Areti
VIP μέλος
Σύμμαχοι της υγείας
«Τρώτε περισσότερα τρόφιμα ολικής άλεσης». Το μήνυμα αυτό υποστηρίζουν όχι μόνο πολλοί διατροφολόγοι αλλά και καμπάνιες σε θέματα διατροφής πολλών χωρών.
Ο παραπάνω ισχυρισμός ενδυναμώνεται χάρη στην ευεργετική δράση των τροφίμων ολικής άλεσης στην υγεία, καθώς σημειώνεται μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.
Κατά της παχυσαρκίας
Τα τελευταία χρόνια διερευνάται η συσχέτιση πρόσληψης τροφών ολικής άλεσης και μείωσης των επιπέδων παχυσαρκίας. Οι βασικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται φαίνεται να συνδέονται με την επίδραση των τροφίμων ολικής άλεσης στο αίσθημα του κορεσμού, στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και στο ρόλο τους ως πηγής πρόσληψης φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.
Προτιμήστε τα στο πρωινό
Η καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, κυρίως στο πρωινό, συμβάλλει σημαντικά στη ρύθμιση του βάρους εφόσον:
Είναι χαμηλά σε λιπαρά, καθώς έχει βρεθεί ότι όσοι καταναλώνουν δημητριακά ολικής άλεσης στο πρωινό τείνουν να προσλαμβάνουν λιγότερα λιπαρά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, που τροφοδοτούν σταδιακά τον οργανισμό με ενέργεια.
Ενεργοποιούν αμέσως τη λειτουργία του εντέρου χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν γρήγορο κορεσμό και μειώνουν την απορρόφηση και αποθήκευση λίπους.
Χαμηλότερος δείκτης μάζας σώματος
Η συσχέτιση κατανάλωσης δημητριακών ολικής άλεσης και μείωσης του μείκτη Μάζας Σώματος (ΜΣ) προκύπτει και από το πόρισμα μελέτης που διεξήχθη στα ελληνικά δρώμενα. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2004-2005 επιλέχθηκαν 2.008 έφηβοι από όλα τα δημόσια σχολεία του μήμου Βύρωνα, υπολογίστηκε ο ΜΣ και καταγράφτηκαν οι διατροφικές τους συνήθειες. Η έρευνα έδειξε πως, εκτός από την κατανάλωση πρωινού, είναι πολύ σημαντικό και το είδος του πρωινού που πρέπει να καταναλώνεται, καθώς μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει το μείκτη Μάζας Σώματος. Επιπλέον, ύστερα από ανάλυση των διατροφικών συνηθειών του δείγματος, προέκυψε πως η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης συνδέεται με χαμηλότερο ΜΣ τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, καθώς και με κατά 33% ?ικρότερη πιθανότητα εμφάνισης υπέρβαρου και παχυσαρκίας.
Η εισαγωγή των τροφών ολικής άλεσης στη διατροφή μπορεί να συμβάλει τόσο στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους όσο και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Last edited: