ΥΛΙΚΑ (Για 16 σουβλάκια)
16 φρέσκιες γαρίδες μεγέθους jumbo
350γρ. φιλέτο βακαλάου
350γρ. φιλέτο σολωμού
λίγο φρέσκο ginger (ένα κομμάτι περίπου 2,5 εκατοστών)
4 κουταλιές γλυκιά σάλτσα τσίλι (θα τη βρείτε σε πολύ μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα)
ξύσμα από ένα λάϊμ και το χυμό του
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
16 καλαμάκια για σουβλάκια
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρέστε από τις γαρίδες το κεφάλι και το κέλυφος, αφήνοντας όμως την ουρά. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράξτε τη ράχη κάθε γαρίδας και με τη μύτη του μαχαιριού αφαιρέστε το εντεράκι. Ξεπλύντε τις γαρίδες κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και στεγνώστε τις πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί.
Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια των 2,5 εκατοστών περίπου.
Ξύστε το ginger πάνω από ένα μη μεταλλικό μπωλάκι, για να μαζέψετε ό,τι χυμό πέσει και ζουλήξτε τον πολφό για να πάρετε το χυμό που έχει κατακρατηθεί. Πετάξτε τον πολφό.
Σε μη μεταλλικό μπωλ αναμείξτε το τσίλι, το ξύσμα και το χυμό του λαϊμ και το αλάτι. Βάλτε τα ψαρικά μέσα στη μαρινάτα που μόλις ετοιμάσατε, σκεπάστε το μπωλ με μεμβράνη και αφήστε τα ψαρικά να μαριναριστούν στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμάνετε το γκριλ του φούρνου σας.
Περάστε στα καλαμάκια τα ψαρικά εναλλάξ, βάζοντας τρία κομμάτια σε κάθε καλαμάκι και αφήνοντας κενό μεταξύ των κομματιών. Τη μαρινάτα που περίσσεψε φυλάξτε την.
Ψήστε τα σουβλάκια στο γκριλ, γυρνώντας τα μία φορά και αλείφοντάς τα με την υπόλοιπη μαρινάτα. Μην τα παραψήσετε, χρειάζονται περίπου 6- 8 λεπτά.
Σερβίρετέ τα ζεστά και με φέτες λάιμ, που θα στήψετε από πάνω τους.
Tip: - Για να μην καούν τα καλαμάκια αν είναι ξύλινα και για να μην κολλήσει το ψάρι πάνω τους, πριν τα χρησιμοποιήσετε βουτήξτε τα για 30 λεπτά σε κρύο νερό. Αν χρησιμοποιήσετε μεταλλικά περάστε τα με ελαιόλαδο.
- Οι γαρίδες καθαρίζονται πιο εύκολα, αν πρώτα τις αφήσετε για λίγο μέσα σε κρύο νερό.