Ροή

Κεφτεδάκια από χταπόδι

Nana

Member
Joined
4 July 2010
Μηνύματα
166
Βαθμολογία
0
Points
16
Location
Germany
Υλικά ( για 8 - 10 άτομα):

? 1 κιλό χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο
? 2 φλιτζ. τσαγ. ψίχα από άσπρο ψωμί
? Μισό φλιτζ. τσαγ. κόκκινο κρασί
? 2 κουτ. σούπ. ξίδι
? 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
? 1 κουτ. σούπ. ρίγανη
? ελάχιστο αλάτι
? 2 φλιτζ. τσαγ. αλεύρι για το τηγάνισμα
? φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
? ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα:

? 1 φλιτζ. τσαγ. γιαούρτι στραγγισμένο
? 1 κουτ. σούπ. χορς ράντις (σάλτσα χρένου, θα την βρείτε στα σούπερ μάρκετ)
? 1 κουτ. γλυκ. μουστάρδα γλυκιά
? 1 κουτ. γλυκ. ελαιόλαδο

Διαδικασία:

1. Καθαρίζετε το χταπόδι, αφαιρώντας το στόμα, τα μάτια, την άμμο και το μελάνι που είναι συγκεντρωμένα μέσα στην κουκούλα του. Το τοποθετείτε στην κατάψυξη για 3 - 4 μέρες, για να «μαλακώσει» - φυσικά εφόσον είναι φρέσκο.
2. Οταν έρθει η ώρα να φτιάξετε τους κεφτέδες, βγάζετε το χταπόδι από την κατάψυξη και πριν ξεπαγώσει καλά, το περνάτε από τη μηχανή του κιμά. Μπορείτε να το ψιλοκόψετε και με δύο κοφτερά μαχαίρια, αλλά απαιτείται αρκετός χρόνος και δεξιοτεχνία - δεν το συνιστώ σε όσους δεν το έχουν ξανακάνει.
3. Τοποθετείτε τον κιμά χταποδιού σ' ένα ψιλό τρυπητό και τον αφήνετε μέχρι να στραγγίσουν όλα τα υγρά του.
4. Μουσκεύετε το ψωμί με το κρασί και το ξίδι. Το στύβετε καλά και το ανακατεύετε με τον κιμά του χταποδιού μαζί με το κρεμμύδι, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Αν το μείγμα σας είναι αραιό, προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας αλεύρι. Πλάθετε τους κεφτέδες, τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε σε άφθονο ελαιόλαδο.
5. Τους τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να στραγγίσουν καλά. Ανακατεύετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της σάλτσας. Σερβίρετε τους χταποδοκεφτέδες ζεστούς ή σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί με τη σάλτσα.
(Αν θέλετε, μπορείτε να ετοιμάσετε το μείγμα και να το διατηρήσετε στην κατάψυξη, χωρισμένο σε σακουλάκια. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε εύκολα και γρήγορα τραγανά κεφτεδάκια από χταπόδι, όποτε θελήσετε.)
 
Top Bottom