Ροή

Μήπως είσαι εσύ ο διάδοχος του Αϊνστάιν;

RC_Andreas

Administrator
Joined
3 June 2010
Μηνύματα
4,599
Βαθμολογία
10
Points
38
Location
Ελλάδα
Website
www.eltube.gr
brain_inside.jpg

Ολοι οι άθρωποι "κρύβουν" μέσα τους έναν Αϊνστάιν, υποστηρίζει η σύγχρονη επιστήμη, αφού οι ιδιοφυΐες δεν γεννιούνται, αλλά διαμορφώνονται στην πορεία! Η άποψη αυτή διατυπώνεται από τον αμερικανό γενετιστή, ο Ντέιβιντ Σενκ, στο βιβλίο του «Τhe Genius in all of us» («Η ιδιοφυΐα μέσα σε όλους μας»).

Αυτό που λέει ο δρ Σενκ είναι λοιπόν ότι έχουμε δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα από ό,τι θα έπρεπε στη γενετική προδιάθεση σε σχέση με τα μεγάλα επιτεύγματα. "Δεν υπάρχει άνθρωπος που να είναι εκ γενετής ?μέτριος?, ούτε η μετριότητα είναι μία αμετάκλητη καταδίκη", αναφέρει.

Το περιβάλλον που μεγαλώνουμε είναι το "κλειδί"!

Ομάδα ειδικών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια αιτιώδης σχέση ανάμεσα στο κληρονομικό και στο επίκτητο τα οποία βρίσκονται σε μια συνεχή αλληλουχία και αλληλεπίδραση, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει και ζει ο καθένας μας.

"Δεν υπάρχουν γενετικοί παράγοντες που μπορούν να μελετηθούν ανεξάρτητα από το περιβάλλον", παραδέχεται ο Μάικλ Μίνεϊ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακ Γκιλ στον Καναδά. Οι εμπειρίες αφήνουν το αποτύπωμά τους στο DNA κάθε ανθρώπου και μεταφέρονται στα παιδιά του, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τον δείκτη της νοημοσύνης μας.

Μία σειρά από παράγοντες που ξεκινούν από την οικογένεια και το σχολείο και συνεχίζουν με τη γειτονιά, τις παρέες και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο έχουμε μεγαλώσει, μας καθορίζουν σε τόσο μεγάλο βαθμό που δεν μπορεί να αγνοηθεί!

Δύο παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την θεωρία

Όπως αναλύει ο Ντέιβιντ Σενκ "ελέγχοντας τις επιδράσεις του περιβάλλοντος μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όρια που πιστεύουμε ότι μας έχει θέσει η Φύση". Και για να γίνει πιο κατανοητό αυτό που λέει, φέρνει δύο παραδείγματατα:

"Πολλοί πιστεύουν ότι δεν είναι προικισμένοι με μουσικό αφτί, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει κλίση στη μουσική", υποστηρίζει αναφερόμενος στο μουσικό ταλέντο.

Δεύτερο παράδειγμα, οι κενυάτες δρομείς, που θεωρούνται ασυναγώνιστοι στον μαραθώνιο. Τους έχει προικίσει η φύση με κάποια ειδικά γονίδια; "Κάθε άλλο, η ανάγκη τούς έκανε να τρέχουν τόσο καλά. Στην Κένυα πολλά παιδιά, ακόμη και από την ηλικία των επτά ετών, είναι αναγκασμένα να τρέχουν 8-10 χιλιόμετρα κάθε μέρα για να πάνε στο σχολείο", λέει ο δρ Σενκ.

Ο εγωισμός των γονιών που νομίζουν ότι "κληροδοτούν" το ταλέντο τους!

Οι ψυχολόγοι συμφωνούν εν μέρει με τις παραπάνω απόψεις, προσθέτοντας ότι ο υπέρμετρος εγωισμός και "αυτισμός" των γονιών είναι εκείνος που δημιουργεί την παρεξήγηση ως προς την κληρονομικότητα των ταλέντων.

"Κάθε μπαμπάς και κάθε μαμά, τονώνουν το "εγώ" τους πιστεύοντας ότι το παιδί τους είναι ταλέντο στα μαθηματικά, τη μουσική ή το χορό γιατί του κληροδότησαν τα δικά τους "εκλεκτά" γονίδια. Ζητάμε συγγνώμη που θα τους χαλάσουμε το όνειρο αλλά η σύγχρονη επιστήμη είναι σε θέση να γνωρίζει ότι οι ειδικές δεξιότητες είναι κατά μεγάλο μέρος επίκτητες", λένε.


pyles.tv
 
Top Bottom