«Αν οι Έλληνες ερευνητές ήμασταν στην Κίνα, θα ήμασταν δισεκατομμυριούχοι. Εκεί, οι άνθρωποι δουλεύουν για το αύριο, όχι για το χτες, η γνώση υπάρχει παντού και οι επενδυτικές ευκαιρίες είναι τεράστιες. Εδώ, όλες οι τεχνολογίες γίνανε αέρας. Ό,τι γίνεται, το αφήνουμε και φεύγει»...
Με τη φράση αυτή, ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, περιέγραψε τη βασική παθογένεια της λειτουργίας του ελληνικού κράτους ως προς την αξιοποίηση της έρευνας, η οποία κινδυνεύει να καταστήσει ως μία ακόμη χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα, την ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας, που θα μπορούσε να φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη.
Ενώ παγκοσμίως επενδύονται στη νανοτεχνολογία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, η Ελλάδα ?περί άλλα τυρβάζει. «Η πολιτεία δεν καταλαβαίνει τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται, σε αντίθεση με την Κίνα, όπου βρέθηκα για 15 ημέρες και είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω μεταξύ άλλων ότι οι μισθοί σε Πεκίνο και Σαγκάη είναι όσο στη Θεσσαλονίκη», υποστήριξε ο κ.Λογοθετίδης, σε γεύμα εργασίας με δημοσιογράφους και φορείς, ενόψει του επιστημονικού πολυγεγονότος NANOTEΧNOLOGY 2012, που στην επταήμερη λειτουργία του (30 Ιουνίου-7 Ιουλίου), εκτιμάται ότι θα «δημιουργήσει» για την περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης έσοδα 2 εκατ. ευρώ (βάσει υπολογισμών της εταιρείας ΑRTION Conferences).
«Είναι κοινό μυστικό ότι δεν έχουμε σοβαρό κράτος»
Ο επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β.Ελλάδος (ΣΒΒΕ), υποστήριξε από την πλευρά του:
«Είναι κοινό μυστικό ότι δεν έχουμε σοβαρό κράτος [...]Σε αυτή τη συνάντηση έπρεπε να είναι παρόντες ο δήμαρχος, η Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, το ΕΚΕΤΑ και να μας λένε ποια είναι πολιτική τους. Πρέπει να γίνει κάτι οργανωμένο. [Πέραν, όμως, του τί συμβαίνει με την Πολιτεία] κάτι συμβαίνει και μεταξύ μας (σ.σ. μεταξύ των επιχειρηματιών και των επιστημόνων): ή εσείς μας τα λέτε δύσκολα ή εμείς είμαστε άχρηστοι και ηλίθιοι και δεν καταλαβαίνουμε ή κάτι στη μέση».
Ο κ.Ευθυμιάδης πρόσθεσε, εξάλλου, ότι «γύρω από το κομμάτι της νανοτεχνολογίας υπάρχει η δυνατότητα για την Ελλάδα να κάνει κάτι, σαν να μην έχασε το τρένο. Δεν είναι ανάγκη νά 'ναι οι εταιρείες που θ΄ αναπτυχθούν επιπέδου ''Mitsui'' (σ.σ. κολοσσός της νανοτεχνολογίας). Στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει η κρίσιμη μάζα ερευνητών, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες διεθνείς[...]
Δυστυχώς, στη Θεσσαλονίκη ζούμε μια εικοσαετία χαμένων ευκαιριών, που χάνονται με μαγικό τρόπο», είπε και ανέφερε ενδεικτικά τον ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια, αλλά και ειδικά την περίπτωση της Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚΑΙΘ), που θα μπορούσε να λειτουργήσει από το 2001 και «σήμερα έχουμε έξι ζώνες καινοτομίας στην Κωνσταντινούπολη και καμία στη Θεσσαλονίκη».
«Μια Ζώνη Καινοτομίας με τρία αφεντικά και ?ωραίους μισθούς, όπου δεν έγινε τίποτα»
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε ότι πρόθεση της αντιπεριφέρειας είναι να πιέσει προς πάσα κατεύθυνση για να ξεκινήσει η ΑΖΚΑΙΘ, προσθέτοντας ότι γνωρίζει πολύ καλά πως αυτή είχε «ωραία διοικητικά συμβούλια, με ωραίους μισθούς, σε ωραία κτήρια, που δεν έκαναν τίποτα». Ο ίδιος είπε ότι η Ζώνη εποπτεύεται από τρία υπουργεία και διερωτήθηκε πώς μπορεί να λειτουργήσει κάτι με τρία αφεντικά. Πρόσθεσε ότι η ΑΖΚΑΙΘ πρέπει να πάψει να είναι χώρος τοποθέτησης κομματικών στελεχών και τακτοποίησης ημέτερων και να στελεχωθεί με άξιους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης.
Την πεποίθηση ότι η γνώση στην Ελλάδα δεν γίνεται αέρας, αλλά "φεύγει" εκτός, με τους σημαντικότερους επιστήμονες της χώρας να μεταναστεύουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και εσχάτως στο Κατάρ, εξέφρασε ο επιχειρηματίας Βασίλης Θωμαΐδης, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος (ΣΕΒΕ).
Κι αυτό, παρότι υπάρχει στην Ελλάδα πολύ αξιόλογο δυναμικό, ακόμη και σε τομείς αιχμής, όπως η νανοτεχνολογία. «Στον τομέα των οργανικών ηλεκτρονικών/πλαστικών φωτοβολταϊκών, το εργαστήριο Νανοτεχνολογίας ΑΠΘ βρίσκεται στην κορυφή του κύματος, μαζί με άλλα εργαστήρια διεθνώς, Ωστόσο, [στην Ελλάδα τα εργαστήρια] στερούνται τα χρήματα για να κάνουν την ιδέα πράξη, όταν πχ, στη Γαλλία, μία μόνον ομάδα πήρε 30 εκατ. ευρώ για να κάνει ένα έργο πιλοτικό», πρόσθεσε.
«Το ΤΑΝΕΟ αντί να επενδύσει στη νέα τεχνολογία, μετατράπηκε σε φωτοβολταϊκά»
Συμπλήρωσε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αρκετά venture capital funds (σ.σ.κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών), που χρηματοδοτούν την υψηλή τεχνολογία, ενώ και «οι τράπεζες ευκολότερα θα επένδυαν σε ένα ακίνητο, παρά σε κάτι που δεν καταλαβαίνουν». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) έγιναν έργα «οδικά και φωτοβολταϊκά» και πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει αν υπάρχει βούληση να επενδυθούν χρήματα στην υψηλή τεχνολογία.
Συμπλήρωσε ότι σε τομείς της νανοτεχνολογίας, όπως τα οργανικά ηλεκτρονικά, όπου «ακόμη κανένας δεν κάνει ουσιαστικά πωλήσεις διεθνώς», οι Έλληνες ερευνητές και επιχειρηματίες πρέπει να είναι ρεαλιστές και να κάνουν πράξεις, αλλά με βάση ό,τι τούς επιτρέπει το πραγματικό δυναμικό τους και όχι ...ό,τι ονειρεύονται.
Οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, πχ, που δεν είναι μεγάλες και δεν διαθέτουν κεφάλαια, δεν είναι ανάγκη να εκτελούν το σύνολο ενός φιλόδοξου έργου νανοτεχνολογίας, αλλά θα μπορούσαν κάλλιστα ν΄ αναλάβουν μέρος του.
ΑΜΠΕ, Αλεξάνδρα Γούτα
nooz.gr