Ροή

Νηστίσιμες αγκινάρες αλά πολίτα

Areti

VIP μέλος
Joined
29 May 2010
Μηνύματα
1,715
Βαθμολογία
3
Points
38
Age
55
Location
Rhodos,Larissa
i.jpg


Υλικά

2 μέτρια καρότα σε ροδέλες
8 μέτριες πατάτες κομμένες σε τέταρτα
100 γραμμάρια αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο προαιρετικά
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι
1 αυγό προαιρετικά
χυμός 3 λεμονιών
10-12 φρέσκες αγκινάρες ή κατεψυγμένες
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό ψιλοκομμένο ή τριμμένο κρεμμύδι
6 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες


Εκτέλεση

Πλένετε και καθαρίζουμε τις αγκινάρες, εάν είναι φρέσκες, αφαιρώντας το κοτσάνι τους, τα εξωτερικά σκληρά φύλλα και κόβοντας τις άκρες από τα υπόλοιπα φύλλα.
Αφαιρούμε με μικρό μαχαίρι το χνούδι τους και τις ρίχνουμε αμέσως σε μια λεκάνη με νερό και χυμό 2 λεμονιών, για να μη μαυρίσουν, μέχρι να τις μαγειρέψουμε.
Εάν είναι κατεψυγμένες, θα προσπεράσουμε όλη αυτή τη διαδικασία.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Βάζουμε τις αγκινάρες με το κοτσάνι προς τα επάνω, τα καρότα, τον αρακά, αν βάλουμε και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ζεστό νερό, τόσο ώστε να σκεπάζονται οι αγκινάρες.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά για 30 περίπου λεπτά και να μείνει με λίγη σάλτσα.
Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό. Χτυπάμε το αυγό με το χυμό ενός λεμονιού, ρίχνουμε μέσα λίγη από τη σάλτσα του φαγητού, τα χτυπάμε όλα μαζί και αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα κουνώντας την έτσι, ώστε το αυγολέμονο να πάει παντού.
Εάν δε μας αρέσει το αυγολέμονο, τότε μόλις αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, περιχύνουμε το φαγητό με το χυμό του λεμονιού.
 
Top Bottom