Areti
VIP μέλος
Υλικά
500γρ. ντοματίνια
250γρ. ζάχαρη
150γρ. νερό
100γρ. χυμό πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας μέλι
1 ξύλο κανέλας
1 φασόλι βανίλιας
? κουτ. γλυκού μαστίχα σκόνη (προαιρετικά)
Χυμό από ένα λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα ντοματίνια, και τα χαράσσουμε ελαφρώς, ρίχνουμε σε νερό που βράζει και τα αφήνουμε για 1 λεπτό.
Βγάζουμε τα ντοματίνια από το βραστό νερό και τα βάζουμε σε παγωμένο νερό. Στη συνέχεια τα ξεφλουδίζουμε και τα μαρινάρουμε σε ένα μπολ με χυμό από το μισό λεμόνι και νερό που τα σκεπάζει.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό πορτοκάλι, το μέλι, την κανέλα, το χυμό λεμόνι, τη μαστίχα, τη βανίλια αφού την χαράξουμε στη μέση και με ένα μαχαίρι βγάζουμε τους σπόρους.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 10 λεπτά περίπου σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε τα ντοματίνια αφού τα σουρώσουμε καλά και τα τρυπήσουμε με μια οδοντογλυφίδα. Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, την κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε τα ντοματάκια στο σιρόπι για 12 ώρες.
Ελέγχουμε την πυκνότητα του σιροπιού την επόμενη μέρα. Αν χρειαστεί βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα να δέσει αν είναι αραιό ή το αραιώνουμε με λίγο νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση αν είναι σφιχτό.
Και στις δυο περιπτώσεις πρέπει να αφαιρέσουμε πρώτα τα ντοματίνια και να τα ξαναβάλουμε στο τέλος. Όταν το σιρόπι μας είναι έτοιμο, ξαναβάζουμε τα ντοματάκια στην κατσαρόλα.
Πιάνουμε την κατσαρόλα από τα χερούλια και αρχίσουμε να την κουνάμε κυκλικά. Με τον τρόπο αυτό θα εισχωρήσει το σιρόπι μέσα στα ντοματάκια