Ροή

Φρούτα

RC_Andreas

Administrator
Joined
3 June 2010
Μηνύματα
4,599
Βαθμολογία
9
Points
38
Location
Ελλάδα
Website
www.eltube.gr
frouta.jpg

Πορτοκάλια και συντήρηση

Να διαλέγετε σφιχτά πορτοκάλια, βαριά για το μέγεθος τους, για να είναι πιο ζουμερά. Τα πορτοκάλια διατηρούνται αρκετά.
Μπορείτε να τα διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο μέχρι δύο εβδομάδες.
Ο χυμός και το ξύσμα τους διατηρούνται στην κατάψυξη.

Πορτοκάλια και θρεπτικά συστατικά

Ένα πορτοκάλι καλύπτει δύο φορές τις ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικου σε βιταμίνη C και περιέχει πολλές διαιτητικές ίνες.
Ένα μέτριο πορτοκάλι έχει περίπου 50 θερμίδες.

Πικρά πορτοκάλια


Τα Νεράντζια ή Bigarade είναι ποικιλία πικρών πορτοκαλιών.
Δεν τρώγονται ωμά αλλά χρησιμοποιούνται σε μαρμελάδες.
Γίνονται επίσης υπέροχα γλυκά του κουταλιού, όταν είναι ακόμα άγουρα. Προέρχονται από το Βιετνάμ, αλά σήμερα καλλιεργούνται σε τροπικές χώρες και στην περιοχή της Μεσογείου.

Πορτοκάλια late ή βαλέντσια

Η ποικιλία πορτοκαλιών late, περιλαμβάνει και τα πορτοκάλια βαλέντσια, τα οποία έχουν λεία λεπτή φλούδα και περιέχουν λίγα ή καθόλου κουκούτσια.
Είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία στον κόσμο.
Έχουν σάρκα κιτρινωπή και πολύ ζουμερή με έντονη γεύση.
Τα βαλέντσια είναι τα καλύτερα πορτοκάλια για στύψιμο.

Πορτοκάλια Blood (σαγκουίνια)

Η ποικιλία Blood τα γνωστά μας σαγκουίνια, είναι μικρού μεγέθους με φλούδας που έχει κοκκινωπά στίγματα και σάρκα που χρωματικά κυμαίνεται από χρυσό μέχρι κόκκινο ρουμπινί.
Είναι ιδανικά για σορμπέ και πολύχρωμα επιδόρπια.

Blonde

Η ποικιλία πορτοκαλιών Blonde , είναι χειμωνιάτικα πορτοκάλια με κιτρινωπή φλούδα.
Στην ίδια ποικιλία ανήκουν τα πορτοκάλια Jaffa και Shamouti.
Μεγάλα φρούτα, χοντρόφλουδα, που καθαρίζονται εύκολα.
Η σάρκα τους είναι τραγανή και ζουμερή.
Αν είστε τυχεροί, ίσως βρείτε πορτοκάλια Saustianas που έχουν πολύ χυμό και καθόλου κουκούτσια.

Navel ? Navelina ή Ναβαλίνα

Η ποικιλία πορτοκαλιών ναβαλίνα, είναι πορτοκάλια χωρίς κουκούτσι που πήραν το όνομα τους από την προεξοχή που έχουν στο κάτω μέρος τους, όπου περιέχεται ένα μικρό φρούτο σε εμβρυϊκή κατάσταση.
Έχουν φλούδα χοντρή και γλυκιά ζουμερή σάρκα.
Η φλούδα τους γίνεται εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού.

Ποικιλίες πορτοκαλιών

Τα πορτοκάλια διαιρούνται σε δύο κατηγορίες τα γλυκά πορτοκάλια, που τρώγονται και φρέσκα και τα πικρά πορτοκάλια που χρησιμοποιούνται κυρίως στη μαγειρική.

Πορτοκάλι

Ανεξάρτητα από τι δηλώνει το όνομα τους, τα πορτοκάλια δεν έχουν πάντοτε πορτοκαλί χρώμα.
Κάποιες φορές είναι κίτρινα ή έχουν κόκκινες κηλίδες.
Το μέγεθος τους ποικίλλει.
Ένα πορτοκάλι μπορεί να είναι μεγάλο σαν τόπι ή μικρό σαν κεράσι.
Η γεύση τους μπορεί να είναι γλυκιά ή πολύ ξινή.

Ρόδι και διατήρηση

Το ρόδια διατηρούνται πολλές ημέρες εκτός ψυγείου ή σε σκοτεινό μέρος, αν κρεμαστούν μαζί με το κλαδί τους.
Αν θέλετε να τα κρατήσετε για αρκετούς μήνες, μπορείτε να τα φυλάξετε στο κάτω μέρος του ψυγείου.
Για να τα διατηρήσετε ακόμη περισσότερο, μπορείτε να τα καθαρίσετε και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη, κλεισμένα σε ειδικό δοχείο ή σακουλάκι για τρόφιμα.

Ρόδι και καθάρισμα

Το καθάρισμα των ροδιών απαιτεί λίγο χρόνο, αλλα είναι εύκολο.
Κόβετε κυκλικά και αφαιρείτε τη φλούδα στο μέρος του κοτσανιού και τη χαράζετε μέχρι το κάτω μέρος, χωρίς να πιέζετε πολύ το μαχαίρι, όπως κάνετε με το πορτοκάλι.
Στη συνέχεια, ανοίγετε το ρόδι στη μέση και αφαιρείτε τους σπόρους.

Ρόδι και αγορά

Υπάρχουν τρεις ποικιλίες ροδιών, τα γλυκά, τα ημίγλυκα και τα ξινά ρόδια. Ανεξάρτητα, ωστόσο από τη γεύση που σας αρέσει, προτιμήστε τα βαριά ρόδια με γυαλιστερή και σφιχτή επιδερμίδα.
Βέβαια, ακόμη κι όταν η φλούδα τους συρρικνωθεί, το εσωτερικό τους μπορεί να φαγώθει.

Ρόδι και διατροφική ανάλυση

Ένα ρόδι περίπου 280 γραμμάρια περιέχει : 234 kcal ενέργεια, 4,71 γραμμάρια πρωτεΐνες, 3,30 γραμμάρια λιπαρά, 52,73 γραμμάρια υδατάνθρακες, 11,3 γραμμάρια φυτικές ίνες, 28 mg ασβέστιο, 0,85 mg σίδηρο, 34 mg μαγνήσιο, 102 mg φώσφορο, 666 mg κάλιο, 8 mg νάτριο, 0,99 mg ψευδάργυρο, 0,446 mg χαλκό, 1,4 mcg σελήνιο, 28,8 mg βιταμίνη C, 0,826 mg νιασίνη, 107 mcg φυλλικό οξύ, 46,2 mcg βιταμίνη Κ και 1,69 mg βιταμίνη Ε.

Ρόδι ως φάρμακο

Ο χυμός του ροδιού έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές, επουλωτικές, αντιβηχικές καθώς και αντιδιαρροϊκές ιδιότητες.
Ακόμα, εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερίνης, προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, ρίχνει την πίεση του αίματος, καθώς θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη.

Ρόδι

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιατμίνες A, C, E, φυλλικό οξύ, σίδηρο κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.
Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος.
Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών τις τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ.

Ρόδι και εμφάνιση

Το ρόδι πρωτοεμφανίστηκε στην Κεντρική Ασία και συγκεκριμένα στην Περσία. Είναι ένα από τα πρώτα φρούτα καλλιέργειας και η βοτανική ονομασία του είναι Punica granatum.
Η ροδιά είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο με γυαλιστερά φύλλα και πορτοκαλοκίτρινα λουλούδια, αν και πολλές φορές μοιάζει με θάμνο.
Τα φρούτα της είναι στρογγυλά, κόκκινα και γεμάτα σπόρους.

Μανταρίνια και συντήρηση

Πολλές ποικιλίες μανταρινιών έχουν μαλακή και φουσκωμένη φλούδα που είναι σημάδι κακής ποιότητας.
Να διαλέγεται φρούτα που είναι βαριά σε σχέση με το μέγεθος τους γιατί είναι πιο ζουμερά.
Αποφεύγετε όσα έχουν χαλασμένη φλούδα ή αν τα αγοράζετε συσκευασμένα, ελέγχετε μήπως κάποιο είναι μουχλιασμένο.
Τα μανταρίνια δε διατηρούνται όσο τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, μπορείτε όμως να τα αφήσετε στο ψυγείο για μία εβδομάδα.

Μανταρίνι και θρεπτικά συστατικά

Όλα τα μανταρίνια, καθώς και τα υβρίδια τους είναι πηγές βιταμίνης C και Βήτα-καροτίνης.
Όλα τα μανταρίνια, έχουν περίπου 40 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Minneola

Η ποικιλία μανταρινιών Minneola, είναι ένα είδος υβρίδιου μανταρινιού - γκρέιπφρουτ που ξεχωρίζει από το έντονο φούσκωμα που έχει η φλούδα του στην περιοχή που καταλήγει το κοτσάνι του.
Έχουν έντονα πορτοκαλιά φλούδα και ξεφλουδίζονται πολύ εύκολα.
Η σάρκα τους είναι γλυκιά και ζουμερή και δεν έχει κουκούτσια.

Tangelo

Η ποικιλία μανταρινιών Tangelo, αποτελούν διασταύρωση μανταρινιού με γκρέιπφρουτ και ξεφλουδίζονται εύκολα.
Έχουν ακανόνιστο σχήμα και δροσερή ξινή γεύση που θυμίζει πορτοκάλι.

Ortanique

Η ποικιλία μανταρινιών Ortanique, λέγονται αλλιώς και μελιά λόγω της υπέροχης γλυκιάς γεύσης τους.
Είναι υβρίδια, τα οποία αναπτύσσονται στα ίδια δέντρα που δίνουν μανταρίνια ή πορτοκάλια.

Satsuma

Τα Satsuma, είναι μεγάλα μανταρίνια από την Ιαπωνία που έχουν χαλαρή φλούδα και ξινή αλλά δροσιστική σάρκα.
Επίσης, έχουν πολύ λίγα κουκούτσια.

Κλημεντίνες

Οι κλημεντίνες είναι τα πιο μικρά μανταρίνια με έντονα πορτοκαλιά φλούδα.
Η γλυκιά και αρωματική τους γεύση και το γεγονός ότι δεν έχουν κουκούτσια τα κάνει πιο δημοφιλή από όλες τις ποικιλίες μανταρινιών.

Μανταρίνια

Τα μανταρίνια είναι μέλη της οικογένειας των μικρών εσπεριδοειδών.
Μοιάζουν με μικρά πορτοκάλια.
Έχουν αρωματική φλούδα που εύκολα ξεκολλάει από τη σάρκα τους, ενώ οι φέτες χωρίζονται εύκολα.
Η σάρκα τους είναι γλυκιά και αρωματική, αλλα συχνά έχει πολλά κουκούτσια.

Μήλο και φλούδα

Η φλούδα των μήλων είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, στη μείωση της χοληστερίνης και στη καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Μήλο και αντιοξειδωτική δράση

Το μήλο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Αποκαθιστά τη χαμένη ενέργεια και μειώνει την πνευματική και σωματική κούραση. Επιπλέον, τονώνει τον οργανισμό και τον αποτοξινώνει.
Πιστεύεται ότι έχει ευεργετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση, γι αυτό και συστήνεται ως ενδεδειγμένο τρόφιμο σε ειδικές δίαιτες για υπερτασικούς.
Θεωρείται μια από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, γιατί προφυλάσσει από τις κυτταρικές βλάβες που εξασθενίζουν τη μνήμη με την πάροδο του χρόνου.

Μήλο και θρεπτικά συστατικά

Από τις 7000 ποικιλίες μήλων που υπάρχουν στον κόσμο, καλό είναι να προτιμούμε εκείνα που ευδοκιμούν τη συγκεκριμένη εποχή που τα αγοράζουμε.
Όλα τα είδη είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αν και πιστεύεται ότι τα κόκκινα μήλα είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Συστήνεται, επίσης να προτιμούμε μήλα χωρίς χτυπήματα και κοψίματα, ώστε να είμαστε βέβαιοι πως δεν έχουν εισχωρήσει φυτοφάρμακα στον καρπό.

Σταφύλι και αποτοξίνωση

Το σταφύλι αποτελεί ίσως τη βασικότερη τροφή αποτοξίνωσης του οργανισμού. Αυξάνει τη διούρηση, άρα βοηθά στην αποβολή τοξινών και καταπολεμά την κατακράτηση υγρών.
Το έλαιο από το κουκούτσι του σταφυλιού είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, τα οποία συντελούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, αφού έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τη χοληστερίνη.
Επιπλέον, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που εμποδίζουν τη δημιουργία και τη δράση των ελεύθερων ριζών, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της νεότητας.
Τέλος θεωρείται φάρμακο κατά της δυσπεψίας, της δυσκοιλιότητας και των αιμορροΐδων.

Σταφύλι και προϊόντα

Το σταφύλι και τα προϊόντα που προκύπτουν από την επεξεργασία του είναι πλούσια σε συστατικά μεγάλης θρεπτικής αξίας και ύψιστης σημασίας για τη διατροφή μας. Σε αυτό βασίζεται, άλλωστε η σταφυλοθεραπεία, η διατροφή αποκλειστικά και μόνο με σταφύλι, με σκοπό κυρίως την αποτοξίνωση, το αδυνάτισμα ή ακόμα και τη θεραπεία κάποιων παθήσεων.

Σταφύλι και χρώμα

Το σταφύλι είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό φρούτο που προσφέρεται σε ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων.
Παρόλο που πολλοί θεωρούν ότι τα κόκκινα σταφύλια είναι πιο ευεργετικά για την υγεία μας, στην πραγματικότητα όλα τα είδη σταφυλιού προσφέρουν παρόμοια οφέλη.
Ίσως, η άποψη αυτή ξεκινάει από το γεγονός ότι το κόκκινο κρασί έχει περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες έναντι του λευκού, κάτι που ισχύει λόγω του ότι πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του σταφυλιού περιέχονται στη φλούδα και στο κουκούτσι του.

Πορτοκάλι, σίδηρο και φυτικές ίνες

Το πορτοκάλι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, όσοι πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία είναι καλό να πίνουν ένα χυμό πορτοκαλιού κατά τη διάρκεια και μετά το γεύμα τους.
Λόγω των φυτικών ινών που περιέχει, έχει την ικανότητα να μειώνει τη χοληστερίνη, καθώς επίσης να προστατεύει από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, πιθανότατα λόγω των πολύτιμων συστατικών τους, όπως το κάλιο, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη C.

Πορτοκάλι και υπέρταση

Η κατανάλωση πορτοκαλιού δεν ανεβάζει την πίεση όπως λανθασμένα υποστηρίζεται, αλλά τη ρίχνει καθώς είναι πλούσιο σε κάλιο και φτωχό σε νάτριο, συνεπώς προστατεύει από την υπέρταση.
Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό να αμύνεται στο κρυολόγημα και στις ιώσεις.

Πορτοκάλι και βιταμίνη C

Νέες έρευνες φέρνουν καθημερινά το φως όλο και περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης C, που είναι ταυτισμένη με το πορτοκάλι.
Άλλωστε 1 πορτοκάλι καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη C.
Τα μικρά ή μέτρια, σφιχτά και βαριά πορτοκάλια είναι η καλύτερη επιλογή μας, καθώς περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα χυμού και είναι πιο θρεπτική.

Φράουλες και μήνες

Η καλύτερη εποχή να αγοράζετε ντόπιες φράουλες είναι ο Μάϊος και ο Ιούνιος.
Στην αγορά, όμως, μπορείτε να βρείτε εισαγόμενες φράουλες όλο σχεδόν τον χρόνο.

Φράουλες και πλύσιμο

Μην βάζετε τις φράουλες πλυμένες στο ψυγείο, γιατί το νερό τις καταστρέφει γρήγορα.
Πρέπει να τις πλένετε λίγο πριν τις καταλώσετε.
Ακόμα στο πλύσιμο τους φροντίστε να αφαιρείτε τα φυλλαράκια τους, να τις πλένετε πολύ καλά ώστε να μην εισχωρεί το νερό στο εσωτερικό τους, αλλοιώνοντας τη γεύση και το άρωμα τους.

Φράουλες και χρώμα

Επειδή οι φράουλες είναι πολύ ευαίσθητες, πρέπει να προσέχετε να μην είναι υπερώριμες.
Ακόμα θα πρέπει να επιλέγετε φράουλες που έχουν ζωηρό κόκκινο χρώμα, φρέσκα δροσερά φυλλαράκια, έντονο άρωμα και μικρό μέγεθος.

Φράουλες και αγορά

Στην αγορά θα βρείτε ελληνικές φράουλες, αλλά και εισαγωγής, κυρίως από την Ολλανδία και την Ιταλία.
Ακόμα για αφεψήματα θα πρέπει να επισκεφθείτε μαγαζιά με βότανα αλλά και επιλεγμένα φαρμακεία, όπου θα βρείτε αποξηραμένους καρπούς φράουλας καθώς και φύλλα φράουλας.

Φράουλες και ποικιλία

Οι ποικιλίες που σήμερα καλλιεργούνται με το γενικό όνομα φράουλα έχουν προέλθει κυρίως από άγριες φράουλες των δασών και των λόφων.
Από τη διασταύρωση των ειδών αυτών, τυχαία ή με τεχνητούς τρόπους, έχουν βγεί όχι μόνο οι σημερινές ποικιλίες που κυκλοφορούν στην αγορά αλλά κι όσες βρίσκονται σε ελάχιστες πια περιπτώσεις σε κήπους σπιτιών.

Φράουλα και ιστορία

Οι φράουλες ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στους Ρωμαίους, οι οποίοι τις χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα για θεραπευτικούς σκοπούς.
Επίσης, οι γυναίκες στην αρχαία Ρώμη έφτιαχναν μάσκες ομορφιάς, χρησιμοποιώντας τις μικρές άγριες φράουλες των δασών.
Το λατινικό τους όνομα είναι Fragaria.

Φράουλες αφέψημα

Το αφέψημα από τους αποξηραμένους καρπούς ή τα φύλλα της φράουλας βαηθάει στην αντιμετώπιση προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος.

Φράουλες με μέτρο

Η φράουλες είναι πηγή καλίου και φυτικών ινών, ενώ μπορούν, λόγω τον σπόρων στο περίβλημα τους, να βοηθήσουν άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα.
Παρ' όλα αυτά, πρέπει να τρώγονται με μέτρο σε πειριπτώσεις ευερέθιστου εντέρου.

Φράουλες και περιεκτικότητα

Οι φράουλες αποτελούν φυσική πηγή αντιοξειδωτικών, αφού είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, καροτένια και φλαβονοειδή.

Φράουλα

Οι φράουλες είναι ένα θρεπτικό και νόστιμο φρούτο. Διακρίνονται για την περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά.
Μία κούπα φράουλες έχουν περισσότερη βιταμίνη C από ότι ένα πορτοκάλι.

Καρπούζι και λυκοπένιο

Το λυκοπένιο είναι η ουσία που δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στις ντομάτες, στο καρπούζι και σε άλλα λαχανικά και φρούτα κόκκινου χρώματος.
Με την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται κατά τον φυσιολογικό μεταβολισμό των κυττάρων, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και έχει ευεργετικές δράσεις στο καρδιακό και αγγειακό σύστημα.

Καρπούζι και θερμίδες

Δύο φλιτζάνια καρπούζι έχουν μόνο 80 θερμίδες και δεν έχουν καθόλου λίπος ή χοληστερόλη.

Καρπούζι και ζάχαρο

Η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε ζάχαρο ανέρχεται σε 5%. Ο λόγος για τον οποίο το καρπούζι έχει πιο γλυκιά γεύση οφείλεται στο γεγονός ότι το ζάχαρο είναι η κυριότερη ουσία που του δίνει τη γεύση του.
Ένα μετρίου μεγέθους καρπούζι περιέχει το μισό ζάχαρο από αυτό που περιέχει ένα μήλο.

Καρπούζι και κάλιο

Το κάλιο αποτελεί το βασικό συστατικό των ενδοκυττάριων υγρών του σώματος και είναι απαραίτητο για τη σύνθεση πρωτεϊνών.
Συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της πίεσης ενώ είναι απαραίτητο και για την καλή νεφρική λειτουργία.

Καρπούζι και βιταμίνη C

Η βιταμίνη C βοηθά το αμυντικό σύστημα του οργανισμού και προστατεύει από τις οξειδωτικές ουσίες οι οποίες επιταχύνουν τους μηχανισμούς γήρανσης.
Είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του σιδήρου, του ασβεστίου και του φωσφόρου.

Καρπούζι και βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο όπως η σεροτονίνη, η μελατονίνη και η ντοπαμίνη.
Οι ουσίες αυτές έχουν καθοριστικό ρόλο σε πολλές νευρικές λειτουργίες, βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους, της φοβίας ή του πανικού και συμβάλλουν στην καλή διάθεση του ατόμου.

Καρπούζι και βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία των ματιών και δυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού μας που καταπολεμούν τις μολύνσεις.
 
Top Bottom