Areti
VIP μέλος
ΥΛΙΚΑ
1-1/2 φλ. αλεύρι
3 κ. σούπας κακάο
1 φλ. ζάχαρη
1 κ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 βανίλια
1/2 κ. γλυκού αλάτι
1 κ. γλυκού ξύδι (εγώ βάζω μηλόξυδο)
5 κ. σούπας σπορέλαιο
1 φλ. νερό
Για το γαρνίρισμα
125 γρ. κουβερτούρα
100 ml κρέμα γάλακτος
Ή ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε τα 6 πρώτα στερεά υλικά και τα ρίχνουμε σ΄ένα λαδωμένο ταψάκι. Αν θέλουμε μπορούμε ακόμη να τα ανακατέψουμε κατευθείαν μέσα εκεί.
Κάνουμε δύο λακούβες στο μείγμα με το δάχτυλό μας. Στην μία ρίχνουμε το σπορέλαιο και στην άλλη το ξύδι. Προσθέτουμε το νερό κι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 30-35 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί μία κουβερτούρα. Αυτή που χρησιμοποιώ γράφει 125 γρ. Προσθέτουμε 100ml κρέμα γάλακτος, δηλαδή το μισό από ένα μικρό κουτάκι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί. Περιχύνουμε το κέικ.
Σε αυτήν την δόση, σ΄ένα ταψάκι 20Χ30, το κέικ θα βγει λεπτό σαν μπράουνις. Αν θέλετε να είναι φουσκωμένο θα διπλασιάσετε την δόση και θα το ψήσετε για 45 λεπτά. Και για να μην μετράτε 10 κ. σούπας σπορέλαιο σας λέω πως είναι 1/4 του φλυτζανιού.
Πληροφορία
Αν νηστεύετε ή αν θέλετε να αποφύγετε την σάλτσα σοκολάτας, εναλλακτικά μπορείτε να γαρνίρετε με τρίμματα κουβερτούρας ή με ζάχαρη άχνη, ή ακόμα και με τα δύο μαζί. |