RC_Andreas
Administrator
Αρκετοί δηλώνουν ότι δεν μπορούν να σκιτσάρουν, ότι δεν έχουν φαντασία ή, πολύ χαρακτηριστικά, ότι "δεν μπορούν καν να τραβήξουν μία ευθεία γραμμή". Αν το θέμα τους είναι η ανθρώπινη μορφή, είναι εντυπωσιακό το πώς με απλές επεμβάσεις πάνω σε φωτογραφίες μπορούν να τις μετατρέψουν σε στυλιζαρισμένα σκίτσα.
Το γνωρίζατε ότι με ελάχιστα κλικ και επεμβάσεις που μοιάζουν περισσότερο με παιχνίδι μπορείτε μέσα από μια εφαρμογή επεξεργασίας εικόνων, όπως το κορυφαίο του είδους Photoshop, να δώσετε σε φωτογραφίες ανθρώπων εμφάνιση κόμικς; Για αυτό δεν απαιτούνται ούτε ειδικά φίλτρα, ούτε πρόσθετες εφαρμογές, ούτε πλούτος γνώσεων ή κοπιαστική εργασία. Αρκεί να γνωρίζετε το πώς να αξιοποιήσετε κάποιες από τις λειτουργίες που η εφαρμογή διαθέτει εξαρχής, ώστε συνδυάζοντάς τες να μετατρέψετε τις φωτογραφίες σας σε κόμικς. Πώς γίνεται αυτό;
Τα απολύτως βασικά
Τα κόμικς διαφέρουν σε ένα βασικό σημείο από τις φωτογραφίες - και δεν εννοούμε το απολύτως προφανές ότι, δηλαδή, τα μεν είναι ψεύτικα, ενώ οι δε πραγματικές. Ένα σχέδιο με τη λογική των κόμικς, όση λεπτομέρεια και αν περιέχει, έχει πάντα αφαιρετικό ύφος. Ποτέ δεν περιέχει όλες τις πληροφορίες που παρουσιάζονται σε μία φωτογραφία. Μάλιστα, όσο περίεργο και αν ακούγεται, ένα σχέδιο με πολλές λεπτομέρειες συχνά μπορεί να έχει το απολύτως αντίθετο αποτέλεσμα από ένα με ελάχιστες: το σχέδιο να μην παρουσιάζει σωστά αυτό που ο σχεδιαστής προσπάθησε να αποδώσει. Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες. Πρώτον, όσο αυξάνονται οι πληροφορίες, τόσο αυξάνεται και η ανάγκη για ακόμα περισσότερες πληροφορίες - αλλιώς δίνεται η εντύπωση του ελλιπούς και τονίζεται το γεγονός ότι αυτό που παρουσιάζεται είναι ψεύτικο. Δεύτερον, όσο περισσότερα στοιχεία προστίθενται σε μια εικόνα, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα λάθους. Στην περίπτωση της εργασίας που θα δούμε μαζί δεν υπάρχει πιθανότητα λάθους, αφού δεν θα σχεδιάσουμε κάτι εκ του μηδενός. Το πρώτο πρόβλημα, όμως, ισχύει και εδώ.
Αυτό που θα επιτύχουμε μέσα από τα παρακάτω βήματα είναι αυτό που θα λέγαμε ψηφιακό στυλιζάρισμα. Χρησιμοποιώντας τις λειτουργίες του Photoshop, θα απλοποιήσουμε μία φωτογραφία μας μειώνοντας τον αριθμό χρωμάτων της έτσι, ώστε να διατηρούνται μεν αρκετές λεπτομέρειες για να είναι ορατό το θέμα της, αλλά όχι τόσες ώστε να μοιάζουν με μια πραγματική φωτογραφία. Επιπλέον, θα προσθέσουμε κάποιες γραμμές που θα απεικονίζουν το συνολικό "σχήμα" των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη φωτογραφία. Τα δύο αυτά βήματα μπορούν να ολοκληρωθούν απλά μέσα από τα φίλτρα που περιλαμβάνονται στο Photoshop. Στη συνέχεια θα τονίσουμε περισσότερο τα χρώματα και τις διαφοροποιήσεις φωτεινότητας και αντίθεσής τους και θα δώσουμε περισσότερη έμφαση με ένα κλασικό "τέχνασμα" με τα layers.
Συμβουλή
Η αρχική εικόνα μας ήταν ό,τι έπρεπε για το σκοπό που θέλαμε να τη χρησιμοποιήσουμε - ήταν αυτό που θα λέγαμε υλικό για κόμικ. Κι αυτό διότι το κεντρικό θέμα ξεχώριζε από αυτήν, ενώ δεν υπήρχε κάποιο έντονο, ενοχλητικό background που να μπλέκεται στις επεμβάσεις μας. Καλό είναι και η εικόνα που θα επιλέξετε εσείς να παρουσιάζει, ως ένα βαθμό, αυτές τις αρετές! Μετά τις επεμβάσεις μας η αρχική φωτογραφία δεν ξεχώριζε από το καρέ ενός κόμικ του Milo Manara! |
Βήμα 1
Φορτώστε τη φωτογραφία της επιλογής σας στο Photoshop και, πριν αρχίσετε τις επεμβάσεις σε αυτήν, αντιγράψτε την σε ένα νέο layer (δεξί κλικ στο μενού των Layers και επιλογή του Duplicate). Έτσι, εάν ανά πάσα στιγμή θέλετε να ελέγξετε τις κινήσεις σας ή αλλάξετε γνώμη για κάποιες από αυτές, θα μπορείτε να ανατρέξετε στο αρχικό layer.
Βήμα 2
Από το Image>Adjustments επιλέξτε το Levels και παρατηρήστε το απεικονιζόμενο γράφημα. Έχοντας ενεργοποιημένο το Preview, αλλάξτε έτσι τα "βελάκια" στο γράφημα, ώστε να βρίσκονται στα άκρα και το κέντρο του, προσέχοντας ταυτόχρονα να μην αλλοιωθούν έντονα τα χρώματα - εμείς χρειάστηκε να αυξήσουμε λίγο το χαμηλό και μέσο Input Level (τιμές: 76-1,32-255).
Βήμα 3
Στη συνέχεια, από το ίδιο μενού επιλέξτε το Brightness/Contrast και μέσω των δύο sliders του αλλάξτε τα επίπεδα έτσι, ώστε, χωρίς να αλλοιώνεται πολύ έντονα η εικόνα σας, να είναι αρκετά τονισμένα τα χρώματά της. Αν και καλό είναι να μην το παρακάνετε, να θυμάστε ότι τα χρώματα θα πρέπει να ταιριάζουν όχι σε φωτογραφία αλλά σε κόμικ (εμείς ορίσαμε τα Brightness/Contrast σε +19 και +27, αντίστοιχα).
Βήμα 4
Πριν εφαρμόσουμε το φίλτρο, θα πρέπει να "καθαρίσουμε" την εικόνα, αλλιώς, το φίλτρο θα μετατρέψει το "κόμικ" μας σε αρχιτεκτονική μελέτη! Επιλέξτε Filter>Noise>Reduce Noise. Δώστε, κατά σειρά, 4, 100%, 84%, 10% και ενεργοποιήστε το "Remove JPEG Artifact" αν η εικόνα σας ήταν αποθηκευμένη σε αρχείο JPEG.
Βήμα 5
Αφού επικυρώσετε τις αλλαγές, διαλέξτε Filter>Artistic>Poster Edges. Δώστε την τιμή 10 στο Edge Thickness, ώστε οι γραμμές που θα χρησιμοποιηθούν για να δώσουν σχήμα στο σχέδιό σας να είναι γενικώς αρκετά χοντρές. Αν θέλετε πιο λεπτές γραμμές και σχέδιο που να μοιάζει πιο λεπτομερές, μειώστε αυτή την τιμή. Δώστε στο Edge Intensity 1 ή 2 (ανώτερες τιμές οδηγούν σε έντονες αλλοιώσεις) και 2 στο Posterization.
Βήμα 6
Με το συνδυασμό Lasso Tool και Magic Wand (2ο στην 1η και 2η στήλη της γραμμής εργαλείων, αντίστοιχα) επιλέξτε το χώρο γύρω από το αντικείμενο. Αντιγράψτε το (με Ctrl+C, Ctrl+V) σε ένα νέο layer και εφαρμόστε σε αυτό ένα gradient. Στη συνέχεια επιλέξτε την Paintbrush ("B" από το πληκτρολόγιο) και, με λευκό χρώμα και Color Dodge Mode, τονίστε τα σημεία όπου φωτίζεται ο χαρακτήρας. Απλό δεν ήταν;
pcw.gr