Ροή

Η απόλυση λόγω Facebook είναι παράνομη

Areti

VIP μέλος
Joined
29 May 2010
Μηνύματα
1,715
Βαθμολογία
3
Points
38
Age
55
Location
Rhodos,Larissa
facebookb_103397782.jpg

Μια σπουδαία απόφαση έλαβαν τα αρμόδια ομοσπονδιακά όργανα των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς έκριναν παράνομη την απόλυση ...μιας γυναίκας επειδή έγραψε στο Facebook επικριτικά σχόλια για τον εργοδότη της. Νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι αυτή η απόφαση θα αποτελέσει προηγούμενο για χιλιάδες παρόμοιες υποθέσεις, καθώς αναγνωρίζει το δικαίωμα των εργαζομένων να εκφράζονται επικριτικά για τους προϊσταμένους τους δημοσίως, ακόμα και αν αυτό γίνεται στο... διαδίκτυο.
Όλα ξεκίνησαν όταν ένα διευθυντικό στέλεχος της επιχείρησης American Medical Response of Connecticut, ζήτησε από την Ντόνμαρι Σόουζα, τεχνικό ιατρικών μηχανημάτων, να συντάξει μια αναφορά, διότι ένας πελάτης διαμαρτυρήθηκε για τη δουλειά της. Την ίδια μέρα η Σόουζα μπήκε στο προφίλ της στο Facebook από τον υπολογιστή του σπιτιού της και ανήρτησε το ακόλουθο σχόλιο: «Φαίνεται ότι θα μου δώσουν αναγκαστική άδεια. Λατρεύω το πώς η εταιρεία επιτρέπει σε έναν ??17?? να γίνει προϊστάμενος». Αξίζει να σημειωθεί ότι το «17» είναι κωδικός που χρησιμοποιεί η επιχείρηση για να χαρακτηρίσει τους ψυχιατρικούς ασθενείς, κάτι σαν το «Ι5» που αναφέρουμε στον ελληνικό Στρατό.
Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε σχόλια συναδέλφων της Σόουζα, που τάχθηκαν με το μέρος της, αναρτώντας υποστηρικτικά μηνύματα στο Facebook. Απαντώντας σε αυτά, η Σόουζα αναφέρθηκε εκ νέου στον προϊστάμενό της, χρησιμοποιώντας δύο χυδαίους χαρακτηρισμούς. Κάπως έτσι της ήρθε η απόλυση, ωστόσο εκείνη προσέφυγε δικαστικά κατά της εταιρείας υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομη και καταχρηστική. Ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας ισχυρίστηκε ότι ο πραγματικός λόγος που απολύθηκε η Σόουζα ήταν δύο εις βάρος της καταγγελίες για «ανάγωγη και αγενή συμπεριφορά» σε διάστημα 10 ημερών και υποστήριξε ότι «θα απολυόταν έτσι κι αλλιώς, ακόμη κι αν δεν είχε κάνει αυτές τις αναρτήσεις».
Ωστόσο, το περιφερειακό γραφείο της Εθνικής Επιτροπής Εργασιακών Σχέσεων, στο οποίο συζητήθηκε καταρχήν η υπόθεση, δεν πείστηκε. Ακόμα, παραδέχτηκε ότι ο νόμος που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης των εργαζομένων έχει κάποια όρια, ωστόσο υποστήριξε ότι αυτά δεν τα υπερέβη η Σόουζα. Η Επιτροπή, δηλαδή η αρμόδια για τα εργασιακά θέματα ομοσπονδιακή υπηρεσία, τα μέλη της οποίας διορίζονται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, απεφάνθη ότι η απόλυση της Ντόνμαρι Σόουζα αντίκειται στην εργατική νομοθεσία.
Ωστόσο, η υπόθεση έχει πάρει και τον δρόμο της δικαιοσύνης. Έτσι, στις 25 Ιανουαρίου οι δύο πλευρές θα καταθέσουν ενώπιον διοικητικού δικαστή. Δεν παύει πάντως αυτή η πρώτη απόφαση να αποτελεί σταθμό για την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο, τουλάχιστον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού...

 
Top Bottom