RC_Andreas
Administrator
Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού και της κατανάλωσης...
ζωικών τροφίμων θα έχει κάνει τον πλανήτη «αγνώριστο» το 2050, προειδοποιεί η WWF και άλλοι επιστήμονες.
Σύμφωνα με προβλέψεις του ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει φέτος τα επτά δισεκατομμύρια, πριν σταθεροποιηθεί τελικά στα εννέα δισεκατομμύρια γύρω στα μέσα του αιώνα. Περισσότεροι άνθρωποι, περισσότερο χρήμα, ο ίδιος πλανήτης Για να ταΐσουμε όλα αυτά τα στόματα, «θα πρέπει να παράξουμε τα επόμενα 40 χρόνια όσα τρόφιμα είχαμε παράξει τα τελευταία 8.000 χρόνια» δήλωσε ο Τζέισον Κλέι της WWF.
Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, «μέχρι το 2050 ο πλανήτης μας δεν θα είναι πια αναγνωρίσιμος» προειδοποίησε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης. Η αύξηση του πληθυσμού θα επιδεινώσει το πρόβλημα της εξάντλησης των φυσικών πόρων, συμφώνησε ο Τζον Κάστερλαϊν, διευθυντής της Πρωτοβουλίας Πληθυσμιακής Έρευνας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο.
Σημαντικό πρόβλημα, κατά τον ίδιο, είναι και η προβλεπόμενη αύξηση των εισοδημάτων, τα οποία αναμένεται να τριπλασιαστούν τα επόμενα 40 χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο και να πενταπλασιαστούν στις χώρες που θεωρούνται σήμερα αναπτυσσόμενες. Το πρόβλημα είναι ότι η αύξηση του εισοδήματος οδηγεί συνήθως και σε αύξηση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, των οποίων η παραγωγή απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας και πρώτων υλών.
H παραγωγή ενός κιλού κρέατος απαιτεί γύρω στα επτά κιλά τροφής σε σπόρους, ενώ για την παραγωγή ενός κιλού τυριού ή αβγών χρειάζονται τρία με τέσσερα κιλά, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδικοί που συμμετείχαν στο συνέδριο. Περισσότεροι άνθρωποι, περισσότερο χρήμα, ο ίδιος πλανήτης σχολίασε ο Τζον Κλέι της WWF.
Σύμφωνα με τον Τζον Κάστερλαϊν, η μόνη λύση είναι να ανακόψουμε την παγκόσμια πληθυσμιακή έκρηξη: Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να ελαχιστοποιήσουμε την αύξηση του πληθυσμού, και ο μόνος βιώσιμος τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι μέσω του αποτελεσματικού οικογενειακού προγραμματισμού είπε.