Areti
VIP μέλος
υλικά
450 γραμμ. φύλλο κρούστας
1½ φλ. βούτυρο λιωμένο
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα
για τη γέμιση
1½ φλ. γλ. κουταλιού πορτοκάλι ψιλοκομμένο και χωρίς σιρόπι
1½ φλ. μαρμελάδα πορτοκάλι με κομματάκια
2 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
για το σιρόπι
3 φλ. ζάχαρη
3 φλ. νερό
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 ξύλο κανέλα
1/2 λεμόνι (χυμός)
1. σε βουτυρωμένο ταψί 32 εκ. στρώνουμε 2 βουτυρωμένα φύλλα. πασπαλίζουμε λίγη κανελοζάχαρη και επαναλαμβάνουμε.
2. σ? ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα απλώνουμε επάνω στα βουτυρωμένα φύλλα. κλείνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα. βουτυρώνουμε τα υπόλοιπα ένα ένα και σκεπάζουμε τον μπακλαβά. μπήγουμε τις άκρες των φύλλων προς τα κάτω με τη βοήθεια σπάτουλας. χαράζουμε κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι. ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και περιχύνουμε τον μπακλαβά.
3. ψήνουμε τον μπακλαβά στους 160οc στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 1 ώρα.
4. εν τω μεταξύ βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 4΄-5΄, προσθέτοντας το χυμό λεμονιού στην τελευταία βράση.
5. μόλις βγάλουμε καυτό τον μπακλαβά περιχύνουμε με το μισό ζεστό σιρόπι. αφήνουμε να τραβήξει και σιροπιάζουμε με το υπόλοιπο.