Areti
VIP μέλος
Υλικά
Για το φύλλο κρούστας
1/2 κιλού αλεύρια για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά ξίδι
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια αλάτι
1 κούπα χλιαρό νερό
λίγο νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων (νιστεστές είναι το ίδιο με το κορν φλάουρ)
Για τη γέμιση
1 κιλό αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 ½ ποτήρι νερού ζάχαρη
1 ποτήρι νερού λάδι
1 ποτήρι κρασιού αλισίβα
1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
1 ποτήρι κρασιού πορτοκαλάδα
1 ποτήρι κρασιού ούζου
3 κάψες βανίλιας
½ λεμόνι (θα χρησιμοποιήσουμε το χυμό του)
1 μπολ ζάχαρη άχνη
Κανέλα
Αλάτι
Εκτέλεση
Για το φύλλο κρούστας
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και κάνουμε ένα λάκκο στη μέση. Βάζουμε μέσα το λάδι, το ξίδι, το μπέικιν, το αλάτι και το νερό. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο νερό χρειασθεί για να γίνει λεία και απαλή.
Τη χωρίζουμε σε μπαλάκια, ανάλογα με τα φύλλα που θα χρειαστούμε.
Τα βάζουμε σε ταψάκι αλευρωμένο και τα σκεπάζουμε με υγρή πετσέτα και τα αφήνουμε να σταθούν 1 ώρα.
Με μια λεπτή μακριά βέργα, ανοίγουμε τα μπαλάκια σε φύλλο, πάνω σε επιφάνεια που έχουμε βάλει νισεστέ, αλευρώνοντας συχνά να μην κολλάει η βέργα.
Τα φύλλα ανοίγουν πιο εύκολα με νισεστέ και δεν έχουμε το φόβο μη κάνουν τρύπες όπως θα συνέβαινε με το αλεύρι.
Για τη γέμιση
Βάζουμε σε ένα μπολ 1 κιλό αλεύρι, 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ,1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο και την κανέλα και τα ανακατεύουμε.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο, 1 ½ ποτήρι νερού ζάχαρη, 1 ποτήρι κρασιού αλισίβα, 1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί, 1 ποτήρι κρασιού ούζου, 1 ποτήρι κρασιού πορτοκαλάδα, 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα, 3 κάψες βανίλιας, το χυμό από το μισό λεμόνι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τις 3 κάψες βανίλιας, το χυμό από το μισό λεμόνι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί για 5 λεπτά. Στη συνέχεια αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί και βάζουμε μέσα τα φύλλα κρούστας που φτιάξαμε απλώνοντάς τα σε όλη την έκταση του ταψιού και από πάνω ρίχνουμε τα τη γέμιση της μπουγάτσας. Για το τέλος σκεπάζουμε τη γέμιση με τα φύλλα κρούστας που προεξέχουν.
Βάζουμε τη μπουγάτσα να ψηθεί στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.
Όταν τη βγάλουμε από το φούρνο, την αφήνουμε λίγο ώστε να μην είναι καυτή και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και την πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη και κανέλα.