RC_Andreas
Administrator
Αρωμα βανίλιας και διατήρηση
Το άρωμα της βανίλιας αλλοιώνεται εύκολα και γι αυτό πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο.
Παρόλα αυτά, όσο περνάει ο καιρός, θα χάνει λίγο από το άρωμα της.
Γι αυτό, καλό είναι να μην αγοράζετε μεγάλες ποσότητες, που θα αργήσετε να χρησιμοποιήσετε.
Βανίλια υψηλής ποιότητας
Οι υψηλής ποιότητας λοβοί βανίλιας πρέπει να έχουν σκούρο καστανό χρώμα, να είναι ελαστικοί, λιπαροί, γυαλιστεροί και στην επιφάνεια να είναι καλυμμένοι με κρυστάλλους βανίλιας.
Σπασμένοι καρποί αποτελούν προϊόν κατώτερης ποιότητας.
Τεχνητή βανίλια
Επειδή η φυσική βανίλια είναι ένα από τα ακριβότερα καρυκεύματα, παρασκευάζεται και τεχνητά.
Ωστόσο, το προϊόν που προκύπτει, αν και έχει πολύ χαμηλότερο κόστος, στερείται την ποιότητα της φυσικής γεύσης βανίλιας, καθώς κατά την επεξεργασία του φυτού παράγονται και άλλες αρωματικές χημικές ουσίες.
Σήμερα σχεδόν το 95% των προϊόντων με γεύση βανίλια περιέχουν τεχνητή βανίλια.
Ζάχαρη ή σκόνη βανίλιας
Είναι η ζάχαρη που έχει αρωματιστεί από τα περικάρπια βανίλιας και χρησιμοποιείται κυρίως στα γλυκά ως ελαφρύ αρωματικό ή μπορείτε να τη βάλετε σε δημητριακά ή κορν φλέικς σε πρωινό.
Προσέχετε μην την συγχέετε με την τεχνητά αρωματισμένη ζάχαρη βανιλίνης.
Σπόροι βανίλιας
Στους σπόρους της βανίλιας, βρίσκεται το πιο έντονο άρωμα της.
Η συλλογή τους γίνεται με την κοπή του περικάρπιου, δηλαδή των καρπών της κατά μήκος, βγάζοντας τους μαύρους μικρούς σπόρους.
Καρποί βανίλιας
Πρόκειται για κλωναράκια βανίλιας που είναι κυρίως ελαστικά και υγρά.
Μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε ολόκληρα ή τεμαχισμένα.
Βανίλια και χολή
Η βανίλια, στη φαρμακοβιομηχανία χρησιμοποιείται ως διεγερτικό της έκκρισης της χολής και ως διορθωτικό οσμής και γεύσης στα φαρμακευτικά σκευάσματα, ειδικά στα παιδικά σιρόπια για τον βήχα.
Βανίλια και κατάθλιψη
Το άρωμα της βανίλιας θεωρείται ότι έχει αντικαταθλιπτική και χαλαρωτική δράση, γιατί διεγείρει την έκκριση σεροτονίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με την ευχαρίστηση.
Ευχάριστη όμως διάθεση δημιουργείται και από το γεγονός ότι το άρωμα της βανίλιας ανακαλεί ευχάριστες μνήμες που σχετίζονται με σπιτικές μυρωδιές.
Βανίλια και παραγωγή
Τα άνθη της βανίλιας μοιάζουν με τσαμπιά πρασινοκίτρινων ορχιδέων, με τη διαφορά ότι ανθούν μόλις για λίγες ώρες.
Από εκεί και πέρα αρχίζει η ανάπτυξη των λοβών της, που μοιάζουν με μακρόστενα φασόλια και είναι γεμάτα μικρά σποράκια.
Μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη τους συλλέγονται οι καρποί και ξεκινά η διαδικασία του βρασμού, όπου τα ώριμα φλούδια βράζονται και στη συνέχεια στεγνώνουν, έτσι ώστε να αυξηθεί και να ωριμάσει το άρωμα βανιλίνης που υπάρχει μέσα στο φλούδι.
Βανίλια
Η βανίλια είναι ένα μπαχαρικό με πολύ έντονο και χαρακτηριστικό άρωμα. Προέρχεται από τα περικάρπια ή του ςσπόρους ενός τροπικού αναρριχητικού φυτού που ονομάζεται βανίλια (vanilla) και ανήκει στην ίδια οικογένεια με την ορχιδέα.
Ροζ πιπέρι
Το ροζ πιπέρι το μπερδεύουν με το κόκκινο, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τα πιπέρια.
Έχει πολύ ελαφριά γεύση, γι αυτό και χρησιμοποιείται σε σαλάτες, γλυκά ή όπου δεν θέλουμε έντονη τη γεύση του πιπεριού.
Πιπέρι Σιτσουάν
Το πιπέρι σιτσουάν χρησιμοποιούμε το περικάρπιο και όχι τον καρπό που μπορεί μάλιστα να έχει αγκάθια.
Έχει αρκετά έντονη γεύση με μια νότα λεμονιού και ταιριάζει σε ψάρια, χοιρινό κρέας, κοτόπουλο, πάπια, μαρινάτες και γλυκά.
Πιπέρι καγιέν
Το πιπέρι καγιέν προέρχεται από νωπούς ή αποξηραμένους καρπούς ενός συγκεκριμένου είδους πιπεριάς τσίλι που είναι πιο καυτερή από τις περισσότερες, για αυτό και χρειάζεται μέτρο όταν το χρησιμοποιούμε.
Κουμπέμπ πιπέρι
Το πιπέρι κουμπέμπ ανήκει στους «συγγενείς» του πιπεριού.
Είναι πολύ αρωματικό και θα το συναντήσετε συχνά αραβική κουζίνα, σε βαριές σάλτσες και κεμπάπ και σε μείγματα μπαχαρικών.
Μακρυπίπερο
Αν και το μακρυπίπερο δεν προέρχεται από το μαύρο πιπέρι, ανήκει στην ίδια οικογένεια.
Δεν έχει τη μορφή κόκκων, αλλά είναι μακρόστενο και ιδιαίτερα αρωματικό. Συνδυάζεται συνήθως με άλλα μπαχαρικά και ταιριάζει σε φαγητά όπως το στιφάδο, τα χωριάτικα λουκάνικα, τα πατέ.
Κόκκινο πιπέρι
Το κόκκινο πιπέρι είναι το πιο σπάνιο και ακριβό.
Γλυκό και φρουτώδες, αλλά εξίσου καυτερό με το μαύρο πιπέρι, στην ουσία είναι ο πιο ώριμος καρπός του φυτού.
Συνδυάζει την ώριμη και πικάντικη γεύση του μαύρου με τη φρεσκάδα του πράσινου πιπεριού.
Λευκό πιπέρι
Το λευκό πιπέρι δεν είναι τίποτα άλλο από το μαύρο πιπέρι που του έχει αφαιρεθεί ο φλοιός.
Για το λόγο αυτό, χάνει μέρος του αρώματος και της γεύσης του.
Είναι όμως το κατάλληλο, αν δεν θέλετε να φαίνεται στο φαγητό σας. Χρησιμοποιείται συχνά σε λευκές σάλτσες, όπως μπεσαμέλ, στο λευκό κρέας και στα ψάρια.
Μαύρο πιπέρι
Το μαύρο πιπέρι είναι αυτό που χρησιμοποιούμε περισσότερο στην Ελλάδα. Συνδυάζεται με «βαριές» σάλτσες, κυρίως ντομάτας, αλλά και κρασιού, με κόκκινα κρέατα, αλλά και με γλυκά.
Πράσινο πιπέρι
Το πράσινο πιπέρι είναι αυτό που παίρνουμε από το πρώτο στάδιο ωρίμανσης του φυτού και η γεύση του είναι ελαφρώς όξινη.
Κυκλοφορεί και σε βαζάκια με άλμη, ενώ μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο ή ψιλοκομμένο.
Ταιριάζει με λαχανικά, ελαφριές σάλτσες, με λεμονάτα φαγητά και με συνταγές στις οποίες χρησιμοποιείται αλκοόλ.
Μπαχαρικά φρέσκα
Όλα τα μπαχαρικά που θεωρούνται φρέσκα, πρέπει μυρίζουν έντονα.
Τα φρέσκα και σωστά αποξηραμένα βότανα έχουν πράσινο χρώμα, ενώ τα πολυκαιρισμένα έχουν μουντό χρώμα.
Τα μπαχαρικά με κόκκινο χρώμα με την πάροδο του χρόνου γίνονται καφετιά, ενώ το κρεμμύδι και το σκόρδο σε σκόνη όταν απορροφούν υγρασία δημιουργούν συσσωματώματα.
Μπαχαρικά και διατήρηση
Τα βότανα και τα μπαχαρικά σε σκόνη διατηρούνται ένα χρόνο, ενώ τα ολόκληρα μπαχαρικά έχουν διπλάσια διάρκεια ζωής.
Μπαχαρικά και αποθήκευση
Τα μπαχαρικά πρέπει να τα αποθηκεύουμε σε καλά κλεισμένα βαζάκια, σε σκοτεινά μέρη, σε μέρη που να μην έχουν υγρασία και ορισμένα τα οποία είναι σε σκόνη, τα οποία είναι και τα πιο ευαίσθητα, θα πρέπει να τα φυλάμε στο ψυγείο.
Μπαχαρικά και αλάτι
Αξιοποιώντας τα μπαχαρικά, θα μπορέσετε να μετριάσετε το αλάτι στο φαγητό σας. Για παράδειγμα αντί για αλάτι, μπορείτε να βάλετε μπαχαρικά έντονης γεύσης, όπως το σκόρδο, το πιπέρι, το κάρυ, το κύμινο κ.α.
Αν έχετε συνηθίσει την κίνηση να προσθτετε αλάτι στο φαγητό σας πριν το δοκιμάσετε, τότε μπορείτε να πάρετε σκόρδο ή κρεμμύδι σε σκόνη αντί για το αλάτι. Και τέλος στα ζυμαρικά μπορείτε να παραλέιψετε εντελώς το αλάτι, αν τα αρωματίσετε με βασιλικό, ρίγανη, μαϊντανό ή πιπέρι.
Μπαχαρικά και ζάχαρη
Υπάρχουν ορισμένα μπαχαρικά με γλυκιά γεύση τα οποία θα σας βοηθήσουν να μετριάσετε τη ζάχαρη, όπου και αν τη χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα.
Τέτοια μπαχαρικά είναι το γλυκάνισο, το κάρδαμο, η κανέλα, γαρίφαλο, το τζίνζερ και το μοσχοκάρυδο.
Μπαχαρικά και λιπαρά
Μπορούμε να περιορίσουμε τα λιπαρά στο φαγητό μας, αν χρησιμοποιήσουμε αντί για λιπαρά τα σωστά μπαχαρικά, που θα φρονίσουν για τη νοστιμιά του φαγητού μας και για την μέιωση των θερμίδων.
Κόκκινο πιπέρι και ποσότητα
Η ποσότητα του κόκκινου πιπεριού διπλασιάζεται, αν διπλασιαστεί η συνταγή, αλλά αν τριπλασιαστεί, το επιπλέον πιπέρι αυξάνει μόνο κατά το 1/4. Για παράδειγμα 1 κουταλάκι πιπέρι για 4 μερίδες, στις μερίδες θα βάλουμε 2 κουταλάκια και στις 12 2 1/4 κουταλάκια πιπέρι
Βότανα και ποσότητα
Την ποσότητα των βοτάνων - μπαχαρικών στο φαγητό, την διπλιάζουμε αν διπλασιάσουμε τη συνταγή, αλλά αν την τριπλασιάσουμε χρησιμοποιούμε τη μισή από την επιπλέον δόση.
Για παράδειγμα αν βάλουμε 1 κουταλάκι για 4 μερίδες, τότε θα βάλουμε 2 κουταλάκια για τις 8 και 2 1/2 για τις 12 μερίδες.
Τροπικά μπαχαρικά και ποσότητα
Τα τροπικά μπαχαρικά, όπως το πιπέρι, η κανέλα, το τζίντζερ και τα γαρίφαλα, αυξάνονται ανάλογα με τις μερίδες του φαγητού.
Για παράδειγμα στις 4 μερίδες φαγητού, χρησιμοποιούμε 1/4 του κουταλιού του γλυκού μπαχαρικά.
Μπαχαρικά και είδη
Στα μπαχαρικά συμπεριλαμβάνονται τα τροπικά αρωματικά όπως πιπέρι, κανέλα, γαρίφαλο, τα αποξηραμένα βότανα όπως βασιλικός, ρίγανη, μανζουράνα, οι σπόροι όπως σουσάμι, σινάπι, παπαρούνα, τα αποξημένα λαχανικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι καθώς και τα μείγματα οπως το κάρυ, το τσίλι, τα καρυκεύματα για το κοτόπουλο και για το ψάρι.
Κανέλα και λιπαρά
Τα περισσότερα λιπαρά της κανέλας είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, ενώ περιέχει Β καροτίνη, Β κρυπτοξανθίνη, ολίγον λυκοπένιο και λουτεΐνη.
Κανέλα και περιεκτικότητα
Η κανέλα έχει 2,17% σάκχαρα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι η φυσική λακτόζη.
Περιέχει 10 διαφορετικά μέταλλα, εκ των οποίων τα πιο σημαντικά είναι το ασβέστιο και το μαγνήσιο.
Έχει βιταμίνη C , E και κυρίως βιταμίνη K.
Κανέλα και θερμίδες
Η κανέλα δεν προσθέτει καθόλου θερμίδες στο φαγητό μας, μια και τα 100 γραμμάρια κανέλας σε σκόνη περιέχουν 261 θερμίδες.
Κανέλα και πώληση
Η κανέλα πωλείται σε ξυλάκια ή σε σκόνη, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά αλεσμένα ξυλάκια.
Η καλή κανέλα πρέπει να είναι καλά αποξηραμένη και αν την ξύσετε λίγο με ένα μαχαιράκι, θα μοσχοβολήσει ο τόπος.
Κανέλα και διεγερτικές ικανότητες
Η κανέλα έχει πολλές διεγερτικές ικανότητες, βοηθάει το αναπνευστικό και το κυκλοφορικό σύστημα και τονωτικό όταν μπαίνει σε ένα αφέψημα, αφού προστατεύει από τη γρίπη και το κρυολόγημα.
Κανέλα και γλυκά
Η κανέλα συνδυάζεται πάρα πολύ με τα φρούτα όπως το μήλο και το αχλάδι, ενώ έρχεται και δένει πάρα πολύ καλά στο ρυζόγαλο και στις κρέμες.
Κανέλα και χρήση
Η κανέλα εδώ και εκατοντάδες χρόνια, έχει γίνει απαραίτητη στην κουζίνα και στην ζαχαροπλαστική.
Με την κανέλα κάνουμε ποτά, αρωματίζουμε το τσάι αλλά και το κρασί.
Επίσης τη χρησιμοποιούμε στη μαγειρική του μαγειρευτού κρέατος με ή χωρίς λαχανικά, μπαίνει στη σάλτσα ντομάτας αλλά και σε ζύμες για ψωμί.
Κανέλα και προέλευση
Η κανέλα εμφανίστηκε στη Σρι Λάνκα και έπειτα διαδόθηκε στην Ασία και στην Κίνα.
Πρόκειται για τη φλούδα των κλαδιών ενός δένδρου, που δίνει όλο αυτό το άρωμα και είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Φασκόμηλο
Το φρέσκο ή ξερό φασκόμηλο είναι ιδανικό μυρωδικό για λιπαρά κρέατα όπως το χοιρινό, η πάπια αλλά ταιριάζει υπέροχα και με πατάτες και όσπρια.
Έχει έντονη γεύση και άρωμα γι? αυτό και προσέχουμε να μη βάζουμε μεγάλη ποσότητα στο μαγείρεμα. 1-2 φυλλαράκια είναι αρκετά για κάθε μερίδα.
Ρίγανη
Η ρίγανη είναι το δημοφιλέστερο ελληνικό μυρωδικό.
Το έχουμε συνηθίσει με φέτα, στα ψητά, στις πατάτες και στη σαλάτα.
Κάνει ιδανικό συνδυασμό με το θυμάρι στη σάλτσα ντομάτας.
Πιπέρι
Το πιπέρι είναι συνήθως μείγμα με μαύρους, πράσινους και άσπρους κόκκους, όπου εκτός του ότι είναι όμορφο με την πολυχρωμία του, προσθέτει ένα ευχάριστο κάψιμο ειδικά αν το τρίψουμε λίγο πριν σερβίρουμε το φαγητό.
Πάπρικα
Στην αγορά υπάρχει η γλυκιά, μέτρια και η καυτερή πάπρικα και φυσικά μαγειρεύουμε με αυτή που ταιριάζει στη γεύση μας.
Υπάρχει ακόμη και το πιπέρι καγιέν που μοιάζει με την καυτερή πάπρικα και η διαφορά τους είναι οι διαφορετικές ποικιλίες πιπεριάς από τις οποίες προέρχονται.
Μπαχάρι
Το μπαχάρι, ταιριάζει πολύ με σάλτσες ντομάτας, σάλτσες κόκκινου κρασιού για κρέας και συνδυάζεται ιδανικά με τη κανέλα και το γαρίφαλο.
Μία πρέζα τριμμένο μπαχάρι δίνει μία διακριτική και ευχάριστη γεύση σε μείγματα για κέικ, κουλουράκια και άλλες γλυκές ζύμες.
Μοσχοκάρυδο
Το μοσχοκάρυδο, ταιριάζει πολύ με λαχανικά, κυρίως ρίζες όπως πατάτες, σελινόριζα, καρότα.
Κύμινο
Το κύμινο, το βάζουμε προσεκτικά σε μικρή ποσότητα γιατί έχει έντονη γεύση και καλύπτει άλλες λεπτότερες στο μαγείρεμα.
Ταιριάζει πολύ με κοτόπουλο, ψάρι και κρέας.
Κανέλλα
Η κανέλλα, ταιριάζει ιδανικά με φρούτα κυρίως μήλα, μπανάνες αλλά και με τη σοκολάτα.
Δυόσμος
Ο δυόσμος, δίνει μοναδική φρεσκάδα σε πιάτα με κρέας, κυρίως στο αρνί.
Είναι πολύ αρωματικός ακόμη και ξερός.
Δενδρολίβανο
Το δενδρολίβανο, είναι πολύ καλό συνοδευτικό σε κρέατα, όσπρια αλλά και λαχανικά με άμυλο όπως πατάτες, σελινόριζα κλπ.
Δοκιμάστε το τριμμένο με λίγο σκόρδο και μαϊντανό στο αρνί αλλά και με λαχανικά κολοκυθάκια, μελιτζάνες ή λάχανο.
Δάφνη
Η δάφνη, προσθέτει άρωμα και γεύση στα μαγειρευτά, στο στιφάδο, στα ψητά, ακόμη και στα ψάρια.
Τρία φύλλα είναι αρκετά για τρείς-τέσσερις μερίδες φαγητού, διαφορετικά αφήνουν μία ελαφρώς πικρή γεύση.
Γαρίφαλα
Τα γαρίφαλα, είναι προτιμότερο να τα αγοράζουμε ολόκληρα και για να μη σκορπίζουν στο μαγείρεμα να τα καρφώνουμε σε ένα κρεμμύδι ή σε ένα πορτοκάλι σε παρασκευές ζαχαροπλαστικής.
Καππαριά
Η καππαριά είναι θάμνος αγκαθωτός με βλαστούς που απλώνονται στο έδαφος και ωραία άνθη, μεγάλα, άσπρα ή ροζ.
Τα μικρά μπουμπούκια της καππαριάς διατηρημένα στην άρμη ή στο ξύδι τρώγονται ως καρύκευμα σε σαλάτες και σάλτσες.
Τα μεγαλύτερα μπουμπούκια οι Απανωχωρίτισσες τα ξεραίνουν στον ήλιο και τα χρησιμοποιούν στη μαγειρική.
Μαραθιά
Η μαραθιά είναι αρωματικό φυτό και αφθονεί στη Σύρο.
Βασικό καρύκευμα στη συριανή κουζίνα.
Αρωματίζει φαγητά, λουκάνικα, ελιές. Έχει επίσης φαρμακευτικές ιδιότητες.
Είναι τονωτικό, αντισηπτικό, κάνει καλό στο στομάχι.
Κρόκος
Ο κρόκος καλλιεργείται από την αρχαιότητα για τα καστανοκόκκινα, πικάντικα στη γεύση, στίγματα του ύπερου (ζαφορά ή σαφράν), που χρησιμοποιούνται στον αρωματισμό και χρωματισμό των τροφών, καθώς και στη φαρμακευτική.
Ανθίζει το φθινόπωρο.
Έχει δυνατό εξωτικό άρωμα και πικρή γεύση.
Σε διάφορες περιόδους της ιστορίας το σαφράν άξιζε περισσότερο από το βάρος του σε χρυσάφι.
Στην Απάνω Μεριά φυτρώνει ο Crocus Tournefortii, ενδημικό είδος της Σύρου.
Θυμάρι
Το θυμάρι είναι αρωματικό βότανο.
Οι μέλισσες αγαπούν ιδιαίτερα το θυμάρι και το θυμαρίσιο μέλι είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Χρησιμοποιείται ως καρύκευμα στην κουζίνα για να αρωματίσει μια μεγάλη ποικιλία φαγητών.
Έχει αντισηπτικές και αναισθητικές ιδιότητες.
Δυόσμος και διατήρηση
Αν φυτέψετε στην γλάστρα ή στον κήπο σας δυόσμο, φροντίστε να τον μαζέψετε πριν ανθίσει το φυτό.
Έπειτα για να τον διατηρήσετε φρέσκο, τοποθετήστε τον σε κλειστή πλαστική σακούλα.
Δυόσμος και άρωμα
Ο δυόσμος χάνει μέρος από το άρωμα του όταν κόβεται με το μαχαίρι, ενώ αποδίδει το μέγιστο του άρωμα, όταν κόβεται με τα χέρια.
Αν πρέπει να ψιλοκόψετε φύλλα δυόσμου πρέπει αναγκαστικά να το κάνετε με το μαχαίρι, πασπαλίστε τον με 1 ή 2 πρέζες ζάχαρη, για τι με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται το άρωμα του.
Αγορά δυόσμου
Όταν αγοράζετε φρέσκο δυόσμο, πρέπει να προσέχετε τα φύλλα του να έχουν έντονο χρώμα και από τις δύο πλευρές και το κοτσάνι του να είναι ευθύ και συμπαγές.
Βιετναμέζικος δυόσμος
Ο βιετναμέζικος δυόσμος, είναι γνωστός και με την ονομασία λάξα η δυόσμος της Καμπότζης.
Έχει στενά και μυτερά φύλλα με ελαφρώς κόκκινοι χρώμα και πιπεράτη γεύση, γι? αυτό και θεωρείται καλός για την παρασκευή πικάντικων φαγητών.
Κοινός δυόσμος και αιθέριο έλαιο
Ο κοινός δυόσμος, έχει στρογγυλά φύλλα και φρέσκο γλυκό άρωμα.
Αιθέριο έλαιο δυόσμου μπορείτε να το προμηθευτείτε από επιλεγμένα φαρμακεία.
Δυόσμος και φύλλα
Τα φύλλα του δυόσμου, φρέσκα ή αποξηραμένα, χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, σε κεφτέδες, γεμιστά, σάλτσες, στην φαρμακοβιομηχανία ως βελτιωτικό γεύσης και οσμής, σε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως παστίλιες για τον βήχα, σιρόπι για γαργάρες και στην αρωματοβιομηχανία για τον αρωματισμό σαπουνιών και την παρασκευή αρωμάτων.
Δυόσμος και ποικιλίες
Υπάρχουν πάνω από τριάντα διαφορετικές ποικιλίες δυόσμου, αλλά πιο δημοφιλείς είναι ο δυόσμος με τα μυτερά φύλλα, αυτός με τα στρογγυλά φύλλα και ο βιενταμέζικος δυόσμος.
Δυόσμος
Ο δυόσμος ανήκει στην οικογένεια της μέντας και έχει τις ίδιες αρωματικές ιδιότητες. Μαζί με τον βασιλικό, είναι από τα πιο αρωματικά χόρτα.
Φυτρώνει μόνος σε υγρούς και ορεινούς τόπους, αλλά συνήθως καλλιεργείται σε κήπους και γλάστρες.
Βασιλικός φρέσκος στην κατάψυξη
Σε λίγο ελαιόλαδο μέσα στο blender, προσθέστε αρκετά φύλλα φρέσκου βασιλικού και δουλέψτε το μείγμα, μέχρις ότου έχετε ένα είδος κρέμας παχύρευστης.
Βάλτε το μείγμα αυτό στα δισκάκια που κάνετε παγάκια και, καταψύξτε το.
Όταν παγώσει, κρατήστε τα παγάκια αυτά σε μια σακούλα κατάψυξης που κλείνει αεροστεγώς και διατηρείτε τα στην κατάψυξη.
Έτσι έχετε πάντα φρέσκο βασιλικό στην κατάψυξη, που, μέσα στο παγάκι ελαιόλαδου, διατηρεί ανέπαφα, αναλλοίωτα και ατόφια όλα του τα συστατικά.
Βασιλικός φρέσκος
Για να διατηρήσετε φρέσκο βασιλικό, φυλάξτε τα φύλλα σε μια πλαστική σακούλα, αφαιρέστε όσον αέρα μπορείτε από την σακούλα και κλείστε την αεροστεγώς, κρατώντας την στο ψυγείο σας.
Μπορεί να διατηρηθεί φρέσκος με τον τρόπο αυτό μέχρι και 6 ημέρες.
Αποξηράνετε βασιλικό
Για να αποξηράνετε βασιλικό, αφαιρέστε τα τσαμπιά και ψεκάστε τα φύλλα με δροσερό (όχι κρύο) νερό.
Μετά στεγνώστε τα ελαφρά με μια χαρτοπετσέτα.
Αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα (όχι στον ήλιο) πριν τα φυλάξετε.
Βασιλικός φρέσκος
Είναι δυνατόν να διατηρήσετε φρέσκο βασιλικό σε γλάστρες όλο το χρόνο στο εσωτερικό του σπιτιού σας, μπροστά σε κάποιο παράθυρο με αρκετόν ήλιο.
Ο λεπτόφυλλος είναι δύσκολο να διατηρηθεί στο εσωτερικό του σπιτιού, αλλά ο πλατύφυλλος αναπτύσσεται και διατηρείται όλο το χρόνο, εφόσον τον ανανεώνετε κάθε 2-3 μήνες, ριζώνοντας σε νερό νέους κλώνους του και φυτεύοντάς τους μετά σε φρέσκο χώμα.
Με τον τρόπο αυτό, έχετε πάντα διαθέσιμο φρέσκο βασιλικό για τα φαγητά, ή τα γλυκίσματά σας.
Βασιλικός αποξηραμένος- διατήρηση
Ο βασιλικός ο αποξηραμένος, χάνει πολλά από τα χρήσιμα συστατικά του όταν εκτεθεί στον αέρα, υγρασία, θέρμανση και ήλιο.
Αν θέλετε να τον διατηρήσετε σε άριστη κατάσταση, φυλάξετέ τον σε γυάλινα βάζα αεροστεγώς κλειστά, σε ένα δροσερό σκοτεινό μέρος.
Βασιλικός ψιλοκομμένος
Ο ψιλοκομμένος βασιλικός, έχει μεγαλύτερη εκτεθειμένη επιφάνεια στον αέρα, υγρασία και φως, χάνοντας εύκολα ένα μεγάλο μέρος των συστατικών του.
Βασιλικός αποξηραμένος
Ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένου, τριμμένου βασιλικού, περιέχει περισσότερα χρήσιμα στοιχεία, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο από ένα κουτάλι της σούπας φρέσκου ψιλοκομμένου.
Βασιλικός ? ρόφημα
Προσθέστε σε μισή κούπα ανάβραστου νερού 1-2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο βασιλικό, αφήστε το επί 15 λεπτά, μετά στραγγίξτε το.
Συνήθως 2-3 κούπες ροφήματος την ημέρα μεταξύ φαγητών ανακουφίζει από φούσκωμα, δυσπεψία και πόνους του στομάχου.
Βασιλικός
Ο βασιλικός αποτελεί και ένα πανάρχαιο ρόφημα, ευχάριστο αλλά και ιαματικό.
Έχει χρησιμοποιηθεί επί αιώνες, για διάφορες στομαχικές διαταραχές ειδικά για δυσπεψία, πόνους και φουσκώματα.
Γλυκό κόκκινο καυτερό πιπέρι
Ένα κουταλάκι του γλυκού κόκκινο καυτερό πιπέρι σε ένα ποτήρι νερό, είναι αποτελεσματικό θερμαντικό .
Καυτή πιπεριά και πιπέρι
Το πιπέρι και οι καυτερές πιπεριές περιέχουν τη σύνθεση καπσαϊσίνης που είναι και το συστατικό αρκετών παρασκευασμάτων κατά των κρυολογημάτων και γρίπης που πωλούνται σήμερα
Κορίανδρος
Ο Κορίανδος (CORIANDER) εξουδετερώνει αποτελεσματικά το μικρόβιο της σαλμονέλας που προξενεί τροφικές δηλητηριάσεις με εκατοντάδες θύματα.
Φρέσκα μυρωδικά (ii)
Τα φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανός, δυόσμος, άνηθος, περιέχουν, πολύ μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών όταν είναι φρέσκα, παρά αποξηραμένα.
Φρέσκα μυρωδικά (i)
Σύμφωνα με τα πορίσματα των τελευταίων ερευνών μεγαλύτερες ποσότητες μυρωδικών κατά προτίμηση φρέσκων, πρέπει να χρησιμοποιούνται στα φαγητά, προσδίδοντας τους άριστη γεύση, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να μειωθεί αισθητά και η ποσότητα αλατιού του οποίου ο ρόλος αναπληρώνεται από τα μυρωδικά.