Υλικά
Για τη ζύμη
300 γραμμάρια αλεύρι τύπου 00
3 αυγά μεγάλα ή 7 κρόκους
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο νερό
Αλάτι
Για τη φρέσκια σάλτσα ντομάτας
2,5 κιλά ώριμες μέτριες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
40 ml ελαιόλαδο
½ ματσάκι δυόσμος
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμενο
Για τα λαζάνια
Σάλτσα ντομάτας φρέσκια
600-750gr mozzarella bufalla κομμένη σε φέτες
150 γραμμάρια παρμεζάνα
20ml ελαιόλαδο
Φρέσκα λαζάνια βρασμένα για 2 λεπτά
Δυόσμος
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά. Με τα δάχτυλα μας αναμιγνύουμε σιγά-σιγά τα υλικά μέχρι η ζύμη να μοιάζει με ψίχουλα. Ενώνουμε την ζύμη σε μια μπάλα, μεταφέρουμε στην επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε. Η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν γίνει απαλή και μεταξένια.
Εναλλακτικά μπορούμε να τοποθετήσουμε όλα τα υλικά σε ένα food processor και να αναμείξουμε μέχρι η ζύμη να έχει την μορφή ψίχουλων. Στη συνέχεια, ζυμώνουμε στο Kitchen aid μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και μεταξένια
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα.
Στη συνέχεια, την ανοίγετε με το μηχάνημα και αφού την περάσετε από το πιο πλατύ σημείο 5-6 φορές για να ισιώσει τότε τη περνάτε από το πιο χονδρό setting μέχρι το πιο λεπτό, φροντίζοντας πάντα να αλευρώνετε κατά τη διάρκεια.
Για τη φρέσκια σάλτσα ντομάτας
Σε πλατιά κατσαρόλα που έχουμε ζεστάνει πολύ καλά, σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε για 10 δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά. Η σάλτσα μας σε αυτή την περίπτωση θέλουμε να έχει υγρά ώστε να τα απορροφήσουν τα ζυμαρικά κατά το ψήσιμο.
Αποσύρουμε από την φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το δυόσμο.
Για τα λαζάνια
Στρώνουμε στον πάτο ενός ταψιού σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα και βάζουμε από πάνω μια στρώση λαζάνια. Ξαναβάζουμε σάλτσα, από μία φέτα μοτσαρέλα. Συνεχίζουμε με λαζάνια και απλώνουμε από μία στρώση σάλτσα ντομάτας και από μία φέτα μοτσαρέλα. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου.