υλικα για 6 μερίδες
-1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, όχι πολύ ψιλοκομμένο
-2 μέτρια κρεμμύδια
-1 φλιτζάνι ρύζι για σούπα
-1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- χυμός 1 λεμονιού
-1 μέτριο κολοκύθι
-1 μέτριο καρότο
-1 μέτρια πατάτα
-αλάτι και πιπέρι
-1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
για το αυγολεμονο
-2 αυγά
- χυμός ½ λεμονιού
εκτελεση
1. ρίχνουμε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη. περνάμε από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη την πατάτα, τα κρεμμύδια, το καρότο και το κολοκύθι. στύβουμε πολύ καλά τα λαχανικά και κυρίως το κρεμμύδι. Pίχνουμε στο μπολ του κιμά όλο το κρεμμύδι και από 1 κουταλιά της σούπας από τα υπόλοιπα λαχανικά.
2. προσθέτουμε τα υπόλοιπα, της ποσότητας του λαδιού, το ρύζι, το μισό χυμό του λεμονιού, το μαϊντανό και τον άνηθο και νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο κατά βούληση. ανακατεύουμε πολύ καλά το μίγμα με τα χέρια μας, μέχρι να ομογενοποιηθεί, και πλάθουμε γιουβαρλάκια, λίγο μεγαλύτερα από ένα καρύδι.
3. ρίχνουμε περίπου 4 ποτήρια νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, τον υπόλοιπο χυμό του λεμονιού και λίγο αλάτι και αφήνουμε να πάρει βράση. ρίχνουμε εκεί τα υπόλοιπα τριμμένα λαχανικά και τα αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις. στη συνέχεια, προσθέτουμε προσεκτικά τα γιουβαρλάκια και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο.
4. βράζουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα γιουβαρλάκια, και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
5. ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού σε αργή ροή, χτυπώντας ασταμάτητα. τέλος, επίσης σε αργή ροή προσθέτουμε 2 φλιτζάνια από το ζωμό της κατσαρόλας ανακατεύοντας προσεκτικά, ώστε να μην «κόψει» το μίγμα.
6. μεταφέρουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα, εκτός φωτιάς. Xωρίς να ανακατέψουμε με κουτάλα, ανακινούμε την κατσαρόλα προς όλες τις μεριές με γρήγορες κινήσεις, ώστε να καλυφθούν καλά όλα τα γιουβαρλάκια με το αυγολέμονο. σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, συνοδεύοντας με χωριάτικο ψωμί και λευκό κρασί.
παραλλαγη: μπορούμε να προσθέσουμε 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό μέσα στο νερό που βράζουμε τα γιουβαρλάκια, για ακόμη πιο μυρωδάτο αποτέλεσμα.
[η γνώμη μας: παραλείπουμε το αυγολέμονο και πολτοποιούμε στο μίξερ τα λαχανικά (αφού τα έχουμε βάλει μεγάλα κομμάτια και μία ντομάτα φρέσκια)].
-1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, όχι πολύ ψιλοκομμένο
-2 μέτρια κρεμμύδια
-1 φλιτζάνι ρύζι για σούπα
-1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- χυμός 1 λεμονιού
-1 μέτριο κολοκύθι
-1 μέτριο καρότο
-1 μέτρια πατάτα
-αλάτι και πιπέρι
-1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
για το αυγολεμονο
-2 αυγά
- χυμός ½ λεμονιού
εκτελεση
1. ρίχνουμε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη. περνάμε από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη την πατάτα, τα κρεμμύδια, το καρότο και το κολοκύθι. στύβουμε πολύ καλά τα λαχανικά και κυρίως το κρεμμύδι. Pίχνουμε στο μπολ του κιμά όλο το κρεμμύδι και από 1 κουταλιά της σούπας από τα υπόλοιπα λαχανικά.
2. προσθέτουμε τα υπόλοιπα, της ποσότητας του λαδιού, το ρύζι, το μισό χυμό του λεμονιού, το μαϊντανό και τον άνηθο και νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο κατά βούληση. ανακατεύουμε πολύ καλά το μίγμα με τα χέρια μας, μέχρι να ομογενοποιηθεί, και πλάθουμε γιουβαρλάκια, λίγο μεγαλύτερα από ένα καρύδι.
3. ρίχνουμε περίπου 4 ποτήρια νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, τον υπόλοιπο χυμό του λεμονιού και λίγο αλάτι και αφήνουμε να πάρει βράση. ρίχνουμε εκεί τα υπόλοιπα τριμμένα λαχανικά και τα αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις. στη συνέχεια, προσθέτουμε προσεκτικά τα γιουβαρλάκια και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο.
4. βράζουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα γιουβαρλάκια, και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
5. ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού σε αργή ροή, χτυπώντας ασταμάτητα. τέλος, επίσης σε αργή ροή προσθέτουμε 2 φλιτζάνια από το ζωμό της κατσαρόλας ανακατεύοντας προσεκτικά, ώστε να μην «κόψει» το μίγμα.
6. μεταφέρουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα, εκτός φωτιάς. Xωρίς να ανακατέψουμε με κουτάλα, ανακινούμε την κατσαρόλα προς όλες τις μεριές με γρήγορες κινήσεις, ώστε να καλυφθούν καλά όλα τα γιουβαρλάκια με το αυγολέμονο. σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, συνοδεύοντας με χωριάτικο ψωμί και λευκό κρασί.
παραλλαγη: μπορούμε να προσθέσουμε 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό μέσα στο νερό που βράζουμε τα γιουβαρλάκια, για ακόμη πιο μυρωδάτο αποτέλεσμα.
[η γνώμη μας: παραλείπουμε το αυγολέμονο και πολτοποιούμε στο μίξερ τα λαχανικά (αφού τα έχουμε βάλει μεγάλα κομμάτια και μία ντομάτα φρέσκια)].