Νηστίσιμα κουλουράκια με κόκκινο κρασί
Υλικά
1 κιλό περίπου αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
2 1/2 φλυτζάνια ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι κόκκινο κρασί γλυκό ή ημίγλυκο
1/2 φλυτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκάλι
1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2φλυτζάνι τσαγιού σουσάμι καβουρντισμένο
1 κουταλιά σούπας κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κουταλιά σούπας μπέικιν
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη καστανή
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το κρασί,την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα του πορτοκαλιού (το οποίο έχουμε τρίψει στην πλευρά εκείνη του τρίφτη με τα μεγάλα ανοίγματα) και ανακατεύουμε καλά.
Λιώνουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνουμε στο μπολ.
Αναμειγνύουμε το μπέικιν με το αλεύρι.
Ρίχνουμε στο μπολ το μισό αλεύρι κοσκινίζοντας το και ανακατεύοντας συνεχώς.
Κατόπιν βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας και ζυμώνουμε με το χέρι.
Στο τέλος προσθέτουμε το σουσάμι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Πλάθουμε πάνω σε ξύλο πλεξούδες ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε, τα βάζουμε σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τα πασπάλίζουμε με την καστανή ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για 20-25 λεπτά αν είναι μικρά και αν είναι μεγαλύτερα 5-7 λεπτά παραπάνω.
Υλικά
1 κιλό περίπου αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
2 1/2 φλυτζάνια ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι κόκκινο κρασί γλυκό ή ημίγλυκο
1/2 φλυτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκάλι
1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2φλυτζάνι τσαγιού σουσάμι καβουρντισμένο
1 κουταλιά σούπας κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κουταλιά σούπας μπέικιν
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη καστανή
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το κρασί,την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα του πορτοκαλιού (το οποίο έχουμε τρίψει στην πλευρά εκείνη του τρίφτη με τα μεγάλα ανοίγματα) και ανακατεύουμε καλά.
Λιώνουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνουμε στο μπολ.
Αναμειγνύουμε το μπέικιν με το αλεύρι.
Ρίχνουμε στο μπολ το μισό αλεύρι κοσκινίζοντας το και ανακατεύοντας συνεχώς.
Κατόπιν βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας και ζυμώνουμε με το χέρι.
Στο τέλος προσθέτουμε το σουσάμι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Πλάθουμε πάνω σε ξύλο πλεξούδες ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε, τα βάζουμε σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τα πασπάλίζουμε με την καστανή ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για 20-25 λεπτά αν είναι μικρά και αν είναι μεγαλύτερα 5-7 λεπτά παραπάνω.