Μελιτζάνες παπουτσάκια με πλιγούρι
Υλικά
1 φλυτζάνι του τσαγιού ψιλό πλιγούρι (ή χοντρό αν προτιμάμε)
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 πιπεριά πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένες
λίγη πάπρικα γλυκειά
λίγο φρέσκο τριμμένο πιπέρι
αλάτι
άνηθο, μαϊντανό
αρκετή ντομάτα φρέσκια ή ντοματάκια
1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
λίγο κόλιανδρο σκόνη
4 μεγάλες ντομάτες σε ροδέλες
Εκτέλεση
Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις πλένουμε.
Τις χαράζουμε στη μέση από μία πλευρά.
Στη συνέχεια τις τηγανίζουμε ολόκληρες ή για πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος τις ψήνουμε στο φούρνο προσθέτοντας λίγο νερό.
Όταν ψηθούν τις ανοίγουμε καλά με ένα κουταλάκι στο σημείο που χαράξαμε, πατάμε το εσωτερικό της μελιτζάνας και κάνουμε χώρο για τη γέμιση.
Ετοιμασία γέμισης
Μουσκεύουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ με νερό για μισή ώρα. Βάζουμε τόσο νερό ώστε να σκεπασθεί καλά.
Μετά το σουρώνουμε.
Βάζουμε σε τηγάνι βαθύ ή σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και τις πιπεριές.
Βάζουμε την πάπρικα, τη ντομάτα, το αλάτι και το πιπέρι, το κόλιανδρο και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε αν χρειαστεί και λίγο νεράκι. Λίγα λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο και το δυόσμο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα, προσθέτουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε καλά.
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες και τις σκεπάζουμε με φέτες φρέσκιας ντομάτας. Πασπαλίζουμε τις φέτες τις ντομάτας με αλάτι, ελάχιστο πιπέρι και λίγη ρίγανη και ρίχνουμε από πάνω ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε στο ταψί λίγο νεράκι και το βάζουμε να ψηθεί στο φούρνο στους 200oC για 40 περίπου λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι.
Υλικά
1 φλυτζάνι του τσαγιού ψιλό πλιγούρι (ή χοντρό αν προτιμάμε)
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 πιπεριά πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένες
λίγη πάπρικα γλυκειά
λίγο φρέσκο τριμμένο πιπέρι
αλάτι
άνηθο, μαϊντανό
αρκετή ντομάτα φρέσκια ή ντοματάκια
1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
λίγο κόλιανδρο σκόνη
4 μεγάλες ντομάτες σε ροδέλες
Εκτέλεση
Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις πλένουμε.
Τις χαράζουμε στη μέση από μία πλευρά.
Στη συνέχεια τις τηγανίζουμε ολόκληρες ή για πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος τις ψήνουμε στο φούρνο προσθέτοντας λίγο νερό.
Όταν ψηθούν τις ανοίγουμε καλά με ένα κουταλάκι στο σημείο που χαράξαμε, πατάμε το εσωτερικό της μελιτζάνας και κάνουμε χώρο για τη γέμιση.
Ετοιμασία γέμισης
Μουσκεύουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ με νερό για μισή ώρα. Βάζουμε τόσο νερό ώστε να σκεπασθεί καλά.
Μετά το σουρώνουμε.
Βάζουμε σε τηγάνι βαθύ ή σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και τις πιπεριές.
Βάζουμε την πάπρικα, τη ντομάτα, το αλάτι και το πιπέρι, το κόλιανδρο και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε αν χρειαστεί και λίγο νεράκι. Λίγα λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο και το δυόσμο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα, προσθέτουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε καλά.
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες και τις σκεπάζουμε με φέτες φρέσκιας ντομάτας. Πασπαλίζουμε τις φέτες τις ντομάτας με αλάτι, ελάχιστο πιπέρι και λίγη ρίγανη και ρίχνουμε από πάνω ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε στο ταψί λίγο νεράκι και το βάζουμε να ψηθεί στο φούρνο στους 200oC για 40 περίπου λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι.