Οι άνθρωποι που πάσχουν από μέτριας έως σοβαρής μορφής του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών, διατρέχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ψηλή πίεση.
Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών είναι μια συχνή και εξασθενητική πάθηση που επηρεάζει αρνητικά τη ζωή δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων ανά το παγκόσμιο.
Χαρακτηρίζεται από μια έντονη, συχνά ανυπέρβλητη, επείγουσα ανάγκη κίνησης των ποδιών κατά τον ύπνο λόγω δυσάρεστων ερεθισμών που νιώθει ο ασθενής στα πόδια του όπως μυρμηγκιάσματα, αίσθηση καύσου, πόνο, φαγούρα ή ακόμη σαν κάτι που έρπει κάτω από το δέρμα.
Ο ασθενής όταν κινεί τα πόδια του, ανακουφίζεται από τις δυσάρεστες αισθήσεις. Ωστόσο η ανακούφιση αυτή, δεν διαρκεί για πολύ.
Υπολογίζεται ότι 10% του πληθυσμού πάσχει από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών. Η νόσος μπορεί να εκδηλώνεται όταν ο ασθενής κοιμάται ή είναι ξύπνιος. Είναι αιτία σημαντικών ενοχλήσεων, διακοπής του ύπνου και αϋπνίας σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει γνωστή αιτία που προκαλεί το σύνδρομο. Σε άλλες περιπτώσεις προκαλείται από ασθένειες ή άλλες καταστάσεις όπως αναιμία ή εγκυμοσύνη. Επίσης ορισμένα φάρμακα δυνατόν να προκαλέσουν το σύνδρομο. Ο καφές, το αλκοόλ και το κάπνισμα, χειροτερεύουν τα συμπτώματα.
Σε έρευνα που έγινε σε 900 άτομα στην Ισλανδία που διήρκεσε 4 χρόνια, καταγράφηκαν οι περιοδικές κινήσεις των ποδιών κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Καταγράφηκε η συχνότητα των κινήσεων ποδιών ανά ώρα ύπνου για περίοδο 2 έως 5 νυχτών. Καταγράφηκαν επίσης η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος (πρόκειται για δείκτη αξιολόγησης για παχυσαρκία) και η αρτηριακή πίεση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε άτομα που είχαν περισσότερες από 30 περιοδικές κινήσεις των ποδιών ανά ώρα ύπνου, οι πιθανότητες να προσβληθούν από ψηλή πίεση ήταν 50% περισσότερες. Βασικά, όσο πιο σοβαρό ήταν το πρόβλημα των περιοδικών κινήσεων των ποδιών ανά ώρα ύπνου, τόσο περισσότερο αυξανόταν η πιθανότητα προσβολής από ψηλή πίεση.
Με αυξημένο κίνδυνο για ψηλή πίεση συσχετιζόταν επίσης η αύξηση της ηλικίας και ο ψηλός δείκτης μάζας σώματος. Αυτό επιβεβαιώνει δεδομένα από παλαιότερες έρευνες που είχαν δείξει ότι η ψηλή πίεση εμφανίζεται συχνότερα στους ηλικιωμένους, παχύσαρκους και υπέρβαρους.
Ο συσχετισμός ψηλής πίεσης και μεγάλης συχνότητας περιοδικών κινήσεων των ποδιών, υπήρχε ανεξάρτητα από τους άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την υπέρταση δηλαδή την ηλικία και το δείκτη μάζας σώματος.
Βλέπουμε λοιπόν ότι το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, μπορεί να έχει ευρύτερες αρνητικές προεκτάσεις εκτός από την κούραση, τις ενοχλήσεις στην ποιότητα ζωής και την αϋπνία. Η ψηλή πίεση που σχετίζεται με το σύνδρομο, μπορεί να οφείλεται σε αυξημένη απελευθέρωση αδρεναλίνης που φαίνεται ότι εμπλέκεται στους μηχανισμούς του συνδρόμου.
Οι τεχνικές χαλάρωσης, η τήρηση κανονικού και τακτικού ωραρίου ύπνου, η μέτριας έντασης άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, βοηθούν στην αντιμέτωπη του συνδρόμου. Εάν οι εν λόγω αλλαγές του τρόπου ζωής δεν βοηθούν τότε μπορούν να χορηγηθούν φάρμακα μετά από συμβουλή του γιατρού.
Ο κίνδυνος ψηλής πίεσης που συσχετίζεται με το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση αποτελεσματικής θεραπείας των περιοδικών κινήσεων των ποδιών που το χαρακτηρίζουν.
Αυτό καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό σε άτομα με παράγοντες ψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις λόγω οικογενειακού ιστορικού ή καπνίσματος.