Υλικά (για 10 άτο?α)
½ κιλό αλεύρι ολικής άλεσης (χωρίς πίτουρο)
½ κιλό λευκό αλεύρι
½ κ.τ.σ. ?αγιά νωπή
½ κ.τ.γ. πιπέρι
1 κ.τ.γ. αλάτι όχι καλά γε?άτο
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κ.τ.σ. σοταρισ?ένο κρε??ύδι
Για τη στρώση κρε??υδιού
2 ?εγάλα κρε??ύδια ψιλοκο??ένα ? 4 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
Ετοι?ασία
?ιαλύετε τη ?αγιά ?ε ένα φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό. Προσθέτετε σιγά-σιγά ενά?ισι φλιτζάνι τσαγιού από το λευκό αλεύρι και ζυ?ώνετε. Σκεπάζετε το ?είγ?α και το αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου ?ία ώρα.
Αδειάζετε το ανεβασ?ένο ζυ?άρι σε ένα ?εγαλύτερο ?πολ ή λεκάνη και προσθέτετε δύο φλιτζάνια χλιαρό νερό, το πιπέρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το σοταρισ?ένο κρε??ύδι και τα δύο αλεύρια σταδιακά και αρχίζετε το ζύ?ω?α είτε ?ε το χέρι είτε ?ε το ?ίξερ.
Η ζύ?η πρέπει να είναι ο?οιογενής και ελαστική. Την σκεπάζετε και την αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στο ?εταξύ καθαρίζετε τα κρε??ύδια και τα κόβετε σε ?ικρά τετράγωνα κο??άτια. Τα σοτάρετε στο ελαιόλαδο ?έχρι να ροδίσουν, τα τραβάτε ?ε τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείτε επάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν εντελώς.
Επάνω σε ?ια ελαφριά αλευρω?ένη επιφάνεια αδειάζετε τη φουσκω?ένη ζύ?η και την χωρίζετε στα δύο. Πλάθετε δύο καρβέλια και τα τοποθετείτε σε δύο ελαφρά λαδω?ένες λα?αρίνες. Τα πιέζετε ?ε την παλά?η για να απλώσουν λίγο και στρώνετε πάνω στο καθένα ?ια «γενναία» στρώση από το ψη?ένο κρε??ύδι. Ψήνετε στους 180 βαθ?ούς για 50-60 λεπτά. Κόβετε αφού κρυώσουν εντελώς.