Η κατανάλωση άφθονων φρούτων, λαχανικών και ψαριών μπορούν να διατηρούν τους πνεύμονες των ανδρών υγιείς, καθώς και την καρδιά τους, όπως αποδεικνύει νέα μελέτη. Ανδρες, οι οποίοι ακολούθησαν διατροφή παραπλήσια προς αυτήν, η οποία είχε τα ιδανικά της «μεσογειακής» είχαν τη μισή πιθανότητα, από άτομα με διατροφικές συνήθειες που απείχαν από αυτές της μεσογειακής, να αναπτύξουν χρόνια νόσο των πνευμόνων, όπως διαπίστωσε η δρ Raphaelle Varraso της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και οι συνεργάτες της.
Ωστόσο αυτοί, οι oποίοι προτιμούσαν τη «δυτικού τύπου» διατροφή, που σημαίνει μεγάλες ποσότητες εξευγενισμένων σπόρων, μη πλήρους αλέσεως, συντηρημένο και κόκκινο κρέας, σακχαρούχες και γλυκές τροφές και τηγανιτές πατάτες, τετραπλασίασαν ή και αύξησαν περισσότερο τον κίνδυνο της νόσου των πνευμόνων σε σύγκριση προς αυτούς που ακολουθούσαν τις λιγότερο δυτικού τύπου διατροφικές συνήθειες.
Στα φρούτα και στο ψάρι αποδόθηκαν η καλύτερη πνευμονική λειτουργία και ο μικρότερος κίνδυνος για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ΧΑΠ (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, COPD), ανακοινώνουν η Varraso και οι συνεργάτες της στο περιοδικό Thorax.
Η μελέτη
Για να μπορέσουν να κατανοήσουν πώς η διατροφή στο σύνολό της μπορεί να επηρεάσει την υγεία των πνευμόνων παρακολούθησαν 42.917 άνδρες που συμμετείχαν στη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας από το 1986 μέχρι το 1998. Διαίρεσαν τους άνδρες σε πέντε ομάδες με κριτήριο την ευσυνειδησία τήρησης «σώφρονος» διατροφής πλούσιας σε φυτικής προέλευσης τροφές, σε πλήρεις σπόρους και ψάρι. Οι ερευνητές διαχώρισαν επίσης τους άνδρες σε πέντε ομάδες με βάση το πόσο δυτικού τύπου ήταν οι διατροφικές τους συνήθειες. Στο διάστημα των 12 ετών, 111 άντρες ανακοίνωσαν μια νέα διάγνωση της ΧΑΠ. Αυτοί που ήταν στην υψηλότερη βαθμίδα σώφρονος διατροφής είχαν τη μισή πιθανότητα να αναπτύξουν πνευμονική νόσο απ? ό,τι αυτοί στην κατώτερη βαθμίδα. Για τους άνδρες με τις περισσότερο δυτικότροπες συνήθειες διατροφής, ο κίνδυνος να αναπτύξουν νόσο των πνευμόνων ήταν 4,56 φορές μεγαλύτερος απ΄ό,τι για τους άνδρες με τις λιγότερο δυτικότροπες συνήθειες διατροφής. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως των C και Ε, στις οποίες έχει αποδοθεί η καλύτερη πνευμονική λειτουργία, ενώ τα ωμέγα ?3 λιπαρά οξέα των ψαριών ίσως συμβάλλουν επίσης στην υγεία των πνευμόνων.
Εξάλλου, οι ερευνητές προσθέτουν πως τα κατεργασμένα κρέατα περιέχουν νιτρώδη άλατα, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν μόρια στον οργανισμό που μπορούν να επιδεινώσουν τη λειτουργία των πνευμόνων, ενώ οι κατεργασμένοι σπόροι μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε υποβαθμισμένη λειτουργία των πνευμόνων με την άνοδο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. «Καθώς μερικές τροφές από τη δυτικότροπη διατροφή μπορούν να έχουν σχέση με τη ΧΑΠ, αυτή διευκολύνει τη συνόψιση των ενδεχόμενων επιδράσεων αυτών των διαφορετικών, αλλά πολύ συγγενών τροφών» τονίζουν η Varraso και η ομάδα της.
Ωστόσο αυτοί, οι oποίοι προτιμούσαν τη «δυτικού τύπου» διατροφή, που σημαίνει μεγάλες ποσότητες εξευγενισμένων σπόρων, μη πλήρους αλέσεως, συντηρημένο και κόκκινο κρέας, σακχαρούχες και γλυκές τροφές και τηγανιτές πατάτες, τετραπλασίασαν ή και αύξησαν περισσότερο τον κίνδυνο της νόσου των πνευμόνων σε σύγκριση προς αυτούς που ακολουθούσαν τις λιγότερο δυτικού τύπου διατροφικές συνήθειες.
Στα φρούτα και στο ψάρι αποδόθηκαν η καλύτερη πνευμονική λειτουργία και ο μικρότερος κίνδυνος για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ΧΑΠ (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, COPD), ανακοινώνουν η Varraso και οι συνεργάτες της στο περιοδικό Thorax.
Η μελέτη
Για να μπορέσουν να κατανοήσουν πώς η διατροφή στο σύνολό της μπορεί να επηρεάσει την υγεία των πνευμόνων παρακολούθησαν 42.917 άνδρες που συμμετείχαν στη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας από το 1986 μέχρι το 1998. Διαίρεσαν τους άνδρες σε πέντε ομάδες με κριτήριο την ευσυνειδησία τήρησης «σώφρονος» διατροφής πλούσιας σε φυτικής προέλευσης τροφές, σε πλήρεις σπόρους και ψάρι. Οι ερευνητές διαχώρισαν επίσης τους άνδρες σε πέντε ομάδες με βάση το πόσο δυτικού τύπου ήταν οι διατροφικές τους συνήθειες. Στο διάστημα των 12 ετών, 111 άντρες ανακοίνωσαν μια νέα διάγνωση της ΧΑΠ. Αυτοί που ήταν στην υψηλότερη βαθμίδα σώφρονος διατροφής είχαν τη μισή πιθανότητα να αναπτύξουν πνευμονική νόσο απ? ό,τι αυτοί στην κατώτερη βαθμίδα. Για τους άνδρες με τις περισσότερο δυτικότροπες συνήθειες διατροφής, ο κίνδυνος να αναπτύξουν νόσο των πνευμόνων ήταν 4,56 φορές μεγαλύτερος απ΄ό,τι για τους άνδρες με τις λιγότερο δυτικότροπες συνήθειες διατροφής. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως των C και Ε, στις οποίες έχει αποδοθεί η καλύτερη πνευμονική λειτουργία, ενώ τα ωμέγα ?3 λιπαρά οξέα των ψαριών ίσως συμβάλλουν επίσης στην υγεία των πνευμόνων.
Εξάλλου, οι ερευνητές προσθέτουν πως τα κατεργασμένα κρέατα περιέχουν νιτρώδη άλατα, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν μόρια στον οργανισμό που μπορούν να επιδεινώσουν τη λειτουργία των πνευμόνων, ενώ οι κατεργασμένοι σπόροι μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε υποβαθμισμένη λειτουργία των πνευμόνων με την άνοδο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. «Καθώς μερικές τροφές από τη δυτικότροπη διατροφή μπορούν να έχουν σχέση με τη ΧΑΠ, αυτή διευκολύνει τη συνόψιση των ενδεχόμενων επιδράσεων αυτών των διαφορετικών, αλλά πολύ συγγενών τροφών» τονίζουν η Varraso και η ομάδα της.