Πριν από αρκετά χρόνια, μιλούσαμε για notebooks... Δηλαδή, φορητούς υπολογιστές, η μεταφορά των οποίων δεν ήταν και ότι πιο εύκολο. Μετά ήρθαν τα laptops. Περισσότερο ελαφρείς υπολογιστές που μπορούσαμε να τους τοποθετήσουμε στα πόδια μας (από εκεί προέκυψε και ο όρος) και να εργαστούμε. Μετά, έκαναν την εμφάνιση τους τα netbooks. Εξαιρετικά ελαφρείς υπολογιστές με μικρότερη υπολογιστική ισχύ μεν, αρκετή όμως για τις βασικές εργασίες στο δρόμο και βασικό πλεονέκτημα την χαμηλή τιμή τους (300-400 ευρώ).
Τώρα, που τα tablets έχουν αρχίσει να παίρνουν μερίδιο από τα netbooks ίσως να ήρθε η σειρά μίας νέας κατηγορίας: των notbooks. Δηλαδή φορητών υπολογιστών που ακολουθούν τη φιλοσοφία των netbooks όσον αφορά το κόστος και το βάρος, αλλά έχουν λίγο μεγαλύτερη οθόνη (11,6 ή 12,1 ίντσες) και υπολογιστική ισχύ που συναντάμε σε laptops.
Ο όρος δεν είναι δικός μου, αλλά της Joanna Stern, συντάκτριας του γνωστού τεχνολογικού site Engadget.com (σ.σ. το πλήρες άρθρο της μπορείτε να διαβάσετε σε αυτή τη διεύθυνση), η οποία θέλησε να περιγράψει ορισμένα μηχανήματα που δεν είναι netbooks αλλά είναι χαμηλού κόστους υπερφορητά συστήματα. Δηλαδή, το κόστος τους είναι γύρω στα 500 δολάρια μεν, βάρος κοντά στο 1,5 κιλό και απευθύνονται σε εκείνους που θέλουν κάτι παραπάνω από ένα netbook ή ένα tablet για ?εξωτερική? εργασία, αλλά από την άλλη πλευρά δεν είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν και ένα ποσό κοντά στα 1000 δολάρια (ή ευρώ) για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Τέτοιου είδους συστήματα έχουν ήδη παρουσιάσει κατασκευαστές όπως η Dell και η Asus, τουλάχιστον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και βασική διαφορά τους με ένα netbook είναι πως δεν χρησιμοποιούν τον Intel Atom ως επεξεργαστή αλλά πλατφόρμες της AMD που δημιουργήθηκαν για τέτοιου είδους κοινό.
Όντας ένας ψηφιακός νομάς, διάβασα με αρκετή προσοχή το συγκεκριμένο άρθρο. Έχω ένα netbook, το οποίο χρησιμοποιώ πολύ συχνά. Και για να είμαι ειλικρινής πολλές φορές έχω αισθανθεί ότι θα ήθελα λίγο μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ. Για να έχω 4-5 εφαρμογές ανοικτές ταυτόχρονα και όχι 1-2, για να μην περιμένω για ώρες όταν χρειάζεται να κάνω κάποια ?βαριά? εργασία κλπ. Αλλά, από την άλλη πλευρά, ούτε ήθελα να ξοδέψω πολλά ούτε συμβιβάζομαι με ένα laptop των 2 κιλών. (Κάντε μία περιήγηση σε μία έκθεση κουβαλώντας ένα μηχάνημα που ζυγίζει 2-2,5 κιλά μαζί με τον φορτιστή και θα καταλάβετε τι εννοώ).
Θα μου πει κάποιος ότι αρχίζουν και μαζεύονται πολλές κατηγορίες φορητών υπολογιστών. Και δεν θα έχει άδικο. Αλλά, νομίζω ότι αυτό ήταν λογικό καθώς το απόλυτο μηχάνημα δεν υπάρχει. Πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς. Ή πιο σωστά επιλογές που να καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες μας. Και από αυτή την άποψη το να υπάρχει μία ακόμη κατηγορία, όπως τα notbooks ή προσιτοί υπερφορητοί υπολογιστές (affordable ultralaptops) ίσως να είναι για καλό τελικώς. Περιμένω να δοκιμάσω 1-2 τέτοια μηχανήματα και μετά θα σας πω περισσότερα για το θέμα. Μέχρι τότε, αξίζει να ρίξετε μία ματιά στο συγκεκριμένο άρθρο του Engadget.