ΣΑΡΙΚΙΑ
Υλικα
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
300 γρ φιστίκια Αιγίνης
150 γρ καρύδια κοπανισμένα
150 γρ φιστίκια αράπικα ανάλατα, κοπανισμένα
1/2 κουτ γλ μοσχοκάρυδο σκόνη
300 ml ελαιόλαδο
120 γρ ζάχαρη
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
Σιροπι
500 γρ ζάχαρη
300 ml νερό
1 φλούδα λεμονιού
1 ξυλαράκι κανέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπολ ανακατεύετε τα φιστίκια Αιγίνης, τα καρύδια και τα φιστίκια αράπικα. Προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, τη ζάχαρη, το ξύσμα και 200 ml ελαιόλαδο. Ανακατεύετε καλά, να ενωθούν τα υλικά. Παίρνετε 1 φύλλο κρούσταςς και απλώνετε ένα λεπτό στρώμα από τη γέμιση ως τη μέση περίπου. Αλείφετε με λάδι το υπόλοιπο φύλλο, σκεπάζετε με δεύτερο φύλλο, το αλείφετε με λάδι και τυλίγετε το σε ρολό. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση. Κόβετε με κοφτερό μαχαίρι τα ρολά με μήκος 10-12 εκ το καθένα. Βάζετε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί το ένα δίπλα από το άλλο, τα αλείφετε με λάδι και ψήνετε σε φούρνο στους 200 βαθμούς για 25-30 λεπτά, να ροδίσουν. Ετοιμάζετε το σιρόπι.
Βράζετε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα, να γίνουν αραιό σιρόπι. Βγάζετε το ξυλαράκι κανέλας και περιχύνετε με το σιρόπι αμέσως μόλις τα βγαλετε από το φούρνο. Αφήνετε να κρυώσουν, βάζετε σε πιατέλα και σερβίρετε.
ΚΑΝΤΑΪΦΙ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ
Υλικα
450 γρ φύλλο κανταϊφι
2 φλ καρύδια
1 κουτ ζάχαρη
? φλ βούτυρο
Φιστίκια Αιγίνης κοπανισμένα
Χτυπημένη κρέμα γάλακτος
Σιροπι
3 φλ κρύο νερό
3φλ ζάχαρη
2 κουτ χυμός λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμάνεται τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Ετοιμάζεται το σιρόπι. Ανακατεύεται το νερό με τη ζάχαρη και βράζετε για 5 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε χωρίς καπάκι για 15 ακόμα λεπτά. Τι σιρόπι θεωρείται έτοιμο όταν έχει ένα ελαφρύ κίτρινο χρώμα και όταν, βουτώντας ένα κουταλάκι μέσα και σηκώνοντας το, βλέπετε να καλύπτεται όλη η πίσω επιφάνεια του, ενώ όταν κρυώσει κολλάει ελαφρά. Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού στο σιρόπι και το αφήνετε να κρυώσει. Βάζετε τα καρύδια και τη ζάχαρη σε μικρό μίξερ και χτυπάτε, να θρυμματιστούν χωρίς να γίνουν σκόνη. Αλείφετε το εσωτερικό ταψιού 25Χ40 εκ και τα πλαϊνά με βούτυρο. Χωρίζετε το φύλλο κανταϊφι στη μέση, τραβώντας με τα χέρια σας να ξεχωρίσει και απλώνετε τη μισή ποσότητα ομοιόμορφα στο ταψί. Αλείφετε πολύ καλά με μεγάλο πινέλο με βούτυρο το κανταϊφι. Αδειάζετε επάνω το μίγμα με τα καρύδια και τη ζάχαρη και το πιέζετε ελαφρά, να κολλήσει στο κανταϊφι. Ραντίζετε με λίγο νερό το μίγμα της γέμισης. Απλώνετε την υπόλοιπη ζύμη επάνω από τη γέμιση, πιέζοντας ελαφρά προς τα κάτω. Περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο όλη την επιφάνεια του γλυκού. Ψήνετε και 35 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει ελεφρά. Βάζετε από τον φούρνο και περιχύνετε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Σκεπάζετε το ταψί και αφήνετε το γλυκό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Σκορπάτε επάνω φιστίκια Αιγίνης κοπανισμένα ή καρύδια. Κόβετε το γλυκό σε στρογγυλά ή τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετε με χτυπημένη πηχτή κρέμα γάλακτος (προαιρ).