Ροή

Κέικ με μύρτιλλα

gavraki

Active member
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
2,820
Βαθμολογία
0
Points
36
Location
Rhodos
m.jpg


Υλικά

1/2 κλοναράκι βανίλια
1 κουταλιά του γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 μεγάλο αβγό
1/2 κούπα γάλα ή ξινόγαλα, καλά ανακινημένο
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλιά του γλυκού σόδα
1/2 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
55 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
145 γραμμάρια ζάχαρη
Για τη διακόσμηση
1 κούπα μύρτιλλα
1 1/2 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη


Εκτέλεση

Για το κέικ
Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε τη σόδα, το μπέικιν και το αλάτι και ανακατεύετε πρόχειρα με ένα πιρούνι.
Στον μπολ του μίξερ ανακατεύετε με το φτερό το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει, για 3 λεπτά περίπου. Κατόπιν βάζετε τη βανίλια και το ξύσμα.
Προσθέτετε το αβγό κι ανακατεύετε να ενσωματωθεί. Χαμηλώνετε την ταχύτητα και ρίχνετε στο μπολ το περιεχόμενο με το αλεύρι, σταδιακά.
Προσθέτετε λίγο από το αλεύρι κι εναλλάξ με το γάλα ή το ξινόγαλα, που το έχετε ανακινήσει καλά.
Βουτυρώνετε κι αλευρώνετε ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα. Μεταφέρετε το μείγμα εκεί και με μια σπάτουλα λειαίνετε την επιφάνεια.


Για τη διακόσμηση
Πλένετε και σκουπίζετε τα μύρτιλλα. Τα μοιράζετε πάνω στο κέικ κι από πάνω πασπαλίζετε τη ζάχαρη.
Ψήνετε στη μεσαία θέση σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει το γλυκό. Αφού ψηθεί, το αφήνετε για 10 λεπτά στο φούρνο με ανοιχτή την πόρτα και κατόπιν το βγάζετε και το αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
 
Top Bottom