RC_Andreas
Administrator
Οι φορητές συσκευές είναι πλέον πιο δημοφιλείς από ποτέ, αλλά οι ιδιοκτήτες τους εξακολουθούν να υποτιμούν τους κινδύνους που ενδέχεται να συναντήσουν.
Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International, το 28% των χρηστών δεν γνωρίζει τίποτα ή γνωρίζει ελάχιστα για το mobile κακόβουλο λογισμικό. Και η άγνοια αυτή γίνεται «παιχνίδι» στα χέρια των ψηφιακών εγκληματιών.
Τα στοιχεία της έρευνας για την Ευρώπη δείχνουν ότι μόνο το 47% των Android smartphone και το 61% των Android tablet προστατεύονται από μία λύση antivirus. Στο σύνολο μάλιστα των συσκευών (ανεξαρτήτως λειτουργικού συστήματος), το 26% των smartphone και το 43% των tablet δεν προστατεύονται καν με κωδικό πρόσβασης.
Η επικίνδυνη συμπεριφορά των χρηστών ενδέχεται να προκύπτει από το γεγονός ότι το 27% των Ευρωπαίων δεν γνωρίζει την ύπαρξη ψηφιακών απειλών με στόχο φορητές συσκευές και το 26% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι γνωρίζει γι? αυτές, αλλά δεν του προκαλούν ανησυχία.
Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι το 18% των απροστάτευτων Android smartphone περιέχει ακριβώς τις πληροφορίες που οι επιτιθέμενοι επιθυμούν να βρουν, δηλαδή κωδικούς ΡΙΝ για τραπεζικές κάρτες, κωδικούς πρόσβασης για ηλεκτρονικά τραπεζικά συστήματα και άλλα οικονομικά στοιχεία. Το 24% αποθηκεύει κωδικούς πρόσβασης σε κοινωνικά δίκτυα, προσωπικά και επαγγελματικά email, VPN δίκτυα και άλλους ευαίσθητους πόρους.
Ακόμα κι αν οι χρήστες δεν ασχολούνται με τον ορισμό κωδικού πρόσβασης για να σταματήσουν τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στις συσκευές τους, εξακολουθούν να αποθηκεύουν στα smartphone τους προσωπικά email (49%), επαγγελματικά email (18%), καθώς και «δεδομένα που δεν θα ήθελαν να δει κανείς» (10%).
Σύμφωνα με την έρευνα, οι χρήστες Android συσκευών αντιμετωπίζουν απειλές πιο συχνά από τους χρήστες Windows συσκευών. Επίσης, οι τελευταίοι φαίνεται ότι γνωρίζουν περισσότερα για τις mobile απειλές και τείνουν να προστατεύουν τις συσκευές τους σε 9 από τις 10 περιπτώσεις. Έτσι, η έρευνα διαπίστωσε ότι σε περίοδο 12 μηνών, το 41% των χρηστών Android smartphone και το 36% των χρηστών Android tablet αντιμετώπισαν κακόβουλες εφαρμογές.
Αντίστοιχα, παραβιάστηκαν οι λογαριασμοί online υπηρεσιών του 18% των χρηστών Android smartphone και του 24% των χρηστών Android tablet, ενώ οι οικονομικές ψηφιακές επιθέσεις επηρέασαν το 43% των χρηστών smartphone και το 50% των χρηστών tablet με αυτό το λειτουργικό σύστημα.
Σε γενικό επίπεδο, τα αντίστοιχα ποσοστά για όλες τις φορητές συσκευές (ανεξαρτήτως λειτουργικού συστήματος) διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο σε 31% (κακόβουλό λογισμικό), 14% (παραβίαση λογαριασμών online υπηρεσιών) και 43% (οικονομικές ψηφιακές επιθέσεις). Τα μεγέθη αυτά είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα μεγέθη μόνο για τις συσκευές Android.