ΥΛΙΚΑ
1 κ. Πατάτες βραστές
½ λ. Γάλα
1 κουτ. Τριμμένο Μοσχοκάρυδο
1 Αυγό
250 γρ. Σιμιγδάλι Ψιλό
2 κουτ. Αλάτι
1 κουτ. Μαύρο Πιπέρι
Για τη γέμιση:
Κρουτον
Μπέικον
Μαϊντανό
Δυόσμο
Δαμάσκηνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε με τις πατάτες. Τις βράζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε στο ρεντέ. Προσέχουμε να διαλέγουμε σκληρές πατάτες. Τις τρίβουμε περνώντας τις από το πολύ ψιλό μέρος του τρίφτη. Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Λίγο πριν πάρει βράση κλείνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να γίνει ένας σφιχτός πουρές. Δεν πειράζει που το μείγμα μας είναι πολύ σκληρό, αυτό θέλουμε να πετύχουμε . Προσθέτουμε στη ζύμη τις βρασμένες τριμμένες πατάτες και αρχίζουμε να προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε 2 κουτ. αλάτι, ένα κουτ. μαυρο πιπέρι, ένα αυγό και ζυμώνουμε καλά. Πρέπει να προσέξουμε τα υλικά να ανακατευτούν καλά μεταξύ τους. Αφήνουμε μισή ώρα τη ζύμη να ξεκουραστεί.
Φτιάχνουμε τη γέμιση: τσιγαρίζουμε λίγο το μπέικον.Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά- άνηθο, μαϊντανό και δυόσμο. Ψιλοκόβουμε τα δαμάσκηνα.
Μπορούμε να βάλουμε σε κάθε μπαλάκι ότι γέμιση θέλουμε. Ή μπέικον, ή μυρωδικά, ή κρουτόν ή ακόμα και γλυκό! Μαρμελάδα ή αποξηραμένα φρούτα!
Παίρνουμε στη χούφτα μας ένα κομμάτι ζύμη, φτιάχνουμε ένα μπαλάκι ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση, βάζουμε τη γέμιση και κλείνουμε το μπαλάκι. Όταν η γέμιση μας είναι τα μυρωδικά δεν τα βάζουμε στη μέση αλλά τα πλάθουμε μαζί με τη ζύμη σε μπαλάκι.
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και ρίχνουμε τα μπαλάκια να βράσουν. Αυτά βυθίζονται στον πάτο. Είναι έτοιμα όταν ανεβούν στην επιφάνεια. Τα αφήνουμε για 5 λεπτά μέσα στο ζεστό νερό.