RC_Andreas
Administrator
Ερευνητές του πανεπιστήμιου του Nottingham, ανέπτυξαν μια τεχνολογία που θα επιτρέπει σε οποιαδήποτε τοιχοποιία να απορροφά θερμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να την απελευθερώνει σταδιακά, όταν η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει.
Η πρωτοποριακή αυτή ανακάλυψη, πέραν της επιστημονικής της αξίας, θα έχει σαφέστατα επιπτώσεις και στις ενεργειακές δαπάνες, μιας και μιλάμε για μία μείωση τους, της τάξεως του 35%. Δυστυχώς, όμως, αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το λιγότερο σε δύο χρόνια.
Το προϊόν που ονομάζεται, υλικό μη-παραμορφωτικού ενεργειακού μέσου, ή PCM, λειτουργεί με το να αποθηκεύει την περίσσεια θερμότητας σε ένα δωμάτιο.
Το υλικό αυτό μπορεί να «ρυθμιστεί» να αποθηκεύει τη θερμότητα ενός δωματίου, όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει ένα καθορισμένο επίπεδο.
Μπορεί, επίσης, να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια, από τούβλα μέχρι και την ταπετσαρία στους εσωτερικούς τοίχους.
Προς το παρόν, το υλικό στο εργαστήριο παίρνει στερεά μορφή, όμως ο επικεφαλής καθηγητής Jo Darkwa και ο συνεργάτης του Oliver Su, δηλώνουν πως το υλικό θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί και υπό τη μορφή σπρέι, κάτι που θα δημιουργεί ένα μικροσκοπικό λεπτό επίστρωμα σε οποιαδήποτε επιφάνεια εφαρμοστεί.
Πάνω από μια ορισμένη θερμοκρασία, τα σωματίδια του σπρέι, λιώνουν, όμως αντί να στάζουν συγκρατούνται από μία ειδική επίστρωση. Εν συνεχεία, το υλικό μετατρέπεται σε στερεό, απελευθερώνοντας την ενέργεια που είχε αποθηκεύσει.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το υλικό τους, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε νέα, όσο και σε παλαία κτίρια. Προς το παρόν εξετάζουν ποια είδη μπογιάς θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με το υλικό, καθώς και για τυχόν μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Εξάλλου αναζητούν τρόπους για να εξασφαλίσουν πως η παραγωγή του θα είναι περιβαλλοντικά φιλική.
ifmedia.gr