Ροή

Επανάσταση στην Ιατρική! Η πρώτη δοκιμή με ανθρώπινα βλαστοκύτταρα

Areti

VIP μέλος
Joined
29 May 2010
Μηνύματα
1,715
Βαθμολογία
3
Points
38
Age
55
Location
Rhodos,Larissa
blastokittara_533_355.jpg


- Αισιοδοξία για θεραπεία σε ασθενή παράλυτου από χτύπημα στον νωτιαίο μυελό
- Διαβάστε όλες τις μελέτες για την χρησιμότητα των βλαστοκυττάρων
- Τι μπορούν να θεραπεύσουν τα βλαστοκύτταρα και γιατί θεωρείται Επανάσταση

Αμερικανοί γιατροί υπέβαλαν, για πρώτη φορά στα χρονικά, έναν ασθενή σε θεραπεία με ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής που είχε εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία βιοτεχνολογίας Geron Corporation.

"Η έναρξη της κλινικής δοκιμής GRNOPC1 είναι ένα σημαντικό βήμα για τις θεραπείες ανθρώπων που θα βασίζονται στα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα", υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Δρ. Τόμας Οκάρμα.

Βασική επιδίωξη των επιστημόνων από την κλινική δοκιμή είναι να σταθμιστεί η ασφάλεια και η ανθεκτικότητα των κυττάρων που προέρχονται από εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα σε άτομα που έχουν μείνει παράλυτα μετά από τραυματισμό στο νωτιαίο μυελό.

Οι συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή θα πρέπει να έχουν τραυματιστεί πρόσφατα και να υποβληθούν στην GRNOPC1 μέσα σε διάστημα μικρότερο των 14 ημερών. Ο πρώτος ασθενής επελέγη από το "Σέφερντ", ένα κέντρο αποκατάστασης και έρευνας των τραυματισμών του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου στην Ατλάντα της Τζόρτζια.

"Όταν αρχίσαμε να δουλεύουμε αυτό το ερευνητικό έργο το 1999 πολλοί προέβλεπαν ότι θα περνούσαν πολλές δεκαετίες προτού εγκριθούν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους", υπενθύμισε ο Δρ. Οκάρμα. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έδωσε το "πράσινο φως" στη Geron να προχωρήσει σε τέτοιες δοκιμές τον Ιανουάριο του 2009.

Ο τελικός στόχος της δοκιμής GRNOPC1 είναι να εγχυθούν σε παράλυτους εθελοντές κύτταρα που θα προέρχονται από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα με την ελπίδα ότι θα αναγεννηθούν τα τραυματισμένα νευρικά κύτταρα και, τελικά, θα μπορέσουν οι ασθενείς να ανακτήσουν τη δυνατότητα κίνησης και αίσθησης.

Τί είναι τα βλαστοκύτταρα

Τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα που υπάρχουν στο έμβρυο, στον ενήλικα αλλά και στον ομφαλοπλακουντιακό αίμα. Η πρόσβαση στα βλαστοκύτταρα ενός ενήλικα ή ενός εμβρύου είναι δύσκολη, αλλά πολύ εύκολή στον ομφαλοπλακουντιακό αίμα, που τα αποσπούν κατά τη διάρκεια της γέννησης του μωρού μετά την αποκοπή του ομφάλιου λώρου.

Που χρησιμεύουν τα βλαστοκύτταρα;

Έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως πολλές τράπεζες διατήρησης βλαστικών κυττάρων σε ειδικά δοχεία σε 190 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν και με τη χρήση υγρού αζώτου.

Τα βλαστοκύτταρα διαθέτουην τεράστιες δυνατότητες σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς μπορούν να αντικαταστούν κύτταρα και ιστούς σε τραύματα στην σπονδυλική στήλη, σε εγκεφαλικά επεισόδια, σε εγκαύματα, στον διαβήτη και σε καρδιοαγγειακές παθήσεις. Όλα αυτά για τους επιστήμονες δείχνουν ότι υπάρχουν άπειρες δυνατότητες και ελπίδες για μία πιο όμορφη και υγιή ζωή.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων και μάλιστα οι νέοι γονείς δίνουν μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να κρατηθούν τα βλαστοκύτταρα των νεογέννητων παιδιών τους και έτσι να τα προστατεύουν από ενδεχόμενες μελλοντικές παθήσεις.

Μόνο λίγα από τα θαύματα στα οποία μπορούν να βοηθήσουν τα βλαστοκύτταρα

* Επιστήμονες από τη Νότια Κορέα ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν μια μέθοδο μετατροπής βλαστοκυττάρων σε εξειδικευμένα κύτταρα, ικανά να παράγουν ινσουλίνη.
* Μια νέα θεραπεία με βλαστοκύτταρα που κατόρθωσε να κάνει να τρέξουν σκύλοι που είχαν μυϊκή δυστροφία ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία της μυϊκής δυστροφίας και στους ανθρώπους, όπως ανακοίνωσαν Ιταλοί ερευνητές.
* Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα κύριο βλαστοκύτταρο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή των σημαντικότερων ιστών της καρδιάς. Αυτή η ανακάλυψη δημιουργεί ελπίδες επιτυχούς χρήσης των βλαστοκυττάρων για την αποκατάσταση των καρδιακών βλαβών.
* Μια νέα πηγή βλαστοκυττάρων, ικανών να επιδιορθώσουν κάποια στιγμή βλάβες σε όργανα του ανθρώπινου σώματος, ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με δημοσίευμα της επιθεώρησης «Nature Biotechnology».
* Η ομάδα πήρε βλαστοκύτταρα από το λίπος ποντικιών και τα καλλιέργησε στο εργαστήριο για να αναπτύξει νευρώνες, δηλαδή νευρικά κύτταρα. Το πρώτο στάδιο της έρευνας ήταν επιτυχημένο γι? αυτό και στο επόμενο, θα προσπαθήσουν να παράγουν νεύρα από βλαστικά κύτταρα που βρίσκονται στο λίπος ανθρώπων. Έπειτα θα εμφυτεύσουν τα κύτταρα στην πάσχουσα περιοχή, ώστε τα κατεστραμμένα νεύρα να αποκατασταθούν.
* Με βλαστοκύτταρα η θεραπεία των καταγμάτων στο μέλλoν;
* Μια νέα επιστημονική επιτυχία ανοίγει το διακόπτη της ελπίδας για τους διαβητικούς, τύπου -1 που αριθμούν γύρω στις 140.000 στην Αυστραλία. Η ασθένεια αυτή οφείλεται στο ότι το πάγκρεας σταματά να παράγει ινσουλίνη και οι πάσχοντες αναγκάζονται να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης καθημερινά. Η νέα ανακάλυψη βασίζεται σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από το πάγκρεας
* Οι γιατροί μπορεί σύντομα να διαθέτουν άλλη μια μέθοδο αποκατάστασης βλαβών σε οστά και αρθρώσεις, οπουδήποτε στο σώμα, απλώς με μια ένεση στο χέρι, μέσω της οποίας θα εισάγονται στον οργανισμό βλαστοκύτταρα, τα οποία καθοδηγούνται στη σωστή θέση από μαγνήτες.
* Βλαστοκύτταρα από ομφάλιο λώρο, που είχαν κρυοσυντηρηθεί σε ιδιωτική τράπεζα βλαστοκυττάρων στη Θεσσαλονίκη, χάρισαν την υγεία σε ένα κοριτσάκι ηλικίας 31 μηνών, από επαρχιακή πόλη της Βόρειας Ελλάδας, που έπασχε από εγκεφαλική παράλυση. Είναι η πρώτη φορά που βλαστοκύτταρα από ομφαλοπλακουντιακό αίμα, τα οποία φυλάχτηκαν σε τράπεζα βλαστοκυττάρων της Ελλάδας, χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία εγκεφαλικής παράλυσης.
* Μοντέλα τεχνητού ηπατικού ιστού που θα δημιουργούνται με τη χρήση βλαστικών κυττάρων από ανθρώπινο αίμα του ομφάλιου λώρου ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε κλινικές εφαρμογές τα προσεχή χρόνια. Προς το παρόν όμως αυτά τα μοντέλα συμβάλλουν στη φαρμακευτική έρευνα χρησιμεύοντας στην ανάπτυξη φαρμάκων για την αντιμετώπιση των τοξικών παρενεργειών στον ανθρώπινο ιστό.
 
Top Bottom