RC_Andreas
Administrator
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ παρουσίασαν μία συμπαγή υπέρ-φασματική κάμερα που θα μπορεί να δίνει τη χημική σύσταση των υλικών τα οποία φωτογραφίζει.
Η εν λόγω υπέρ-φασματική κάμερα «σαρώνει» το φάσμα του φωτός που δεν είναι ορατό από το ανθρώπινο μάτι ώστε να αναγνωρίσει τα μοναδικά ηλεκτρομαγνητικά «αποτυπώματα» ουσιών και υλικών.
Όπως ανέφερε στο Gizmag ο επικεφαλής του προγράμματος, καθ. David Mendlovic, η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται ήδη σε κάμερες πολύ μεγάλου μεγέθους και πρόθεση είναι να αναπτυχθεί μία αντίστοιχη συμπαγών διαστάσεων, ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί με άνεση σε φορητές συσκευές.
Για τη δημιουργία της υπέρ-φασματικής κάμερας γίνεται χρήση της τεχνολογίας MEMS (μικροηλεκτρομηχανικά συστήματα) η οποία χαρακτηρίζεται από την ερευνητική ομάδα «βολική για εισαγωγή σε μαζική παραγωγή και συμβατή με τα τυποποιημένα σχέδια καμερών για smartphones».
Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, για να έχουν οι λήψεις κάποιο νόημα θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση με μια βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει το σύνολο των ηλεκτρομαγνητικών αποτυπωμάτων.
Η τεχνολογία αναπτύσσεται κάτω από τη γενική ονομασία Unispectral και σε συνεργασία με την εταιρεία μεταφοράς τεχνολογίας Ramat, η οποία ανήκει στο πανεπιστήμιο. Στόχος είναι η τεχνολογία Unispectral να βρει εφαρμογή στους τομείς των καταναλωτικών ηλεκτρονικών, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στη βιοτεχνολογία και σε συστήματα ασφαλείας.
Προς το παρόν κατασκευάζεται ένα πλήρως λειτουργικό πρωτότυπο, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο τον ερχόμενο Ιούνιο. Επιπλέον, το βασικό σύστημα έχει ήδη επιδειχθεί κατά τη διάρκεια του Mobile World Congress, στη Βαρκελώνη, τον περασμένο μήνα.