Υλικά
1 φλ. τσαγιού βούτυρο ή μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
1½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
4 αυγά
1 κοφτή κ.σ. κανέλα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο και βιολογικό)
1/2 φλ. τσαγιού χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
1/4 φλ. τσαγιού κονιάκ
3½ φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
2 κ.σ. βούτυρο για το άλειμμα του κέικ
Λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και λίγη κανέλα για το πασπάλισμα
1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5΄-6΄, μέχρι να κρεμώσει το μείγμα. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και τέλος την κανέλα και το ξύσμα. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ και λίγο λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι.
2. Βουτυρώνουμε πολύ καλά και αλευρώνουμε μία φόρμα του κέικ. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα.
3. Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 10΄ στη φόρμα. Έπειτα το βγάζουμε σε σχάρα.
4. Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι. Μόλις αρχίσει να αχνίζει, το αποσύρουμε. Με ένα πινέλο αλείφουμε όλο το κέικ με το βούτυρο. Πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα.