Ροή

Ο μετεωρίτης "99942 Apophis" ειναι απειλή για την γη;

RC_Andreas

Administrator
Joined
3 June 2010
Μηνύματα
4,599
Βαθμολογία
10
Points
38
Location
Ελλάδα
Website
www.eltube.gr
Apophis.jpg

Ο μετεωρίτης "99942 Apophis" ανακαλύφθηκε στις 19 Ιουνίου του 2004 από τους Roy A. Tucker, David J. Tholen, και Fabricio Bernardi σε παρατηρητήριο στην Αριζόνα των Η.Π.Α..Αρχικά, η ανακάλυψή του δεν κέρδισε το ενδιαφέρον των επιστημόνων καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν ένας συνηθισμένος μετεωρίτης από τους πολλούς που υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα, που δεν αποτελούν απειλή για τη Γη. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα όμως, και συγκεκριμένα μετά από την πάροδο μόλις έξι μηνών, κατάφερε να τραβήξει επάνω του το βλέμμα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.Ήταν στις 21 Δεκεμβρίου του 2004 οπότε και ο Απόφις παρατηρήθηκε για δεύτερη φορά. Αμέσως στην NASA, και στους σημαντικότερους αστρονομικούς και αστροφυσικούς οργανισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο σήμανε συναγερμός. Για ποιο λόγο προκλήθηκε τόσο μεγάλη αναστάτωση;

Γιατί μετά από υπολογισμούς (με βάση τα δεδομένα που προέκυπταν από τη δεύτερη παρατήρηση) ο μετεωρίτης είχε βάσιμες πιθανότητες να προσκρούσει στη γη το 2036 προκαλώντας τεράστια και ανυπολόγιστη καταστροφή που ο πλανήτης ποτέ δεν θα είχε γνωρίσει μέχρι εκείνη την εποχή! Και πόσες ήταν οι πιθανότητες; 1 προς 5.000!

Γιατί ονομάστηκε "Απόφις";

Ακόμη και το όνομα που επιλέχτηκε για τον απειλητικό αστεροειδή δεν ήταν τυχαίο. Η ονομασία Απόφις είναι ελληνικής προέλευσης και είναι το όνομα μιας αρχαίας αιγυπτιακής θεότητας που συμβόλιζε το φόβο και το σκότος στην αρχαία Αίγυπτο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το όνομα δόθηκε σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα απ' ό,τι συνηθίζεται. Βιάστηκε η NASA να δώσει στο μετεωρίτη ένα όνομα που προκαλεί δέος και τρόμο, ή από την αρχή ήθελε να επιστήσει την προσοχή και να μας «κρούσει τον κώδωνα» του κινδύνου προκειμένου να αντιληφθούμε την κρισιμότητα της κατάστασης;

Πέντε χρόνια μετά, η Nasa καθησυχάζει, η Ρωσία ανησυχεί!

Από τότε πέρασαν πέντε χρόνια και ενώ οι πιθανότητες σύγκρουσης του Απόφις με τη Γη το 2036 έχουν μειωθεί σημαντικά (1 προς 250.000) μετά από τις τελευταίες παρατηρήσεις της NASA, εντούτοις ο αστεροειδής διχάζει την επιστημονική κοινότητα, καθώς για επόμενες αναλύσεις θα πρέπει να περιμένουν εώς το 2013, οπότε και θα έχουν νέα δεδομένα από τα ραντάρ.

Έτσι, από τη μία πλευρά φαίνεται η NASA να μελετά τον Απόφις κυρίως για επιστημονικούς λόγους πλέον και από την άλλη πλευρά, πριν λίγες ημέρες ο Ανατόλι Περμίνοφ, που είναι επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος, δήλωσε ότι το επιστημονικό προσωπικό της υπηρεσίας του θα πραγματοποιήσει άμεσα σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να εξετάσουνε τι μπορούνε να κάνουνε για τον Απόφις ώστε να μην καταστραφεί μέρος του πλανήτη μας το 2036.

"Είμαστε έτοιμη για την εκτροπή του", λένε οι Ρώσοι!

Η ρωσική υπηρεσία διαστήματος εξετάζει το ενδεχόμενο να εκτοξεύσει διαστημικό σκάφος που θα εκτρέψει από την πορεία του τον αστεροειδή Απόφι, σε μέγεθος λόφου, ο οποίος ίσως πλησιάσει επικίνδυνα τη Γη τις επόμενες δεκαετίες.

"Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι είναι δυνατό, εντός του διαθέσιμου χρόνου, να δημιουργήσουμε ένα ειδικό σκάφος, το οποίο θα βοηθούσε να αποτρέψουμε τη σύγκρουση χωρίς να τον καταστρέψουμε και χωρίς να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα" δήλωσε στο ραδιοσταθμό Golos Rosii o Ανατόλι Περμίνοφ.

"Το επιστημονικοτεχνικό συμβούλιο μας θα συναντηθεί σύντομα κεκλεισμένων των θυρών για να εξετάσει τι μπορούμε να κάνουμε» πρόσθεσε "Στο σχέδιο θα μπορούσαν να συμμετάσχουν η NASA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος και οι διαστημικές υπηρεσίες της Κίνας και άλλων χωρών".

"Προσοχή: ο Απόφις είναι επικίνδυνος!"

Χωρίς να αναφερθεί στους υπολογισμούς της NASA, ο Περμίνοφ προειδοποίησε ότι ο αστεροειδής είναι επικίνδυνος. " Θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη το 2032" είπε.

Από την πλευρά του, ο Μπόρις Σούστοφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, χαιρέτησε τις δηλώσεις Περμίνοφ, εκτίμησε όμως ότι «ο Απόφις είνα μόνο ένα συμβολικό παράδειγμα, υπάρχουν πολλά άλλα επικίνδυνα αντικείμενα για τα οποία δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα».


Συντάκτης: Όλγα Τάντου
 
Top Bottom