Ροή

Καρυδάκι γλυκό

gavraki

Active member
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
2,820
Βαθμολογία
0
Points
36
Location
Rhodos
Υλικά

* 50 καρυδάκια μέτρια.
* Μία χούφτα ασβέστη
* 1 κουταλιά της σούπας ξυνό
* 1 κιλό ζάχαρη
* 2 κουταλιές γλυκόζη
* Μερικά γαρύφαλλα




Ετοιμασία

Μια παραδοσιακή συνταγή ,δοκιμασμένη επί δεκαετίες, για γλυκό κουταλιού , γεμάτο άρωμα και γεύση.

1. Κόβουμε από καρυδιά (πλεονασμός ε; ) 50 καρυδάκια μέτρια.
2. Τα τρυπάμε κατά μήκος. Με άλλα λόγια τα διαπερνάμε από κορφή μέχρι "κώλο" με μια χοντρή βελόνα πλεξίματος (ή με κάτι ανάλογο, ένα χοντρό καλαμάκι για σουβλάκια π.χ).
3. Τα βάζουμε σε νερό για 15-20 μέρες ,αλλάζοντας καθημερινά το νερό.
4. Αφού περάσουν οι Χ μέρες, τα καθαρίζουμε με ένα μαχαιράκι από τη φλούδα τους.
5. Παίρνουμε μια χούφτα ασβέστη (από αυτή τη λειωμένη των οικοδομών) και τη διαλύουμε σε έναν κουβά νερό και ρίχνουμε μέσα (όχι έξω) τα καθαρισμένα καρυδάκια μας για μια-δυο ώρες περίπου.
6. Στη συνέχεια, και αφού τα πλύνουμε(τα καρυδάκια μας), τα βράζουμε 3 νερά. Τουτέστιν, γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό κι αφού αρχίσει να βράζει, βράζουμε τα καρυδάκια μας για τρία λεπτά.
7. Χύνουμε το νερό και ξανακάνουμε την ίδια διαδικασία.
8. Στο τρίτο νερό προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ξινό και αφού βράσουμε τα καρυδάκια μας 3 λεπτά αποσύρουμε απ' τη φωτιά και τα αφήνουμε όπως είναι στο νερό για καμιά ώρα.
9. Αφού περάσει η ώρα, τα ξεπλένουμε.
10. Βράζουμε τα καρυδάκια μας με τρία ποτήρια νερό κι ένα κιλό ζάχαρη, μέχρι να δέσει το σιρόπι (μέχρι δηλαδή το σιρόπι να αφήνει σκοινιά αν βάλουμε λίγο σε ένα πιατάκι και το ακουμπήσουμε με την ανάποδη ενός κουταλιού).
11. Την επόμενη μέρα (πέστε μετά από 15 με είκοσι ώρες) βράζουμε εκ νέου το γλυκάκι μας με δυο κουταλιές γλυκόζη και λίγα γαρύφαλλα.
12. Αυτό ήταν. Βάλτε το σε γυάλινα βάζα και στο ψυγείο για άμεση χρήση, αλλά με μέτρο.
 
Top Bottom