Κλειστή τάρτα με ροδάκινα
Για 8 μερίδες
Για τη ζύμη
* 2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 1/2 κτ. του γλυκού αλάτι
* 1 κτ. του γλυκού ζάχαρη
* 1 κούπα κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους
* 1/4 της κούπας παγωμένο νερό
Για τη γέμιση
* 12 ροδάκινα μεγάλα
* 1/2 ή 1 κούπα μαύρη ζάχαρη
* 1-2 κτ. της σούπας αλεύρι
* Χυμός από μισό λεμόνι
* 1/2 κοφτή κουταλιά του γλυκού κανέλα
* 2 κτ. του γλυκού βούτυρο
1. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη σ' ένα μπολ. Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο και τρίβουμε με τα δάκτυλά μας μέχρι να αποκτήσει υφή μικρών κόκκων. Σιγά σιγά, ρίχνουμε το νερό (μπορεί να μη το χρειαστούμε όλο) και μαζεύουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ενιαία μάζα.
2. Τη χωρίζουμε στα δύο, σχηματίζουμε μπαλάκια και τα πιέζουμε για να πάρουν σχήμα δίσκου. Σκεπάζουμε το κάθε κομμάτι με πλαστικό και το τοποθετούμε για τουλάχιστον μια ώρα στο ψυγείο. Αφήνουμε τη ζύμη για λίγο εκτός ψυγείου πριν ετοιμαστούμε να την ανοίξουμε.
3. Ξεφλουδίζουμε τα ροδάκινα, τα κόβουμε σε σχετικά λεπτές φέτες που ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα και τον χυμό.
4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για τάρτες με διάμετρο 36 εκατ. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και με τον πλάστη ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι της ζύμης σε έναν κύκλο με διάμετρο περίπου 40-42 εκατ. Το στρώνουμε στη φόρμα. Ρίχνουμε τη γέμιση μέσα, προσεχτικά, για να είναι ομοιόμορφη παντού και λίγο πιο ψηλά στη μέση. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι και το τοποθετούμε από πάνω. Ενώνουμε τις άκρες και τις στριφογυρίζουμε για να φτιάξουμε ένα στεφάνι γύρω γύρω. Με ένα μυτερό μαχαίρι τρυπάμε την επιφάνεια της ζύμης σε 3-4 μέρη και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε την τάρτα και περιμένουμε 20 λεπτά πριν την κόψουμε.