Πολύ αρωματικό και πλούσια γευστικά φαγητό. Τα δαμάσκηνα, τα αχλάδια, το κονιάκ και το λευκό κρασί δένουν αρμονικότατα με το λευκό κρέας της κότας, τα λαχανικά το ολοκληρώνουν και το θυμάρι δίνει τη δική του ιδιαίτερη και ξεχωριστή πινελιά.
ΥΛΙΚΑ
Για 6 άτομα
1 χωριάτικη κότα σε μερίδες με τα συκωτάκια της
16 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
150ml κονιάκ
150ml λευκό κρασί
½ κιλό αχλάδια, ξεφλουδισμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές μακρόστενες φέτες
1 καρότο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
200γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο κομμένα σε λεπτές ροδέλες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
½ κιλό πατάτες κομμένες σε πολύ λεπτές ροδέλες
7 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού ξερό θυμάρι ή 1 κουταλάκι φρέσκο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουσκέψτε τα δαμάσκηνα στο κονιάκ για 4 ώρες. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεστάνετε το ελαιόλαδο. Βάλτε τα αχλάδια, τα κρεμμύδια και τα καρότα στο τηγάνι, αλατοπιπερώστε και σωτάρετέ τα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5 λεπτά περίπου, να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
Στρώστε στον πάτο της γάστρας τις πατάτες και βάλτε από πάνω τους τα λαχανικά που σωτάρατε μαζί με το ζουμί τους. Ανακατέψτε όλα τα λαχανικά πολύ καλά και αλατοπιπερώστε.
Πλύνετε, στραγγίξτε, σκουπίστε με απορροφητικό χαρτί τα κομμάτια της κότας και αλατοπιπερώστε τα. Κάντε το ίδιο και για τα συκωτάκια. Σωτάρετε την κότα και τα συκωτάκια με δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Προσθέστε ένα κουταλάκι θυμάρι, σβήστε με το κονιάκ και ρίξτε και τα δαμάσκηνα. Αλατοπιπερώστε και αφήστε να μαγειρευτούν λίγο, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να εξατμιστεί το κονιάκ. Ρίξτε τα στη γάστρα, περιχύστε με το κρασί, ρίξτε το υπόλοιπο θυμάρι και προσθέστε λίγο ακόμη αλάτι.
Σκεπάστε τη γάστρα και βάλτε την σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC για 1 ώρα. Βγάλτε την από το φούρνο και αφήστε την 10 λεπτά να σταθεί προτού την ανοίξετε.
Tip: -Αν δεν βρείτε χωριάτικη κότα, χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο κοτόπουλο.
-Τη γάστρα μπορείτε να τη «σφραγίσετε» φτιάχνοντας μια ζύμη. Ανακατέψτε 500γρ. αλεύρι, λίγο αλάτι και 170ml χλιαρό νερό. Ζυμώστε, πλάστε τη ζύμη σε σχήμα φαρδιάς κορδέλας και τοποθετήστε την γύρω- γύρω από το καπάκι. Πιέστε τη ζύμη πάνω στη γάστρα και αλείψτε την με κρόκο αυγού. Έτσι θα κλείσει ερμητικά.
-Αν φτιάξετε τη ζύμη, όταν έρθει η ώρα για το σερβίρισμα, παρουσιάστε τη γάστρα σφραγισμένη μπροστά στους καλεσμένους και σπάστε τη ζύμη με προσοχή. Θα μπορέσουν έτσι όλοι να απολαύσουν τα μοναδικά αρώματα που θα απελευθερωθούν κατά το άνοιγμα.