Το διαδικτυακό φλερτ και η δυνατότητα ανωνυμίας που προσφέρεται στο ίντερνετ είναι, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας «Facebook και Σχέσεις», κάποιοι από τους σημαντικότερους λόγους που καθιστούν το Facebook, αλλά και άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης τόσο δημοφιλείς.
Η έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας σε συνεργασία με την ΚΑΠΑ RESEARCH κατέδειξε ότι το 96,8% των χρηστών internet έχει λογαριασμό στο Facebook και ότι σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων (45,6 %) φλερτάρει μέσω internet, οι άνδρες σε μεγαλύτερο βαθμό (56%) από τις γυναίκες ( 35%).
Σημαντικό είναι επίσης και το ποσοστό (15,1%) των ανθρώπων άνω των 40 ετών, που δηλώνουν ότι φλερτάρουν συχνά μέσω του διαδικτύου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως και το γεγονός ότι οι έγγαμοι φλερτάρουν συχνά περισσότερο από αυτούς που συμβιώνουν (9,7% έναντι 5,2%). Όπως αναφέρει η ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι ο γάμος θέλει φλερτ, ενώ η συμβίωση θέλει φίλους.
Πάντως, το 46% έχει κάνει φιλίες μέσω ίντερνετ. Αυτό φαίνεται να είναι το θετικό πρόσωπο του διαδικτύου. Το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει κάνει φίλους είναι οι διαζευγμένοι (60%). Το χαμηλότερο ποσοστό απόκτησης νέων φίλων ανήκει στους έγγαμους (36,9%), οι οποίοι έχουν «βολευτεί» στο κοινωνικό κέλυφος του γάμου.
Οι λόγοι που οι χρήστες προτιμούν να φλερτάρουν μέσω ίντερνετ είναι γιατί το 41,3% θεωρεί ότι είναι πιο εύκολη αυτή η προσέγγιση και το 36,5% γιατί υπάρχει ανωνυμία, γεγονός που δείχνει ότι οι άνθρωποι αυτοί προτιμούν να κρύβονται πίσω από το internet, προβάλλοντας μη πραγματικά πρόσωπα και χαρακτηριστικά.
Το 55,5% δε θα έκανε σχέση με κάποιον που γνώρισε μέσω διαδικτύου, γεγονός που πιστοποιεί ότι το διαδίκτυο θεωρείται αναξιόπιστο στον τομέα σχέση.
Σύμφωνα με την έρευνα, το διαδίκτυο δεν αποτελεί ισχυρό κίνητρο για δημιουργία προσωπικών επαφών, αφού ένας στους δύο δε θα προχωρούσε σε συνάντηση με άτομο που γνώρισε μέσω ίντερνετ, δηλαδή ένας στους δύο δε θέλει να φανερωθεί εκτός της οθόνης του υπολογιστή του.
Συγκεκριμένα, οι γυναίκες δεν θέλουν να συναντηθούν σε ποσοστό 61%, κάτι που δείχνει ότι φοβούνται να εκτεθούν και δε θεωρούν αξιόπιστο το άτομο που θα συναντήσουν αισθανόμενες πιθανή απειλή.
Τα άτομα που σε μεγαλύτερο ποσοστό επιδιώκουν κατ? ιδίαν συνάντηση είναι ηλικίας μεταξύ 30 και 40 (55,8%), καθώς η δεκαετία αυτή σηματοδοτεί την ανάγκη μίας σχέσης.
Το 82% φοβάται και δεν εμπιστεύεται να κάνει σχέση με άτομο που γνώρισε μέσω internet, το 12,6% δηλώνει ότι προτιμά την ανθρώπινη επαφή και το 74,9% δεν έχει κάνει ποτέ σχέση μέσω διαδικτύου. Παράλληλα οκτώ στους 10 φοβούνται ότι θα παραβιαστούν τα προσωπικά τους δεδομένα με τον φόβο αυτό να αυξάνεται όσο μεγαλώνει η ηλικία.
Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων και με πολυδιάστατη δειγματοληψία με χρήση quota (δειγματοληψία ποσόστωσης) ως προς τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, το φύλο και την ηλικία.
Η έρευνα διεξήχθη πανελλαδικά, σε δείγμα 1014 ατόμων, ανδρών και γυναικών, από 18 έως 54 ετών, από τις 21-25 Ιουνίου 2010. Η μελέτη αυτή συσχετίζει τη χρήση ίντερνετ και συγκεκριμένα τη χρήση facebook, chat rooms και σελίδων dating με τα σεξουαλικά προβλήματα, τα προβλήματα σχέσεων και την απιστία.
Τα αποτελέσματά της σχολίασε ο Δρ Θάνος Ασκητής. Σύμφωνα με αυτόν, «ο σημερινός τρόπος ζωής φαίνεται να τροφοδοτεί τη διαδικτυακή επικοινωνία, η οποία έχει εξελιχθεί σε προϊόν μόδας, μίμησης και σύγχρονου lifestyle. Αν και ο συγκεκριμένος τρόπος επικοινωνίας εμπεριέχει αρκετά θετικά στοιχεία, μπορεί επίσης να συμβάλει στη δημιουργία ανθρώπων μοναχικών, φοβικών και απομονωμένων (κοινωνική φοβία)».
Επιπλέον, εκτίμησε ότι «η επισκεψιμότητα στο facebook, στα chat rooms και στις σελίδες dating θα παρουσιάσει αύξηση στο προσεχές μέλλον, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής συμπίεσης, προβάλλοντας την ανθρώπινη ανάγκη να υπάρξει μια επικοινωνία μεταξύ μας που με ευκολία, ταχύτητα, αποτελεσματικά και ανέξοδα θα γεφυρώνει τη ζωή μας».