Υλικά
Για τη γαλοπούλα
1 γαλοπούλα ( βάρους 3,5 κιλά)
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
5 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 λεμόνια ( θα χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα τους)
Για τη γέμιση
10 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
6 ξερά δαμάσκηνα
10 φέτες ψωμί του τοστ
6 ξερά βερίκοκα
1 μήλο
1 ½ φλιτζάνι μαυροδάφνη
1 κρεμμύδι
½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
2 κλωνάρια σέλερι
½ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο
1 πορτοκάλι ( θα χρειαστούμε το χυμό και το ξύσμα του)
½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Αρχικά θα φτιάξουμε τη γέμιση της γαλοπούλας.
Καθαρίζουμε το μήλο, το σέλερι και το κρεμμύδι και τα ψιλοκόβουμε.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και περιμένουμε να ζεσταθεί.
Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο μήλο, το κρεμμύδι και το σέλερι και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά ώστε να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, ½ φλιτζάνι μαυροδάφνη, ½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι, ½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι και ½ κουταλάκι του γλυκού κολίανδρο.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 7-8 λεπτά.
Ψιλοκόβουμε τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και τα κάστανα.
Κόβουμε σε μικρούς κύβους το ψωμί.
Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα κάστανα και το ψωμί στα υλικά της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση, να κρυώσει.
Ανακατεύουμε το βούτυρο με τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και τη ρίγανη.
Αλατοπιερώνουμε τη γαλοπούλα και ξεκολλάμε προσεχτικά την πέτσα από την πλευρά της κοιλιάς.
Απλώνουμε με το χέρι μας το μείγμα ανάμεσα στο κρέας και την πέτσα.
Βάζουμε τη γέμιση στην κοιλιά της γαλοπούλας.
Περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαυροδάφνη και προσθέτουμε 3 φλιτζάνια νερό.
Ανοίγουμε το φούρνο, ώστε να προθερμανθεί.
Σκεπάζουμε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και τη βάζουμε να ψηθεί στους 180 βαθμούς για 2 ώρες.
Στο χρονικό αυτό σημείο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη αφήνουμε να ψηθεί για 45 λεπτά ακόμα.