Areti
VIP μέλος
Υλικά για 4 άτομα:
200 gr καρυδόψιχα χονδροκομμένη
100 gr πίτουρο σταρένιο
300 gr αλεύρι σταρένιο
200 gr αλεύρι σικάλεως
42 gr νωπή μαγιά
400 ml φρέσκο γάλα χλιαρό
2 κ.σ ζάχαρη άχνη
1 κ.σ ζάχαρη καστανή
2 κ.γ αλάτι
Λίγο αλεύρι
Εκτέλεση:
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε τη καρυδόψιχα ανακατεύοντας μέχρι να καβουρντιστεί ελαφρά. Ρίχνουμε και το πίτουρο να καβουρντιστεί και κατόπιν ρίχνουμε τις 2 κουταλιές άχνη και ανακατεύοντας καραμελώνουμε. Τα γυρνάμε σε μπολ να κρυώσουν.
Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε τα 2 αλεύρια και κάνουμε σιντριβάνι στη μέση. Θρυμματίζουμε τη μαγιά ,τη βάζουμε στο κέντρο της λεκάνης, ρίχνουμε τη καστανή ζάχαρη, λίγο από το χλιαρό γάλα και παίρνοντας λίγο αλεύρι από τα πλάγια δουλεύουμε με το χέρι φτιάχνοντας ένα μικρό ζυμάρι. Το σκεπάζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά σκεπασμένο με μία πετσέτα.
Μετά ρίχνουμε στη λεκάνη το αλάτι, το υπόλοιπο γάλα και το καραμελωμένο μίγμα της καρυδόψιχας με το πίτουρο. Ζυμώνουμε σε μία ελαστική ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.
Κατόπιν δουλεύουμε με τα χέρια και σχηματίζουμε ένα μακρόστενο καρβέλι. Αλευρώνουμε το ταψί που θα ψήσουμε ,τοποθετούμε το ωμό καρβέλι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί εκ νέου για 45 λεπτά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 οC για 50 λεπτά περίπου. Περιμένουμε να κρυώσει και κόβουμε σε φέτες .Σερβίρουμε με βούτυρο και μαρμελάδες.
200 gr καρυδόψιχα χονδροκομμένη
100 gr πίτουρο σταρένιο
300 gr αλεύρι σταρένιο
200 gr αλεύρι σικάλεως
42 gr νωπή μαγιά
400 ml φρέσκο γάλα χλιαρό
2 κ.σ ζάχαρη άχνη
1 κ.σ ζάχαρη καστανή
2 κ.γ αλάτι
Λίγο αλεύρι
Εκτέλεση:
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε τη καρυδόψιχα ανακατεύοντας μέχρι να καβουρντιστεί ελαφρά. Ρίχνουμε και το πίτουρο να καβουρντιστεί και κατόπιν ρίχνουμε τις 2 κουταλιές άχνη και ανακατεύοντας καραμελώνουμε. Τα γυρνάμε σε μπολ να κρυώσουν.
Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε τα 2 αλεύρια και κάνουμε σιντριβάνι στη μέση. Θρυμματίζουμε τη μαγιά ,τη βάζουμε στο κέντρο της λεκάνης, ρίχνουμε τη καστανή ζάχαρη, λίγο από το χλιαρό γάλα και παίρνοντας λίγο αλεύρι από τα πλάγια δουλεύουμε με το χέρι φτιάχνοντας ένα μικρό ζυμάρι. Το σκεπάζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά σκεπασμένο με μία πετσέτα.
Μετά ρίχνουμε στη λεκάνη το αλάτι, το υπόλοιπο γάλα και το καραμελωμένο μίγμα της καρυδόψιχας με το πίτουρο. Ζυμώνουμε σε μία ελαστική ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.
Κατόπιν δουλεύουμε με τα χέρια και σχηματίζουμε ένα μακρόστενο καρβέλι. Αλευρώνουμε το ταψί που θα ψήσουμε ,τοποθετούμε το ωμό καρβέλι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί εκ νέου για 45 λεπτά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 οC για 50 λεπτά περίπου. Περιμένουμε να κρυώσει και κόβουμε σε φέτες .Σερβίρουμε με βούτυρο και μαρμελάδες.