Ροή

Η κοινωνική ζωή του ατόμου: Μπορεί να έχει μεγαλύτερη ...

gavraki

Active member
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
2,820
Βαθμολογία
0
Points
36
Location
Rhodos
Η κοινωνική ζωή του ατόμου: Μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία του από ότι η διατροφή και η άσκηση;



Αυξάνονται οι αποδείξεις που στηρίζουν ότι η ποιότητα της κοινωνικής ζωής του ανθρώπου πιθανόν να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία και ευεξία του από ότι η διατροφή και η σωματική άσκηση.
Αριθμός αξιόλογων ερευνών έδειξαν ότι το αίσθημα στον άνθρωπο ότι ανήκει σε ένα κοινωνικό γκρουπ είναι δυνατόν να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο που έχει να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και ακόμη κρυολόγημα.
Νέες ερευνητικές εργασίες από τα πανεπιστήμια του Exeter και του Queensland της Αυστραλίας ενδυναμώνουν τα υπάρχοντα στοιχεία για το ότι η ιδιότητα μέλους ενός ατόμου σε κοινωνικές ομάδες έχει θετικά αποτελέσματα για την υγεία και την καλή ποιότητα της ζωής του. Όσο πιο περισσότερο κάποιος ενεργοποιεί τη συμμετοχή του σε κοινωνικά σύνολα ή δημιουργεί νέες συμμετοχές σε δραστηριότητες νέων ομάδων ανθρώπων τόσο λιγότερο κινδυνεύει να πάθει εγκεφαλικό ή άνοια.
Σύμφωνα με τους Αυστραλούς ερευνητές οι άνθρωποι είναι κοινωνικά ζώα που ζουν και εξελίσσονται σε κοινωνικές ομάδες. Το αίσθημα του ότι ανήκουν σε σύνολα όπως ποδοσφαιρικές ομάδες, εθελοντικούς οργανισμούς ή άλλες ομάδες ενδιαφερόντων, τους προσφέρει την αίσθηση της κοινωνικής ταυτότητας που χρειάζονται.
Το να αισθάνονται ότι ανήκουν σε ένα σύνολο είναι απαραίτητη προϋπόθεση της ύπαρξης τους που χρειάζονται για να έχουν μια πλούσια ολοκληρωμένη ζωή που ικανοποιεί τις ανάγκες τους. Για τους λόγους αυτούς τα κοινωνικά γκρουπ έχουν κεντρικό ρόλο στην πνευματική λειτουργία, στην ευεξία, στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων.
Διάφορες μελέτες μας προσφέρουν στοιχεία που αποδεικνύουν την ισχύ των κοινωνικών συνόλων στην ανθρώπινη υγεία:

  1. Το 2008, έρευνα σε ασθενείς που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο έδειξε ότι αυτοί που μπορούσαν να διατηρήσουν την ιδιότητα ενεργού μέλους σε κοινωνικές ομάδες που τους ενδιέφεραν, κέρδιζαν περισσότερα όσον αφορά στην ανάρρωση και τις δυνατότητες να ξεπεράσουν γνωσιακές δυσκολίες όπως προβλήματα μνήμης και λόγου. Μετά από το εγκεφαλικό τους επεισόδιο, η ικανοποίηση των ασθενών από τη ζωή τους αυξανόταν κατά 12% για κάθε νέα ιδιότητα μέλους που κατάφερναν να διατηρήσουν
  2. Το 2009, έρευνα σε άτομα που εισέρχονταν σε νέο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων έδειξε ότι αυτά που λάμβαναν ως ομάδα μέρος στις αποφάσεις για τη διακόσμηση περιοχών στην κοινότητα τους, χρησιμοποιούσαν τις εν λόγω περιοχές 57% περισσότερο στο μήνα που ακολουθούσε και αυτό τους έκανε πολύ πιο ευτυχισμένους. Σε αντίθεση, οι τρόφιμοι στο ίδρυμα οι οποίοι δεν λάμβαναν μέρος στην εν λόγω ομάδα αποφάσεων χρησιμοποιούσαν λιγότερο κατά 67% τους κοινοτικούς χώρους γεγονός που συνολικά έδειχνε λιγότερα ωφελήματα για την υγεία τους
  3. Μια άλλη μελέτη εξέτασε την επίδραση των ομαδικών αναμνήσεων στην υγεία και στην ευεξία 73 ατόμων που ζούσαν σε ίδρυμα όπου τους φρόντιζαν. Μετά ήδη από έξη εβδομάδες, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες σε συναντήσεις ομαδικών αναμνήσεων είχαν 12% βελτίωση στην απόδοση της μνήμης τους σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν μια τέτοια εμπειρία
  4. Σε μια έρευνα του 2009, εξετάστηκε σε τρόφιμους γηροκομείου η σχέση μεταξύ του αισθήματος του ποιος είναι κάποιος (αίσθηση ταυτότητας), της ευεξίας και της σοβαρότητας της άνοιας που είχαν. Το βασικό εύρημα ήταν ότι το δυνατό αίσθημα ταυτότητας με την αντίληψη μέλους σε κοινωνικό γκρουπ ήταν καλύτερος προγνωστικός παράγοντας για την ευεξία του ατόμου παρά ο βαθμός άνοιας που είχε
Συνοπτικά βλέπουμε πόσο σημαντικά για την καλή ποιότητα της ζωής μας είναι τα κοινωνικά σύνολα, ομάδες ή γκρουπ και το αίσθημα ότι ανήκουμε σε αυτά, δηλαδή το αίσθημα της κοινωνικής ταυτότητας.
Συχνά το σημαντικό αυτό στοιχείο παραβλέπεται εν μέσω των βεβιασμένων προσπαθειών για ανεύρεση ιατρικών οργανικών λόγων που εξηγούν προβλήματα της γήρανσης. Είναι πολύ σημαντικό οι παράγοντες αυτοί να λαμβάνονται πολύ υπόψη στην αναζήτηση των παραγόντων που προκαλούν προβλήματα στους ηλικιωμένους και στους τρόπους αντιμετώπισης τους.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η συμμετοχή μας στη ζωή ή δραστηριότητες κοινωνικών συνόλων έχει καθοριστικό ρόλο για την προστασία της σωματικής και ψυχικής μας υγείας.
Η προαγωγή τρόπου ζωής που βοηθά τη συμμετοχή σε κοινωνικούς ρόλους σε ομάδες, σύνολα ή γκρουπ μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα για τη σωματική και ψυχική υγεία ενώ ταυτόχρονα στοιχίζει πολύ λιγότερο από τα φάρμακα, έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες και προσφέρει πολύ περισσότερες απολαύσεις.
 
Top Bottom