RC_Andreas
Administrator
Στο άκουσμα του όρου «εναλλακτικές πηγές ενέργειας» οι περισσότεροι φέρνουν στον νου τους την αιολική ή την ηλιακή ενέργεια, ωστόσο μία ολλανδική startup εταιρεία στράφηκε προς τους? υπολογιστές.
Πρόκειται για την Nerdalize η οποία δημιούργησε ένα καλοριφέρ το οποίο χρησιμοποιεί θέρμανση που παράγεται από υπολογιστές και servers για να θερμάνει τον χώρο ενός νοικοκυριού. Σε σχετικό ρεπορτάζ του το BBC χαρακτηρίζει πολύ εύγλωττα τη συγκεκριμένη μέθοδο σαν «nerd power».
Αν και το Internet γίνεται ασύρματο σε ότι αφορά τον τελικό χρήστη, ωστόσο το σύνολο του Διαδικτύου υποστηρίζεται από data centers, τα οποία περιέχουν servers που παράγουν μεγάλες ποσότητες θερμότητας. Θερμότητα που σε γενικές γραμμές παραμένει ανεκμετάλλευτη.
Το BBCαναφέρει ότι τα data centers απορροφούσαν το 1,5% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, το 2010, με το 1/3 αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας να πηγαίνει για τις ανάγκες ψύξης των συγκροτημάτων.
Το eRadiator της Nerdalize έχει τις διαστάσεις ενός τυπικού καλοριφέρ, ίσως λίγο παχύτερου. Κοστίζει 400-500 ευρώ, τιμή στην οποία περιλαμβάνεται η εγκατάσταση ενώ για τη χρήση του απαιτείται η ύπαρξη σύνδεσης μέσω οπτικής ίνας.
Ο τρόπος λειτουργίας είναι αρκετά απλός, η εταιρεία αναλαμβάνει την εγκατάσταση serversσε χώρους που προσφέρουν ιδιώτες. Το κέρδος για αυτούς είναι τριπλό: παροχή μεγάλης υπολογιστικής ισχύος και πρόσβαση στο cloudγια τη συγκεκριμένη οικία, δωρεάν θέρμανση και ελάχιστη επιβάρυνση για το περιβάλλον.
Όπως αναφέρει το Venture Beat, το δημιούργημα της Nerdalize αποτελεί την πρώτη σοβαρή προσπάθεια για εμπορική χρήση της «nerd power», αν και η βασική ιδέα γύρω από το eRadiator δεν είναι καινούργια.
Όπως αναφέρουν οι ιδρυτές της Nerdalize πηγή έμπνευσης αποτέλεσε μία έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2011 από τη Microsoft Research και το πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια περιγράφοντας την θέρμανση κτιρίων χρησιμοποιώντας «φούρνους δεδομένων».
Αν και η παραπάνω έκθεση περιέγραφε την εκμετάλλευση data centers, όπου φιλοξενείται μεγάλος αριθμός serversκαι άρα υπάρχει μεγάλη εκπομπή θερμότητας, η υλοποίηση της Nerdalize είναι πιο περιορισμένη αφού εκμεταλλεύεται τη θερμότητα που παράγεται από servers που βρίσκονται ήδη στο σπίτι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σουηδία εφαρμόζεται ένα παρόμοιο σχέδιο από την εταιρεία Bahnhof η οποία διοχετεύει θερμότητα από τα τρία data centersπου διατηρεί σε κτίρια στην πρωτεύουσα της χώρας, Στοκχόλμη. Αντίστοιχα, η Amazon, στο ίδιο κλίμα, σχεδιάζει την εξαγωγή θερμότητας από το Westin Building, έναν τηλεπικοινωνιακό κόμβο στο Σηάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών, για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης των νέων της εγκαταστάσεων.