υλικά
* 1 1/2 κιλό μοσχαρίσια ή αρνίσια σπάλα σε μερίδες
* 1 κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες κομμένες σε κομμάτια ή 800 γρ. ντοματάκια σε κονσέρβα
* 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
* 1/2 κούπα ελαιόλαδο
* 3 κουταλιές κοφτές φρέσκο βούτυρο
* 2 κούπες κριθαράκι ή κοφτό μακαρονάκι
* 1 λίτρο ζεστό νερό
* 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
* αλάτι
* πιπέρι
* λίγο αλεύρι
* κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά)
ετοιμασία
1. πλένουμε το κρέας, στραγγίζουμε καλά τα κομμάτια, τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τα στεγνώνουμε καλά
2. αλευρώνουμε τα κομμάτια, τα τινάζουμε καλά να φύγει το πολύ αλεύρι και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο.
3. βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνουμε τα μισά κομμάτια, γυρίζοντάς τα (χωρίς να τα τρυπήσουμε) με ένα πιρούνι, ώστε να τσιγαριστούν από όλες τις πλευρές και τα βγάζουμε σε ένα πιάτο.
4. οταν τελειώσουν όλα τα κομμάτια, κατεβάζουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, ρίχνουμε το κρέας στην κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να τσιγαρίζεται ξανά, ρίχνουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό και ανακατεύουμε συνέχεια για 2-3 λεπτά.
5. σε 15 λεπτά περίπου ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το σκόρδο, το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει ακόμα μία ώρα. (παρακολουθούμε και αν χρειασθεί προσθέτουμε ακόμα λίγο ζεστό νερό.)
6. ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά κουνώντας με κυκλικές κινήσεις την κατσαρόλα χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κουτάλι ή πιρούνι για να μη διαλύσουμε τα κομμάτια.
7. σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνουμε το κριθαράκι ή το μακαρονάκι και το γυρίζουμε λίγο μέχρι να αλλάξει ελάχιστα το χρώμα του και να ροδίσει, προσθέτουμε 3 κούπες ζεστό νερό και βράζουμε 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια.
8. βάζουμε τα κομμάτια από το κρέας σε ένα γιουβέτσι, ρίχνουμε και το κριθαράκι μαζί με το νερό του.
9. μετράμε τη σάλτσα από το κρέας και προσθέτουμε ζεστό νερό ώστε στο σύνολο να είναι τέσσερις κούπες και το ρίχνουμε στο γιουβέτσι (3 1/2 κούπες νερό για κάθε κούπα κριθαράκι).
10. ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο στους 180° c για μία περίπου ώρα μέχρι να ψηθεί το κριθαράκι ή το μακαρονάκι και να υπάρχει αρκετή σάλτσα ακόμη.
11. αφήνουμε να "ξεκουραστεί", όπως έλεγε η γιαγιά μου, για 30 λεπτά και σερβίρουμε. πρέπει να έχει αρκετό ζουμάκι.
12. ρίχνουμε ότι και όσο τυρί θέλουμε, αφού το σερβίρουμε στα πιάτα.
συνοδεύουμε με οποιαδήποτε σαλάτα προτιμάμε.
βραστά χόρτα ή σαλάτα από φρέσκα λαχανικά συνοδεύουν υπέροχα το γιουβέτσι.
οφείλει το όνομά του στην τουρκική λέξη για το ρηχό και πλατύ πήλινο για ψήσιμο στο φούρνο σκεύος, όπου μαγειρεύουμε κυρίως κρέας με ζυμαρικά.
το ίδιο νόστιμο με μοσχαράκι ή αρνάκι με κριθαράκι ή μικρό "κυρτό" κοφτό μακαρονάκι που συνήθως πολλοί κατασκευαστές τα ονομάζουν "κοράλι".
* 1 1/2 κιλό μοσχαρίσια ή αρνίσια σπάλα σε μερίδες
* 1 κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες κομμένες σε κομμάτια ή 800 γρ. ντοματάκια σε κονσέρβα
* 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
* 1/2 κούπα ελαιόλαδο
* 3 κουταλιές κοφτές φρέσκο βούτυρο
* 2 κούπες κριθαράκι ή κοφτό μακαρονάκι
* 1 λίτρο ζεστό νερό
* 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
* αλάτι
* πιπέρι
* λίγο αλεύρι
* κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά)
ετοιμασία
1. πλένουμε το κρέας, στραγγίζουμε καλά τα κομμάτια, τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τα στεγνώνουμε καλά
2. αλευρώνουμε τα κομμάτια, τα τινάζουμε καλά να φύγει το πολύ αλεύρι και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο.
3. βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνουμε τα μισά κομμάτια, γυρίζοντάς τα (χωρίς να τα τρυπήσουμε) με ένα πιρούνι, ώστε να τσιγαριστούν από όλες τις πλευρές και τα βγάζουμε σε ένα πιάτο.
4. οταν τελειώσουν όλα τα κομμάτια, κατεβάζουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, ρίχνουμε το κρέας στην κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να τσιγαρίζεται ξανά, ρίχνουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό και ανακατεύουμε συνέχεια για 2-3 λεπτά.
5. σε 15 λεπτά περίπου ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το σκόρδο, το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει ακόμα μία ώρα. (παρακολουθούμε και αν χρειασθεί προσθέτουμε ακόμα λίγο ζεστό νερό.)
6. ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά κουνώντας με κυκλικές κινήσεις την κατσαρόλα χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κουτάλι ή πιρούνι για να μη διαλύσουμε τα κομμάτια.
7. σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνουμε το κριθαράκι ή το μακαρονάκι και το γυρίζουμε λίγο μέχρι να αλλάξει ελάχιστα το χρώμα του και να ροδίσει, προσθέτουμε 3 κούπες ζεστό νερό και βράζουμε 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια.
8. βάζουμε τα κομμάτια από το κρέας σε ένα γιουβέτσι, ρίχνουμε και το κριθαράκι μαζί με το νερό του.
9. μετράμε τη σάλτσα από το κρέας και προσθέτουμε ζεστό νερό ώστε στο σύνολο να είναι τέσσερις κούπες και το ρίχνουμε στο γιουβέτσι (3 1/2 κούπες νερό για κάθε κούπα κριθαράκι).
10. ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο στους 180° c για μία περίπου ώρα μέχρι να ψηθεί το κριθαράκι ή το μακαρονάκι και να υπάρχει αρκετή σάλτσα ακόμη.
11. αφήνουμε να "ξεκουραστεί", όπως έλεγε η γιαγιά μου, για 30 λεπτά και σερβίρουμε. πρέπει να έχει αρκετό ζουμάκι.
12. ρίχνουμε ότι και όσο τυρί θέλουμε, αφού το σερβίρουμε στα πιάτα.
συνοδεύουμε με οποιαδήποτε σαλάτα προτιμάμε.
βραστά χόρτα ή σαλάτα από φρέσκα λαχανικά συνοδεύουν υπέροχα το γιουβέτσι.
οφείλει το όνομά του στην τουρκική λέξη για το ρηχό και πλατύ πήλινο για ψήσιμο στο φούρνο σκεύος, όπου μαγειρεύουμε κυρίως κρέας με ζυμαρικά.
το ίδιο νόστιμο με μοσχαράκι ή αρνάκι με κριθαράκι ή μικρό "κυρτό" κοφτό μακαρονάκι που συνήθως πολλοί κατασκευαστές τα ονομάζουν "κοράλι".