Areti
VIP μέλος
Υλικά
2-3 κιλά χοιρινό μπούτι
200 γρ. μέλι θυμαρίσιο
60 ml χυμός λεμονιού
1 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη ξερό
2 κ.σ. θυμάρι ψιλοκομμένο φρέσκο
60 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Λευκό φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
1 κ.σ. μέλι
½ κ.γ. ξίδι από κόκκινο κρασί
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Την προηγούμενη μέρα βάζουμε το μπούτι σε ένα ταψί και το αλείφουμε καλά με μια μεγάλη κουταλιά αλάτι. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε το μέλι, το λάδι, το λεμόνι, το θυμάρι και τον κόλιανδρο και περιχύνουμε με αυτό το μείγμα το μπούτι μας. Το αλείφουμε καλά και το αφήνουμε.
Την επόμενη μέρα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς, ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό μέσα στο ταψί και το ψήνουμε για 2-3 ώρες, ενώ κατά τη διάρκεια του ψησίματος το βρέχουμε με τη μαρινάδα. Έπειτα το βγάζουμε από το φούρνο, το ακουμπάμε σε μια πιατέλα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα πριν το κόψουμε.
Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τη σάλτσα μας. Σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού μέσα σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε μέχρι να σιροπιάσουν, προσθέτοντας στο τέλος 1 κ.σ. μέλι, ½ κ.γ. ξίδι, αλάτι και πιπέρι.
Κόβουμε το κρέας μας σε φέτες, περιχύνουμε τη σάλτσα και το σερβίρουμε.