Εύκολο, γρήγορο, νόστιμο και πολύ ευπαρουσίαστο γλυκό. Δροσερό και κρεμώδες, το cheesecake είναι το αγαπημένο πολλών, μικρών και μεγάλων. Το μόνο πολύ σ? αυτή τη συνταγή είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να δέσει το γλυκό στο ψυγείο.
ΥΛΙΚΑ
600γρ. τυρί μασκαρπόνε
100γρ. ζάχαρη άχνη
250γρ. μπισκότα digestive
100γρ. λιωμένο βούτυρο
1 κλωναράκι βανίλιας
300γρ. κρέμα γάλακτος
3 σταγόνες χυμό λεμόνι
Για την επικάλυψη:
500γρ. φρέσκιες φράουλες
30γρ. ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Θα χρειαστείτε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο. Αποσπάστε τον, βάλτε τον πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και με ένα μολύβι κάντε το περίγραμμά του. Κόψτε τον κύκλο που σχηματίσατε. Τοποθετήστε τον πάτο πίσω στη φόρμα και βουτυρώστε τον. Από πάνω βάλτε το στρογγυλό αντικολλητικό χαρτί που κόψατε.
Βάλτε τα μπισκότα σε μια σακούλα για τρόφιμα και με ένα γουδοχέρι σπάστε τα. Μεταφέρετέ τα σε ένα μπωλ και περιχύστε τα με το λιωμένο βούτυρο. Ανακατέψτε πολύ καλά να πάει το βούτυρο παντού και στρώστε τα στη φόρμα δημιουργώντας μια ομοιόμορφη στρώση πατώντας τα πολύ καλά στον πάτο. Βάλτε τη φόρμα στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Χαράξτε το κλωναράκι της βανίλιας κατά μήκος στα δύο, ανοίξτε το και με την ανάποδη του μαχαιριού ξύστε το εσωτερικό και πάρτε τους σπόρους.
Χτυπήστε στο μίξερ το τυρί, τη ζάχαρη άχνη, τους σπόρους της βανίλιας και το λεμόνι μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα. Προσθέστε την κρέμα και συνεχίστε το χτύπημα έως ότου το μίγμα γίνει ομοιογενές. Βάλτε την κρέμα πάνω από τη στρώση των μπισκότων, απλώστε την ώστε να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη και λεία και χτυπήστε τη φόρμα πάνω στον πάγκο αρκετές φορές, ώστε να φύγουν τυχόν φυσαλίδες αέρα. Βάλτε το γλυκό στο ψυγείο και αφήστε το για 12 τουλάχιστον ώρες (ιδανικά ένα ολόκληρο βράδυ).
Προτού ξεφορμάρετε το cheesecake πρέπει να μείνει εκτός ψυγείου για 30 λεπτά. Ανοίξτε τα πλαϊνά της φόρμας της φόρμας πολύ προσεκτικά και γλιστρήστε το γλυκό σε μια πιατέλα.
Πολτοποιήστε τις μισές φράουλες στο μπλέντερ με τη ζάχαρη και ένα κουταλάκι του γλυκού νερό. Κόψτε τις υπόλοιπες στη μέση, βάλτε τις πάνω στο cheesecake και περιχύστε με τον πουρέ φράουλας που φτιάξατε.
Tip: - Αν δυσκολεύεστε να ξεφορμάρετε το γλυκό, αφήστε το λίγο παραπάνω σε θερμοκρασία δωματίου ή περάστε τα εξωτερικά τοιχώματα της φόρμας με μια ζεστή πετσέτα.
-Είναι πολύ σημαντικό να αφήσετε όλο το βράδυ το γλυκό στο ψυγείο για να «δέσει».
-Το μίγμα της κρέμας πρέπει να είναι ήδη αρκετά σφικτό προτού μπει το γλυκό στο ψυγείο.
-Η βάση του μπισκότου πρέπει να μείνει στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα μόνη της προτού βάλετε την κρέμα από πάνω, ώστε να μην αναμειχθούν τα μπισκότα με την κρέμα.