα μωρά ως «σύμβολα μάχης», για να δείξουν στα άλλα αρσενικά ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στο στρες.
Ανιδιοτελής αγάπη. Αντίθετα με τους μακάκι, η αγάπη των αρσενικών μελών δύο άλλων ειδών πιθήκων προς τα μικρά τους είναι ανιδιοτελής. Αυτοί ζουν στη Βόρεια Αμερική και οι επιστήμονες παρατήρησαν τις αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό του πατέρα όταν το θηλυκό μένει έγκυος: οι ορμόνες του αλλάζουν, το ίδιο και οι δενδριτικές συνάψεις στον εγκέφαλο, ενώ παίρνει κιλά για να είναι έτοιμος να κουβαλάει τα μικρά του. Συνήθως, οι μητέρες γεννούν δίδυμα, τα οποία ζυγίζουν περίπου 20% του βάρους του πατέρα. Από τη στιγμή που γεννιούνται μέχρι τη στιγμή που θα μπορούν να ζουν μόνα τους, θα τα κουβαλάει το αρσενικό. Αν κάθεται, τα έχει στην αγκαλιά του. Αν κρέμεται από τα δέντρα, τα δίδυμα κρατιούνται πάνω στην πλάτη του. Αν τα ακούσει να κλαίνε, δεν μπορεί να κρατηθεί, πρέπει να τα σηκώσει και να τα κάνει να νιώσουν καλύτερα.
Τα αρσενικά αυτών των ειδών γίνονται καλοί πατέρες γιατί τα θηλυκά γεννούν συνέχεια (μένουν έγκυες δύο εβδομάδες μετά τη γέννα) και δεν έχουν τον χρόνο ούτε τη δύναμη να φροντίσουν τα μωρά. «Τα θηλυκά θα κρατήσουν το φαγητό για τον εαυτό τους, ενώ τα αρσενικά θα τους το δώσουν και θα κάνουν τα πάντα για να τα φροντίσουν», λέει η Σοφία Ρεφέτοφ Ζαχίντ, από το Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν, που μελέτησε τις μαϊμούδες της Αμερικής.