Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό παστό μπακαλιάρο
1 κιλό κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
3 πιπεριές πράσινες, κομμένες σε ροδέλες
200 γραμμ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
1/2 φλιτζ. τσαγιού κρασί λευκό
4 ντομάτες, ψιλοκομμένες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 δαφνόφυλλα 3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο
Πιπέρι
Γαρνιτούρα
Φρυγανισμένες λεπτές φέτες μπαγκέτας ψωμιού και ψιλοκομμένο μαϊντανό
Προετοιμασία
Από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας βάζετε τον μπακαλιάρο σε λεκάνη με νερό για να ξαρμυρίσει, αφού τον έχετε κόψει σε 8 κομμάτια Αλλάζετε 4-5 φορές το νερό. Την ημέρα που θα τον μαγειρέψετε, τον καθαρίζετε από τα κόκαλα όσο καλύτερα μπορείτε και τον ξεπλένετε καλά
Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε με το ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, την πιπεριά, τα μανιτάρια, μέχρι να μαραθούν ελαφρά, και σβήνετε με το κρασί. Αφού εξατμιστούν τα πολλά υγρά, προσθέτετε και την ντομάτα με τον μαϊντανό.
Αραδιάζετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε ένα λαδωμένο ταψί, προσθέτετε το σκόρδο, τη δάφνη, πιπέρι, ενώ από πάνω ρίχνετε τη σάλτσα με τα μανιτάρια. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου και μέχρι να γίνει μια ρόδινη κρούστα από πάνω.
Σερβίρετε σε κάθε πιάτο από δύο φέτες μπακαλιάρου με τη σάλτσα του, τοποθετώντας δίπλα τους 2-3 φρυγανισμένες φέτες ψωμιού και ψιλοκομμένο μαϊντανό.